Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dumnezeu este dragoste!”

Sâmbătă, orădenii au spus DA vieții, la Marșul pentru viață

„Dumnezeu este dragoste!”

Miercuri, 20 martie 2013, la ora12.00, în 25 de orașe din țară și trei comune din județul Botoșani, au avut loc marșuri pentru viață.

Potrivit organizatorilor și jandarmilor, la cea de-a doua ediție a marșului de la Oradea au participat circa 400 de persoane. Pe bannere și pancarte se puteau citi: Spune DA vieții! „Iubește-ți copilul și lasă-l să crească” – Maica Tereza, Spune NU avort! Mama ta a ales viața. Fă și tu la fel! Avortul nu te eliberează, te încătușează, Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, Eu te cunoșteam..., Iubim. Iubesc. Iubește viața! Cât costă un avort? O viață umană! Avortul oprește o inimă care bate! Frânge inima unei mame. Mamă, nu mă ucide! Apără-mă, căci eu nu mă pot apăra! Familie sănătoasă – Societate sănătoasă! Cultura ProViață. Pro Familie. Pro Moralitate! Dumnezeu m-a țesut în pântecele mamei mele. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu. Trezește, Doamne, România! Și eu sunt copil. Am dreptul la viață!..    
Cei pe care i-am cunoscut miercuri în sala mică a Primăriei Oradea, în jurul mesei ovale, i-am reîntâlnit sâmbătă în Piața Independenței: dna Miorița Săteanu – președintele Uniunii Femeilor Bihor, Alina Galea și Cornel Caba – de la Centrul Creștin „Viața Nouă”, Mihaela Vișan – de la Centrul de Consiliere „Puls”, dl Jakabfy Ladislau – reprezentantul Bisericii Reformate..., cărora li s-au alăturat oficiali: directorul cancelariei prefectului, dna Claudia Timofte, doamna deputat Florica Cherecheș, dl deputat Szabo Odon ....
„Evenimentul de anul acesta are mesajul „Spune Da vieții!” Noi când spunem acest lucru, dorim să aducem speranță, dragoste. Să aducem un mesaj: Dumnezeu este dragoste! E foarte adevărat că este singurul care dă viața și este singurul care are dreptul să o ia! Noi nu condamnăm femeile care au făcut avort. Se spune că Dumnezeu le iubește și că există vindecare pentru ele. Haideți astăzi să facem un marș care să aducă speranțe în orașul Oradea. În partea lui finală, care va fi la Maternitate, vom lansa baloane cu nume de copii. Vom dărui flori doamnelor care au născut. Vrem să apreciem viața”, a spus dl Cornel Caba în deschiderea manifestării.
„Împreună cu noi astăzi, ca și anul trecut este doamna deputat USL Florica Cherecheș, dumneaei este o apropiată a acestei mișcări și într-adevăr, îmi place s-o prezint ca pe o Doamnă, o adevărată Doamnă.
„La fiecare 4 minute, în România, o viață este curmată”
„Ieri mai multe organizații și biserici ortodoxe au declarat Zi de doliu național pentru pruncii nenăscuți și foarte mulți din cei care au citit aceste mesaje au fost îndemnați să poarte o panglică de doliu la rever. Astăzi, este ziua în care în 27 sau 29 de orașe și sate din România, se sărbătorește viața și are loc un marș pentru viață. Acuma, gândiți-vă la ziua de ieri. Cât a fost de urâtă, și cerul plângea, cu lacrimi și cu fulgi. Astăzi, Dumnezeu ne-a dat soare. Pentru că Dumnezeu binecuvântează viața și susține și iubește pe fiecare copilaș... Aș vrea să vă spun un lucru foarte trist: La fiecare 4 minute, în România, o viață este curmată. Astfel că în fiecare zi, între 350 și 400 de copii nu mai văd lumina zilei. Este trist. Pentru că noi ocupăm un loc IV în Europa ca număr de avorturi. După 1990, statisticile spun că peste 8.000.000 de copii au fost avortați și, din păcate, ce mă întristestează foarte mult este că deși trăim în societatea cunoașterii... prea multe femei consideră avortul ca și o metodă de contracepție. În România, o femeie are, în medie, trei avorturi. Record: o femeie are 35 de avorturi la activ. Ca și membru în comisia de învățământ, voi milita pentru a se introduce Educația pentru sănătate, educația pentru viață în școală, ca și materie obligatorie...”, a spus doamna deputat Florica Cherecheș.
Doamna Claudia Timofte, director de cancelarie la Instituția Prefectului:
„Trebuie să ne sensibilizați pe noi, autorități locale, pe noi, autorități centrale!”
„Mărturisesc că sunt pentru prima dată alături de dumneavoastră, deși v-am urmărit acțiunea din presă și vreau să vă felicit pentru organizarea acestui eveniment. Uitându-mă la dumneavoastră am citit foarte multe mesaje. E dureros ceea ce am citit: „Mamă, nu mă ucide!” Înainte de a citi un asemenea mesaj ar trebui să ne gândim ce a determinat-o pe acea femeie să facă avort. După anii ’90, de la interzicerea avortului la o liberalizare totală a avortului, trebuia făcut ceva. Mă bucur că astăzi facem ceva și nu e târziu... Dumneavoastră trebuie să ne sensibilizați pe noi, autorități locale, pe noi, autorități centrale. Sensibilizându-ne vom putea face un lucru bun pentru viitorul țării”.
„Doresc să nu vă fie frică de viață!”
 Dl deputat Szabo Odon și-a început discursul cu o mărturisire. „Provin dintr-o familie unde părinții mei au fost 12 copii. Noi, deja, am fost doi, dar eu deja am cinci copii. Și pentru ceea ce astăzi venim să punem credință, eu am simțit-o pe pielea mea”. La al patrulea copil, „prietenii” și medicii „binevoitori” i-au sfătuit să facă avort, întrucât testele nu sunt favorabile, iar copilul s-ar putea naște cu probleme. Și-au asumat riscuri și responsabilități, s-au rugat lui Dumnezeu, și au decis să-și ducă crucea așa cum va fi, iar copilașul s-a născut cât se poate de normal și de sănătos, fără probleme... „Doresc să nu vă fie frică de viață!” a conchis dl deputat.
Tot aici au mai luat cuvântul și câteva fețe bisericești. De pe Independenței s-a plecat în marș pașnic pe lângă parc, spre Maternitate, cu mașina Poliției locale în față. În curtea maternității au avut loc încă câteva luări de cuvânt, iar o mămică (Beatrice) cu bebelușul în brațe (Mara) după ce a răspuns unor întrebări a fost felicitată de organizatori. O delegație din partea organizatorilor a dăruit flori mamelor în câteva saloane. Baloanele purtând numele unor copii au fost lansate în văzduh în numele vieții, care trebuie să triumfe!
Manifestarea s-a încheiat cu rostirea în cor a rugăciunii „Tatăl Nostru”. Ultimul cuvânt l-a avut tot Cornel Caba, organizatorul nr.1, piesa de bază și de greutate a manifestării.
„Rămâneți o binecuvântare pentru orașul acesta și o speranță! Mergeți în pace, în ordine și respectând regulile de circulație!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (87 de poze), accesați Galeria foto: „Dumnezeu este dragoste!” 

Trimite email
marți, 15 aprilie 2025, 16:54:22 Ora de vară a Europei de Est