Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Optimizarea relațiilor psihosociale la nivelul organizației școlare

Joi, la Casa Corpului Didactic, simpozionul interjudețean

Optimizarea relațiilor psihosociale la nivelul organizației școlare

Joi, 28 martie 2013, la Casa Corpului Didactic a avut loc simpozionul interjudețen „Optimizarea relațiilor psihosociale la nivelul organizației școlare”

Pe această temă s-au primit nu mai puțin de 115 lucrări, din Oradea, Poieni și Ferice, Nojorid, Vălani de Pomezeu, Tinca, Lazuri de Beiuș și Beiuș, Buntești, Tășad, din Baia Mare (județul Maramureș), Borod, Marghita, Aleșd, Pocola, Gurbediu, Batăr, Mihai Bravu, Gepiu, Salonta, Sîntandrei, Roșiori, Brusturi, Roșia Chișlaz și Codău.
Mulți s-au înscris, dar puțini au reușit să ajungă să-și susțină lucrările.
În deschidere, directorul C.C.D., doamna profesor Carmen Bodiu, avea să aprecieze numărul mare de lucrări trimise pe adresa C.C.D. asigurând autorii că toate lucrările primite se regăsesc pe lista publicată în pliantul program.
„Voi deschide lucrările simpozionului de astăzi, prin a vă spune „Bun venit” la Casa Corpului Didactic a județului Bihor, locul despre care îmi place să cred că orice dascăl este la el acasă.
Parafrazându-l pe Wilhelm von Humboldt, aș putea spune că excelența sau mediocritatea unui destin ține de modul în care ne concepem evoluția, dezvoltarea personală și profesională. Abordând o perspectivă deontologică, orice cadru didactic ar trebui să fie interesat de propriile competențe, achiziții, pentru a fi capabil de a răspunde schimbărilor unui plin proces de reformare sau provocărilor impuse de societatea cunoașterii. Chiar dacă vectorul acestor schimbări este unul incert, școala, cadru instituționalizat al educației de tip formal, este chemată să răspundă unor imperative de perspectivă: - să pregătesc elevii să lucreze în locuri de muncă care astăzi nu există, cu tehnologii care astăzi nu s-au descoperit, pentru a rezolva probleme care astăzi nu sunt identificate. Odată cu dezvoltarea fulminantă a tehnologiei se afirmă tot mai mult și alte forme de educație, cunoscute sub numele de M-Learning, U-learning, blended-learning, recunoscute în amplul program de învățare pe tot parcursul vieții; trebuie să admitem faptul că școala, este locul în care, dincolo de planuri, programe, manuale, cursuri, materiale de învățare, poate impune modele care se transformă în repere. Pentru a identifica valorile, elevii trebuie să aibă modele care să devină pentru toată viața repere. Cunoaștem cu toții valoarea predictivă pe care o are dascălul în procesul de educație. Valorile gnoseologice, etice și estetice la care aderă elevul, depind, în cea mai mare măsură, de activitatea, competența și personalitatea profesorului, de relația dintre acesta și elevi, fără a minimaliza rolul familiei, al mediului social, al societății în ansamblul ei, cu deosebire rolul mass-mediei. Punctul de pornire în activitatea de instruire și educare este cunoașterea temeinică a idealului pedagogic cerut de societatea contemporană, nu acela formulat de diverși „specialiști” și exprimat în diferite emisiuni de televiziune. 
Idealul cerut de o societate tot mai informatizată este formarea de personalități creatoare, iar din perspectiva modelelor culturale, idealul pedagogic este formarea de personalități deschise, capabile să se adapteze la schimbările rapide din societate și să dobândească noi valori, dar numai pe baza însușirii temeinice a valorilor superioare clasice: de bine, adevăr și de frumos. Pentru realizarea acestor scopuri educaționale, de o mare importanță este relația profesor - elev. În esența ei, această relație trebuie să fie o comunicare între două conștiințe permanent deschise una către cealaltă, o comunicare prin care profesorul stimulează participarea activă a elevului la propria-i instruire și educare, astfel încât acesta să devină subiect al educației, factor activ al formării propriei personalități...”
 
Doamna lector univ. dr. Virginia Tiurbe a prezentat „Tipuri de relații”, prof. Lenuța Ruja, de la Grădinița Nr. 30 – „Mugurel”, „Managementul relațiilor interpersonale la nivelul grupei de preșcolari”, doamna prof. Ana-Maria Iova, de la C.T. „Constantin Brâncuși” – „Relația familiei cu școala”; o plăcută surpriză ne-a făcut reporterul nostru de aur de la Eco Școala „Avram Iancu”, prof. Monica Toader, pe care am urmărit-o cu atenție prezentând lucrarea „Colaborarea școlii cu familia”- exemple de bune practici, împărtășite din munca sa de zi cu zi; Monica se apropie vertiginos de stabilirea recordului absolut pe Ovidan.ro, de 200 de articole publicate la Eco Școala „Avram Iancu”. La această oră contorul (Ovidan.ro) înregistrează 196 de articole!
Următoarea lucrare („Comunicarea școală – familie pentru soluționarea conflictelor”) a fost prezentată de prof. Manuela Dulca de la C.T. „Alexandru Roman” din Aleșd, dna prof. Cornelia Apostol de la Școala Gimnazială din Nojorid a prezentat lucrarea „Rolul climatului școlar în atingerea obiectivelor educației”, lucrare pregătită împreună cu colega sa, dna prof. Maria Popa. Intervenind în discuții, dl inspector școlar, prof.Ilie Crăciun, avea să puncteze, vorbind în cunoștință de cauză, cu exemple concrete din teren, despre „Managerul școlar și cultura organizațională”, domnia sa accentuând, așa după cum o face în toate ocaziile, rolul pe care în au directorii de școli, dar nu numai, în general, toate cadrele didactice în promovarea imaginii instituției pe care o reprezintă. Iar oglinda fidelă a promovării imaginii instituțiilor de învățământ din județul Bihor este ovidan.ro și revista „OviDan”, ajunsă la nr. 102.
Mulțumim, dle inspector pentru aprecieri, Mulțumim tuturor cadrelor didactice care ne sunt prieteni dragi și fideli, și nu de azi sau de ieri, ci din 1988! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Optimizarea relațiilor psihosociale la nivelul organizației școlare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:31 Ora de vară a Europei de Est