Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Dumnezeu este dragoste!”

Sâmbătă, orădenii au spus DA vieții, la Marșul pentru viață

„Dumnezeu este dragoste!”

Miercuri, 20 martie 2013, la ora12.00, în 25 de orașe din țară și trei comune din județul Botoșani, au avut loc marșuri pentru viață.

Potrivit organizatorilor și jandarmilor, la cea de-a doua ediție a marșului de la Oradea au participat circa 400 de persoane. Pe bannere și pancarte se puteau citi: Spune DA vieții! „Iubește-ți copilul și lasă-l să crească” – Maica Tereza, Spune NU avort! Mama ta a ales viața. Fă și tu la fel! Avortul nu te eliberează, te încătușează, Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, Eu te cunoșteam..., Iubim. Iubesc. Iubește viața! Cât costă un avort? O viață umană! Avortul oprește o inimă care bate! Frânge inima unei mame. Mamă, nu mă ucide! Apără-mă, căci eu nu mă pot apăra! Familie sănătoasă – Societate sănătoasă! Cultura ProViață. Pro Familie. Pro Moralitate! Dumnezeu m-a țesut în pântecele mamei mele. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu. Trezește, Doamne, România! Și eu sunt copil. Am dreptul la viață!..    
Cei pe care i-am cunoscut miercuri în sala mică a Primăriei Oradea, în jurul mesei ovale, i-am reîntâlnit sâmbătă în Piața Independenței: dna Miorița Săteanu – președintele Uniunii Femeilor Bihor, Alina Galea și Cornel Caba – de la Centrul Creștin „Viața Nouă”, Mihaela Vișan – de la Centrul de Consiliere „Puls”, dl Jakabfy Ladislau – reprezentantul Bisericii Reformate..., cărora li s-au alăturat oficiali: directorul cancelariei prefectului, dna Claudia Timofte, doamna deputat Florica Cherecheș, dl deputat Szabo Odon ....
„Evenimentul de anul acesta are mesajul „Spune Da vieții!” Noi când spunem acest lucru, dorim să aducem speranță, dragoste. Să aducem un mesaj: Dumnezeu este dragoste! E foarte adevărat că este singurul care dă viața și este singurul care are dreptul să o ia! Noi nu condamnăm femeile care au făcut avort. Se spune că Dumnezeu le iubește și că există vindecare pentru ele. Haideți astăzi să facem un marș care să aducă speranțe în orașul Oradea. În partea lui finală, care va fi la Maternitate, vom lansa baloane cu nume de copii. Vom dărui flori doamnelor care au născut. Vrem să apreciem viața”, a spus dl Cornel Caba în deschiderea manifestării.
„Împreună cu noi astăzi, ca și anul trecut este doamna deputat USL Florica Cherecheș, dumneaei este o apropiată a acestei mișcări și într-adevăr, îmi place s-o prezint ca pe o Doamnă, o adevărată Doamnă.
„La fiecare 4 minute, în România, o viață este curmată”
„Ieri mai multe organizații și biserici ortodoxe au declarat Zi de doliu național pentru pruncii nenăscuți și foarte mulți din cei care au citit aceste mesaje au fost îndemnați să poarte o panglică de doliu la rever. Astăzi, este ziua în care în 27 sau 29 de orașe și sate din România, se sărbătorește viața și are loc un marș pentru viață. Acuma, gândiți-vă la ziua de ieri. Cât a fost de urâtă, și cerul plângea, cu lacrimi și cu fulgi. Astăzi, Dumnezeu ne-a dat soare. Pentru că Dumnezeu binecuvântează viața și susține și iubește pe fiecare copilaș... Aș vrea să vă spun un lucru foarte trist: La fiecare 4 minute, în România, o viață este curmată. Astfel că în fiecare zi, între 350 și 400 de copii nu mai văd lumina zilei. Este trist. Pentru că noi ocupăm un loc IV în Europa ca număr de avorturi. După 1990, statisticile spun că peste 8.000.000 de copii au fost avortați și, din păcate, ce mă întristestează foarte mult este că deși trăim în societatea cunoașterii... prea multe femei consideră avortul ca și o metodă de contracepție. În România, o femeie are, în medie, trei avorturi. Record: o femeie are 35 de avorturi la activ. Ca și membru în comisia de învățământ, voi milita pentru a se introduce Educația pentru sănătate, educația pentru viață în școală, ca și materie obligatorie...”, a spus doamna deputat Florica Cherecheș.
Doamna Claudia Timofte, director de cancelarie la Instituția Prefectului:
„Trebuie să ne sensibilizați pe noi, autorități locale, pe noi, autorități centrale!”
„Mărturisesc că sunt pentru prima dată alături de dumneavoastră, deși v-am urmărit acțiunea din presă și vreau să vă felicit pentru organizarea acestui eveniment. Uitându-mă la dumneavoastră am citit foarte multe mesaje. E dureros ceea ce am citit: „Mamă, nu mă ucide!” Înainte de a citi un asemenea mesaj ar trebui să ne gândim ce a determinat-o pe acea femeie să facă avort. După anii ’90, de la interzicerea avortului la o liberalizare totală a avortului, trebuia făcut ceva. Mă bucur că astăzi facem ceva și nu e târziu... Dumneavoastră trebuie să ne sensibilizați pe noi, autorități locale, pe noi, autorități centrale. Sensibilizându-ne vom putea face un lucru bun pentru viitorul țării”.
„Doresc să nu vă fie frică de viață!”
 Dl deputat Szabo Odon și-a început discursul cu o mărturisire. „Provin dintr-o familie unde părinții mei au fost 12 copii. Noi, deja, am fost doi, dar eu deja am cinci copii. Și pentru ceea ce astăzi venim să punem credință, eu am simțit-o pe pielea mea”. La al patrulea copil, „prietenii” și medicii „binevoitori” i-au sfătuit să facă avort, întrucât testele nu sunt favorabile, iar copilul s-ar putea naște cu probleme. Și-au asumat riscuri și responsabilități, s-au rugat lui Dumnezeu, și au decis să-și ducă crucea așa cum va fi, iar copilașul s-a născut cât se poate de normal și de sănătos, fără probleme... „Doresc să nu vă fie frică de viață!” a conchis dl deputat.
Tot aici au mai luat cuvântul și câteva fețe bisericești. De pe Independenței s-a plecat în marș pașnic pe lângă parc, spre Maternitate, cu mașina Poliției locale în față. În curtea maternității au avut loc încă câteva luări de cuvânt, iar o mămică (Beatrice) cu bebelușul în brațe (Mara) după ce a răspuns unor întrebări a fost felicitată de organizatori. O delegație din partea organizatorilor a dăruit flori mamelor în câteva saloane. Baloanele purtând numele unor copii au fost lansate în văzduh în numele vieții, care trebuie să triumfe!
Manifestarea s-a încheiat cu rostirea în cor a rugăciunii „Tatăl Nostru”. Ultimul cuvânt l-a avut tot Cornel Caba, organizatorul nr.1, piesa de bază și de greutate a manifestării.
„Rămâneți o binecuvântare pentru orașul acesta și o speranță! Mergeți în pace, în ordine și respectând regulile de circulație!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: „Dumnezeu este dragoste!” 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:40:42 Ora standard a Europei de Est