Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Despre clasa pregătitoare și linia telefonică de asistență

La conferința de miercuri

Despre clasa pregătitoare și linia telefonică de asistență

Două au fost subiectele aduse în atenția presei de către inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean, la conferința de presă de miercuri, 20 martie 2013: 1.Clasa pregătitoare. Prezentare site. 2.Linia telefonică de asistență...

Alături de generalul I.S.J. Bihor, la conferință, au mai participat: inspector școlar general adjunct, dna prof. Kery Hajnal, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt și dna profesor consilier școlar Simina Hinț, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.
*Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până pe 31 august 2013, de asemenea, la solicitarea părinților, copiii care vor împlini vârsta de 6 ani în perioada 1 sept. 31 dec. 2013. Dacă valoarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea necesară parcurgerii cu succes a clasei pregătitoare. Gândim și această evaluare psihosomatică astfel încât deplasările și consumul de energie, resurse materiale și de timp ale părinților să fie minime. Nu are sens să-i aducem pe părinți și pe copii la centru. Vom merge noi în fiecare școală, acolo unde suntem solicitați. 
*Cine intră în clasa I?
Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până pe 31 august, se înscriu direct în clasa I. Acest lucru este valabil doar în anul școlar 2013-2014, urmând ca de la anul viitor, parcurgerea sau intrarea în clasa I să se facă numai pentru cei care au absolvit clasa pregătitoare. Copiii născuți între 1 sept.- 31 decembrie, dacă există acea evaluare psihosomatică.
*La ce unitate de învățământ pot să-mi înscriu copilul?
Părinții pot opta petru școala de circumscripție, și-n această situație copilul este automat înscris; sau pentru o altă școală, igur. Acest lucru se face în limita locurilor disponibile și dacă există punctajul necesar în urma aplicării criteriilor generale și a celor specifice de departajare. Părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să-i fie rezervat prin a bifa în fișa de înscriere tip acest lucru. Noi recomandăm această variantă.
*Unde vor avea loc înscrierile?
La unitatea de înv. la care părintele dorește să-și înscrie copilul. Cererile tip pot completate și validate direct la secretariatul unit. de învățământ, dar și online, dar și aceasta trebuie validată la secretariatul școlii.
*Care sunt actele necesare înscrierii?
Cererea tip, copii după actele d3 identitate ale părintelui, tutorelui legal, certificatul de nașterealmcopilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică, eliberat de psihologii de la C.J.R.A.E. și alte documwente care ateste îndeplinirea criteriilor generale sau a celor specifice.
*Calendarul înscrierilor?
Înscrierile vor avea loc în două etape. Prima etapă în calendarul care se află în dezbatere publică, datele sunt din 2 până în 22 aprilie; recomandabil este de la ora 8 la 20.00. Iar cea de-a II-a etapă este între 8 și 17 mai. Dacă după prima etapă copiii nu sunt cuprinși în nicio unitate de înv., părinții vor completao nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase după prima etapă.
Unitățile de înv. sunt obligate să afișeze situația copiilor înscrilși și a locurilor rămase disponibile după fiecare etapă.
*Care sunt criteriile de departajare...?
Metodologia ne precizează foarte clar care sunt criteriile generale: legate de existența unui certificat cu încadrare într-un grad de handicap, dacă copilul este orfan de ambii părinți sau de un părinte, provine de la o casă de copii sau de la centru de plasament sau are frate sau soră în școala rspectivă; criterii specifice se aplicăp după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea. Acestea sunt elaborate de fiecare unit. de înv. Înainte de a fi aprobate în C.A. ar trebui să aibă avizul  de legalitate al consilierului juridic – aceasta este o noutate. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii, respectziv trebuie să țină cont de faptul că toți elevii au drepturi egale, indiferent de condiția socială, financiară, naționmalitate, rasă, religie, confesiune, sex.
*De pe unde-și vor lua părinții informațiile?
De pe internet, Inspectoratul Școlar Județean Bihor are pe prima pagină a site-ului o rubrică, denumită „Înscrierea în învățământul primar 2013, adresa site-ului este www.isjbihor.ro. Printr-o adresă a ministerului ne aducea la cunoștință că avem obligația de a crea pe site-ul nostru un link sau o pagină de unde să se poată accesa informații legate de înscrierea în învățământul primar. Cu alte cuvinte noi ce-am făcut, am transmis tuturor unităților de înv. care au învățământ primar acea adresă și am solicitat să-și posteze informațiile pe site-ul propriu, dacă școala are site propriu, dacă nu, le-am oferit noi spațiu de găzduire și le-am alcătuit site, bineînțeles care să conțină doar elementele care fac referiere la adresă: denumirea școlii, clasa, nr. de clase pregătitoare, clasa I, adresă, precuk’m și obligativitatea de a-și posta metodologia, calendarul mișcării, informații despre spațiile în care se vor organiza aceste clase pregătitoare.
