Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lacrimi de mamă, lacrimi de bucurie

La Salonta

Lacrimi de mamă, lacrimi de bucurie

„Și mâine, și poimâine, și luni... va fi tot așa: cu flori, cu-mbrățișări, cu poezii?” Întrebarea, spontană și plină de înțelepciune, a fost rostită vineri de mulți dintre prichindeii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta.

Cei care au primit-o ca lecție de viață au participat la prima serbare de 8 Martie dedicată „zânelor protectoare” cu statut de mămică, bunicuță sau mătușică de către micuții școlari din clasele pregătitoare și clasele I.
Emoția, meticulozitatea și responsabilitatea cu care elevii din ciclul primar au pus în scenă Povestea Dragostei de Mamă, printr-un curcubeu de scenarii și scenografii atent regizate de doamnele învățătoare („mămicile de dimineață”), au transformat colegiul salontan într-un mic Eden.
„Hitul” zilei de vineri, 8 Martie, a fost „De Ziua ta, mămico...”, cântecel regăsit în marea majoritate a repertoriului serbărilor. Nici „Alunelu’, Alunelu’, hai la joc!” nu a scăpat de pantofiorii năzdrăvani, cântecelul fiind preferatul dansatorilor școlari care, în finalul serbărilor-maraton cu flori, zâne, iepurași, fluturași, gândăcei, grădinari și recitatori de poezii, a fost bătut cu putere în podea. Momentul special al fiecărei serbări l-a reprezentat „Rugăciunea de binecuvântare pentru mămica mea”.
Nicio mamă sau bunicuță n-a reușit să plece acasă cu batista uscată. Și poate cea mai udă batistă, înmuiată în lacrimi de bucurie și emoții de mamă și profesoară, a fost a doamnei directoare Zoe Nagy, managerul Colegiului Național din Salonta. Ca o „regină-mamă”, pe tot parcursul zilei, doamna Zoe Nagy a vizitat toți „fagurii” claselor primare și gimnaziale din „stupul” educațional.
„Pentru unii a devenit o obișnuință, pentru alții un eveniment comercial, pentru mulți o zi în calendar cu un protocol formal care se încheie cu o sărutare sau o îmbrățișare, toate asortate cu o floare. Dar pentru noi - elevii, părinții și dascălii claselor din ciclul primar, Ziua de 8 Martie reprezintă Ziua Dragostei și a Recunoștinței. Este Ziua dedicată exclusiv ființei care ne-a dat viață, celei care ne-a învățat primul pas, primul cuvânt - „Mulțumesc!”, prima propoziție scrisă – „Te iubesc, scumpă mamă!” Mă bucur că astăzi, alături de mămici și bunici, îi regăsesc la fel de emoționați pe tăticii elevilor mei din clasa I B. Familia, unită și iubitoare, este singura în măsură să dea strălucire valorii unui copil”, ne-a declarat doamna învățătoare Marioara Herpuț. (Sorin Petrache)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est