Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Probleme stringente pentru activitatea instructiv-educativă, economico-financiară, de cercetare și socială

În ședința de luni, 25 martie

Probleme stringente pentru activitatea instructiv-educativă, economico-financiară, de cercetare și socială

În ședința de luni, 25 martie 2013, Senatul Universității din Oradea a dezbătut probleme stringente pentru activitatea instructiv-educativă, economico-financiară, de cercetare și socială.

Astfel, ordinea de zi a inclus o problematică diversă, de la metodologii de finalizare a studiilor, taxe de școlarizare, procedura privind elaborarea și execuția bugetului de venituri și cheltuieli, la Regulamentul de organizare, funcționare și administrare a Bibliotecii Universității, reorganizarea Bazei didactice „Gaudeamus” din Stâna de Vale, a Editurii Universității, proceduri de concurs pentru ocuparea unor posturi didactice etc, evidențiind o activitate demnă de remarcat a comisiilor de specialitate ale Senatului. Detaliem, în continuare, câteva dintre subiectele de interes mai larg.
Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 25 martie 2013.
a. Senatul Universității din Oradea a aprobat înființarea unui Centru de Limbi Moderne, ca structură afiliată Facultății de Litere. Misiunea acestui centru este aceea de a asigura un cadru instituțional pentru promovarea  pregătirii și perfecționării profesionale, de a forma competențe în domeniul cunoașterii limbilor moderne în mediul universitar și preuniversitar, precum și pentru mediul de afaceri, agenții economici de stat, privați sau alte categorii profesionale.
„Centrul va oferi programe de pregătire pentru completarea profilului de competențe în domeniul limbilor moderne – engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, precum și a limbii române pentru studenți străini”, ne-a  precizat prof. univ. dr. Teodor Mateoc, decanul Facultății de Litere. Programele se adresează tuturor categoriilor de vârstă, cu studii medii și superioare, persoanelor care solicită pregătire în vederea obținerii de burse sau a unui loc de muncă, accesul la programe de studii universitare, postuniversitare sau postdoctorale. Activitatea se va desfășura, de regulă, în perioade compacte de instruire, folosind tehnologia învățământului informatizat completată cu modalități de învățare specifice strategiilor didacticii limbilor moderne. Noua structură se va autofinanța din taxele percepute. Cursurile de perfecționare de limbi moderne se vor finaliza prin acordarea unui certificat de absolvire și/sau adeverințe de participare, eliberate conform legislației în vigoare.
b. Membrii Senatului Universității din Oradea au aprobat luni o modificare în Regulamentul de acordare a burselor pentru studenți, potrivit căreia numărul de burse ocazionale pentru rezultate deosebite obținute la manifestări științifice, cultural-artistice și sportive va crește de la 10 la 15.
c. Editura Universității din Oradea va fi complet reorganizată, potrivit standardelor care să-i permită acreditarea. În acest sens, Senatul universitar a aprobat redimensionarea structurii de personal, prin redistribuire din alte sectoare, astfel încât, în noua formulă, să reunească, în mod firesc, colective științifice și editoriale, activități de promovare a cărților editate pentru a fi incluse în bazele de date internaționale recunoscute.
d. Senatul Universității din Oradea a avizat în ședința de luni patru rapoarte de autoevaluare pentru tot atâtea programe de studii în vederea solicitării evaluării externe. Astfel, pentru studii universitare de licență au fost avizate rapoartele pentru specializările: Matematică, cu predare în limba engleză (Facultatea de Științe), Arhitectură (Facultatea de Construcții și Arhitectură) și Asistență Medicală Generală (Facultatea de Medicină și Farmacie). Totodată, Senatul și-a dat girul și pentru raportul aferent programului de studii de masterat Managementul unităților de turism și alimentație (Facultatea de Protecția Mediului).
e. Absolvenții specializărilor de la Departamentul de Științe ale Educației din cadrul Universității din Oradea vor susține examenul de licență în perioada 26 – 29 iunie 2013, față de intervalul 3 – 6 iulie programat inițial. Devansarea cu o săptămână aprobată de Senatul universitar vine în sprijinul absolvenților care vor beneficia astfel de mai mult timp pentru pregătirea în vederea participării la examenul de titularizare în învățământul preșcolar sau primar.
f. Senatul Universității din Oradea a aprobat acordarea a patru titluri de Doctor Honoris Causa unor universitari redutabili, recunoscuți pentru expertiza lor științifică și contribuția substanțială la dezvoltarea relațiilor academice, la înființarea și dezvoltarea unor programe de studii masterale la Oradea, precum și pentru implicarea lor în organizarea unor manifestări științifice și derularea unor programe în folosul comunității. Pentru acest efort și competența lor, vor fi răsplătite cu înaltul titlu academic: prof. univ. dr. Ariane Landuyt (Universitatea din Siena), prof. emerit Jean Paul Carrière (Universitatea din Tours), prof. univ. dr. Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova)  și prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București).
g. Membrii Senatului Universității din Oradea au aprobat scutirea de taxe de școlarizare pentru șapte studenți, membri ai Asociației Sportive F.C. Universitatea Oradea, mai exact ai echipei de fotbal care doar după un an de la constituire au reale șanse de a promova în liga a IV-a. S-a apreciat că această formație este un model de organizare a sporturilor de echipă și de promovare a imaginii Universității din Oradea. Cei șapte studenți sunt de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, Facultatea de Protecția Mediului, Facultatea de Medicină și Farmacie, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Prof.univ.dr. Lia Pop,
președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:23 Ora de vară a Europei de Est