Ziua porților deschise
Informații pot fi preluate și de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, de la școli cu ocazia evenimentului „Ziua porților deschise”. Fiecare unitate de învățământ, în intervalul 30 martie - 7 aprilie, are obligația să organizeze acest eveniment. Părinții și copiii vor putea vizita spațiile de învățământ; de asemenea, vor purta discuții cu cadre didactice care predau deja la clasa pregătitoare, dar și cu cadre didactice care vor prelua clasa pregătitoare.
Informații pot fi primite și de la grădinițe; în perioada 1-12 aprilie, vor fi organizate întâlniri pentru informarea și consilierea părinților ai căror copii se află în grădiniță și care urmează să fie înscriși în înv. primar.
TEL VERDE cu nr. 0800.816.259
De la 1 aprilie, la acest telefon, veți putea cere informații legate de încrieri; la telefon va răspunde o persoană autorizată din cadrul Inspectoratului Școlar.
*Ce fel de activități se vor desfășura la clasa pregătitoare?
Copiii își vor dezvolta capacitățile de a comunica, vor stabili sau consolida primele contactr cu lumea numerelor, a literelor, vor învăța să observe mediul înconjurător, să interacționeze cu ceilalți copii prin jocuri didactice, activități în echipă, prin descoperire, prin ore de desen și muzică. Se pune accentul pe cât mai multe ore de mișcare.
În legătură cu liceele teologice, I.S.J. Bihor are două variante: fie arondează o circumscripție anume, fie li se arondează ca circumscripție întreaga unitate administrativ teritorială, lucru care l-am făcut și în Oradea. Practic, toate cele șase licee teologice își pot selecta copiii din întregul perimetru al municipiului Oradea. Înscrierile la aceste licee se vor face în condiții asemănătoare învățământului particular, elevi vor putea fi înscriși în prima etapă.
Doamna inspector școlar general adjunct Kery Hajnal a reamintit cele două etape de înscriere și a insistat pe Ziua porților deschise, ca o noutate din acest an școlar.
Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, doamna prof. Simina Hinț vorbea despre circa 15 centre de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor.
La discuțiile care au urmat, dl inspector general a ținut să sublinieze:
*Este interzis să existe liste de preînscriere. Aicea, dl ministru, într-o conferință pe care am avut-o, a fost foarte clar și a spus că nu va accepta, va avea toleranță zero la corupția vizavi de înscrierea condiționată pe bani. E în posesia unor filmări în care secretarele negociau încrierea pe liste și că acei directori care vor fi implicați în asemenea chestiuni vor trebui destituiți, iar dacă nu-i vom destitui, înseamnă că și Inspectoratul Școlar are ceva de-a face cu școala respectivă. Unele școli au fost învățate să-și facă aceste liste de înscriere! Părintele nu trebuie să ajungă într-o anumită ordine pentru a-i fi validată fișa. Fișa este validată după ce se aplică condițiile generale și condițiile specifice. Condițiile specifice, pe 28 martie, trebuie să fie afișate la nivelul inspectoratului și la nivelul școlii.
Linia telefonică de asistență psihopedagogică este 0359/190.996
După acea anchetă de la Colegiul „Gojdu”, se dorește lansarea unui număr de telefon la C.J.R.A.E. 0359/190.996 (unul din cele trei telefoane ale instituției) la care dorim atât elevii, părinții și cadrele didactice care doresc să sesizeze o problemă de natură școlară, relaționare între elevi, relaționarea profesor-elev, între profesori, și care nu poate fi soluționată la nivel de școală sau nu este adresată conducerii școlii, dorim să ne fie sesizată nouă. Deocamdată, vom întregistra toate cererile, toate sesizărilesau problemele care ne suntridicate prin această linie, urmând ca la sfârșit de săptămână sau în termen de cinci zile să facem o sinteză a acestora să o înaintăm Inspectoratului Școlar și să decidem care din problemele ridicate necesită implementarea unor măsuri specifice sau chiar constituirea unei comisii care să investigheze și să ancheteze situația respectivă din teren”.
„La telefon se va putea suna de luni până vineri, în intervalul orar 8-16”, a precizat doamna director Simina Hinț. „La telefon va răspunde un psiholog sau un asistent social”. Telefonul este deja  funcțional. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre clasa pregătitoare și linia telefonică de asistență.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:17:38 Ora standard a Europei de Est