Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională a cărților pentru copii

2 aprilie

Ziua Internațională a cărților pentru copii

Pentru a marca Ziua Internațională a cărților pentru copii, pentru a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărților și pentru a spijini activitatea bibliotecilor din comunele bihorene, Organizația Femeilor Liberale din Oradea a desfãșurat în perioada 22 februarie – 29 martie 2013 o acțiune de colectare de cărți pentru copii.

În anul 1967, UNESCO a stabilit ca data de 2 aprilie, ziua de naștere a scriitorului danez Hans Christian Andersen, cel care, prin poveștile sale a bucurat și încântat copiii din întreaga lume, să fie sărbătorită ca Zi Internațională a Cărții pentru Copii. Scopul acestei zile este de a însufleți dragostea de carte și de a îndrepta atenția copiilor către cărți.
Statisticile ne arată că un sfert (25%) dintre copiii și adolescenții zilelor noastre nu au citit nici măcar o singură carte în ultimul an, 20% citesc cărți de literatură doar de 2-3 ori pe an, 20% de 2-3 ori pe săptămână, 24% de 2-3 ori pe lună, în timp ce doar 8% dintre ei fac acest lucru zilnic, conform Barometrului de opinie publică – tineret 2012, realizat de  Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES la cererea Autorității naționale pentru sport și tineret.
În România, sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, 89% dintre acestea fiind reprezentate de bibliotecile comunale. Un studiu al Fundației Bill & Melinda Gates realizat în 17 țări europene, printre care și România, arată că importanța bibliotecilor publice pentru români a crescut; 2,6 milioane de români, reprezentând un procent de 16%, frecventează bibliotecile, 61% dintre români considerând că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității. Totuși, 64% dintre români, mult peste media europeană de 40%, consideră că bibliotecile necesită alocarea de fonduri suplimentare pentru creșterea fondului de carte și modernizarea infrastructurii IT.
Bibliotecile din România, în special cele din mediul rural, se confruntă încă cu probleme legate de fondul insuficient de carte, spațiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informație.
În urma acțiunii de colectare de cărți pentru copii și tineret au fost strânse peste 800 de cărți, care au fost predate Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, pentru a fi distribuite bibliotecilor comunale din județ.
Organizația Femeilor Liberale din Oradea mulțumește tuturor persoanelor care au donat cărți și, în mod special, domnului  Gyorgy Tozser, care a fost prima persoană din afara PNL, care a răspuns apelului nostru mediatic și a adus 77 de cărți.
Președinte OFL Oradea,
deputat Florica CHERECHEȘ

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:50 Ora de vară a Europei de Est