Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evenimentul național „Săptămâna PASII FPI”

Luni, la C.T. „Traian Vuia”, a fost lansat

Evenimentul național „Săptămâna PASII FPI”

Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea este unitate de învățământ profesional și tehnic pilot în cadrul proiectului strategic „Parteneriate active școală-întreprindere pentru formarea profesională inițială – PASII FPI”.

Luni, 1 aprilie 2013, în cadrul întâlnirii de proiect desfășurate în sala de sport a colegiului, în prezența partenerilor de proiect și a dlui inspector școlar de specialitate, Florian Mieluț, a fost lansat evenimentul național „Săptămâna PASII FPI”.
Directorul colegiului, dl prof. Dorel Șaitoș, a salutat distinșii invitați și parteneri, lansând și evenimentul național „Săptămâna PASII FPI”. În continuare, domnia sa a prezentat agenda săptămânii, obiectivul general al proiectului, precum și obiectivele specifice.
„Obiectivul general urmărește îmbunătățitea capacității învățământului profesional și tehnic de a asigura calificări și oferte educaționale relevante pentru nevoile pieței muncii, prin colaborare directă cu reprezentanții mediului economic. Obiectivele specifice sunt focalizate pe cunoașterea cerințelor și condițiilor concrete de pe piața muncii în rândul reprezentanților IPT, al autorităților publice interesate și al beneficiarilor sistemului; pilotarea în 20 de județe din țară a unor parteneriate active școală-întreprindere în vederea îmbunătățirii ofertei educaționale, chiar dacă în proiect sunt implicate toate județele, cu un număr de 100 de unități de învățământ profesional și tehnic: 20 de unități pilot și 80 de unități de învățământ partenere în rețele, în total, unități școlare și întreprinderi vreo 5.000”, a mai precizat dl director Dorel Șaitoș.   
Doamna director adjunct, prof. Adriana  Rodica Petrica, a detaliat obiectivele operaționale: „asigurarea colaborării directe și complexe a unităților de învățământ profesional și tehnic cu reprezentanți ai întreprinderilor, respectiv multiplicarea efectelor prin diversificarea modalităților de cooperare și atragere a tuturor actorilor interesați. Þin apoi să subliniez faptul că am avut 12 ședințe de lucru cu agenții economici și cu cei cinci profesori implicați în proiect, ședințe în care am pregătit activități de consiliere, am făcut fișe de informare și consiliere, am pregătit studii de caz, în care am rezolvat o problemă a întreprinderii, fiind aplicată la nivel de laborator; am pilotat aceste ore și bine-nțeles, am tras concluzii. Copiii sunt foarte interesați de aceste activități. Iată, s-au făcut 40 de studii de caz, câte două la toate cele 20 de unități pilot. Noi am făcut unul pentru electronică și unul pentru școala profesională, mecanici auto; 20 de fișe de informare și consiliere. Am organizat un concurs și am întocmit metodologia de desfășurare a acestuia, iar acum am ajuns la această săptămână a parteneriatelor active școli-întreprinderi. Această săptămână, începând cu ziua de astăzi (luni – n.n.) va fi bogată în activități care într-adevăr să consolideze această relație. Astăzi, vorbim de lansare și ne propunem să ne cunoaștem și să aflăm cât mai multe lucruri despre această colaborare. Mâine (marți - n.n.), va fi o zi dedicată vizitelor la agenții economici. Cu acest prilej, copiii vor aduna materiale promoționale despre meseriile care se practică acolo. Am înțeles că partenerii noștri au pregătit prezentări PowerPoint și alte materiale pentru informare. În cea de-a patra zi, Ziua porților deschise, toată prezentarea va fi făcută de elevi pentru elevii din clasa a VIII-a care ne vor vizita școala”, a mai adăugat doamna director adjunct Adriana Rodica Petrica.
Pentru o cunoaștere cât mai bună a partenerilor, s-a trecut la prezentarea în PowerPoint a celor cinci parteneri: Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, Colegiul Tehnic din Aiud (județul Alba), Liceul Tehnologic din Sebeș (județul Alba) și Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (68 de poze), accesați Galeria foto: Evenimentul național „Săptămâna PASII FPI”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:21 Ora de vară a Europei de Est