Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Responsabilitate, Comunitate, Participare Socială”

Zilele Asistenței Sociale

„Responsabilitate, Comunitate, Participare Socială”

În luna martie a fiecărui an, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătorește „Zilele Asistenței Sociale”, luna Asistenței Sociale oferind oportunitatea asistenților sociali de a celebra profesia lor și a reafirma munca pe care o desfășoară zi de zi în comunitate.

Recunoscută ca o profesie în dezvoltare, profesia de asistent social identifică segmentul de populație ce face obiectul activităților de asistență socială, evaluează problemele socio-umane dintr-o anume regiune, comunitate sau localitate, dezvoltă planuri de acțiune, programe, măsuri, activități profesionalizate și servicii specializate specifice domeniului, sensibilizează opinia publică și o informează cu privire la problematica socială, stabilește modalitățile concrete de acces la prestații și servicii specializate de asistență socială pe baza evaluării nevoilor.
Evenimentele organizate în cadrul ZAS 2013, sub egida: „Responsabilitate, Comunitate, Participare Socială”, readuc în atenția publicului larg faptul că asistenții sociali sunt persoanele care aduc plus-valoare societății prin activitatea profesională desfășurată, activitatea acestora având o importanță socială în stabilirea echilibrului social.
În județul Bihor organizarea ZAS a revenit Structurii Teritoriale Bihor a CNASR, care joi, 21 martie 2013, a derulat evenimente în parteneriat cu Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea, Coaliția STRONG și Cercul de Asistență Socială.
Alături de noi la aceste evenimente, pe lângă partenerii amintiți, au fost prezente peste 110 persoane: studenți la Asistența Socială de la cele trei universități cu profil din Oradea (Universitate Oradea, Universitatea Partium și Universitatea Emanuel), asistenți sociali din diverse instituții publice sau organizații neguvernamentale, reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor - dna Hexan Olimpia, Administrația Socială Comunitară Oradea - dna Radiana Gheorghiță, decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, dna Floare Chipea, șeful Departamentului de Științe Sociale al Universității Partium - dna Eniko Szucs. 
La masa rotundă organizată în prima parte a zilei au fost prezenți 60 de studenți la specializarea asistență socială de la cele trei universități orădene, care au intrat în interacțiune cu profesioniști în domeniu fiind împărtășite experiențe utile viitorilor asistenți sociali. Totodată, au fost promovate participarea socială și voluntariatul, valori importante pentru viitorii asistenți sociali.
La dezbaterile care au avut loc cu asistenții sociali ne-am bucurat de prezența unui număr de 50 asistenți sociali din județul Bihor.
„Este foarte important să conștientizăm cu toții că implicarea fiecărui asistent social în procesul de reglementare a profesiei începe cu astfel de momente, de aceea este importantă prezența fiecăruia la astfel de acțiuni.
Doar împreună ne putem afirma ca și profesie deoarece aducem un  plus-valoare societății și economiei prin activitatea profesională desfășurată, activitate ce are o importanță socială enormă în stabilirea echilibrului social. O profesie bine reprezentată atât din punct de vedere al numărului, cât și al calității actului profesional asigură accesul la incluziune socială reală”, a spus Claudia Torje, asistent social principal, președintele Structurii Teritoriale Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali.
Colegiul Național al Asistenților Sociali din România este autoritatea profesională în domeniu care reprezintă, apără și promovează drepturile și interesele membrilor la nivel local, național și internațional, apără onoarea, libertatea și independența profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenții sociali a obligațiilor care le revin față de beneficiari, instituții și societate, în concordanță cu normele deontologice ale profesiei. (C.N.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est