Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune în cadrul proiectului multilateral Comenius Young Europe

La C.S.E.I. „Cristal”

Reuniune în cadrul proiectului multilateral Comenius Young Europe

În perioada 21-24 martie 2013, la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă „Cristal” din Oradea a debutat întâlnirea partenerilor de proiect din cadrul proiectului multilateral Comenius Young Europe, proiect finanțat de către UE prin Programul Învătare pe tot Parcursul Vieții.

La reuniune de la Oradea, participă 19 cadre didactice din șapte școli partenere: Istituto Comprensivo „Melvin Jones - Orazio Comes”, Monopoli, Italia, CEIP „SAN XOSÉ OBREIRO”, ARTEIXO - A CORUNA, Spania, 1st  Special School „Centaurs”, Volos, Grecia,  Zespó³ Szkó³ Ogólnokszta³c±cych Szko³a Podstawowa im. Brunona Strza³ki Lubomia, Polonia,  Coppetts Wood Primary School & Children’s Centre, Londra, UK,  Summerside Primary School,  Londra , UK, OZEL BURC GULTEN NAKIPOGLU ILKOGRETIM OKULU,  Istanbul, Turcia, precum și șase elevi din Polonia.
Ospitalitatea este la ea acasă la C.S.E.I. „Cristal”. În momentul sosirii distinșilor oaspeți, copii îmbăcați în costume populare i-au primit cu pâine și sare, potrivit obiceiului tradițional românesc.
„Toți prietenii sunt aici cu mine”
Directorul centrului, dna prof. Rodica Lezeu și coordonatorul de proiect, dra Ramona Vesa și-au poftit partenerii în sala festivă pentru deschiderea oficială. Prin intermediul unei prezentări în PowerPoint, coordonatorul de proiect le-a făcut cunoștință cu unitatea de învățământ. Momentul artistic pregătit în cinstea musafirilor a fost deschis de orchestra Liceul de Artă, alcătuită din tineri voluntari care de ani buni desfășoară activități în cadrul S.N.A.C. la C.S.E.I. „Cristal”, sub coordonarea prof. Viola Nagy și Anita Lupșa. Micii artiști de la „Cristal”, îndrumați de prof. Adriana Crișan, Bar Emoke și Aurelia Opriș, au interpretat cântecul Prietenia (Toți prietenii sunt aici cu mine). Momentul emoționant s-a încheiat cu mărțișoarele dăruite de două fetițe elevilor și profesorilor străini.
„Noi aici lucrăm foarte foarte mult cu emoții și sentimente”
„Eu sunt sigură că am început bine și vom continua la fel de emoțional și de frumos, a ținut să ne asigure doamna director Rodica Lezeu. Pentru că noi aici lucrăm foarte foarte mult cu emoții și sentimente!”
În drum spre sala de spectacole a trupei de teatru de păpuși, oaspeții au aruncat o privire prin sălile de grupă. În sala teatrului de păpuși, partenerii de proiect au fost suprinși plăcut de către doamna Maria Ivănescu și echipa de păpușari –artiști, toți profesori psihopedagogi; ei ne-au încântat cu un program cultural educativ, în care păpușile reprezentau elevi-artiști din țările partenere, care interpretau cântece și dansuri specifice tradiționale.
Mesajul prieteniei, tradiției și interculturalității transmis prin intermediul păpușilor
„Păpușa, indiferent că este un personaj, un obiect sau un animal, este jucăria preferată a copilăriei oricărui individ. Păpușa face legătura între noi și ceea ce este în jur. Prin mișcare, păpușa îl apropie pe copil de lumea înconjurătoare. Îl face pe copil să fie liber; îi elimină stresul și inhibiția. Astăzi, noi, prin teatrul de păpuși, vrem să vă transmitem un mesaj special. Este mesajul prieteniei, al tradiției și al interculturalității. Prin el, noi vrem să vă simțim aproape și să vă spunem așa cum am spus inițial: „Bine-ați venit!”
După un coffe break, s-a trecut la prima sesiune de lucru, în care au fost prezentate tehnici de muncă pentru elevul deficient de auz și elevul deficient vizual. Elevilor polonezi li s-a pregătit un program special Goal-ball (sport prezentat de copiii C.S.E.I. „Cristal”), împreună cu elevii clasei de nevăzători, pași de dans românesc și plimbare în parcul Petofi. După-amiază, activitățile primei sesiuni au continuat cu discuții, potrivit agendei.
Cina a fost programată la Restaurantul Transilvania, fiind condimentată cu un recital de canto popular, susținut de elevi voluntari, coordonați de prof. Mihaela Costea, Aurica și Lucian Florin Bontu.
La Salină, la Turda
În cea de-a treia zi, a fost programată o nouă sesiune de discuții, după care oaspeții au plecat într-o excursie de documentare la Salina de la Turda; seara, i-a așteptat o cină romantică la „Vinoterra”.
Programul ultimei zile le-a prilejuit partenerilor de proiect o vizită la Primăria Oradea, unde i-a primit dl viceprimar Mircea Mălan care le-a vorbit despre proiectele de dezvoltare a municipiului de pe Crișul Repede, dar și despre politica de susținere și dezvoltare a învățământului, cu proiecte în derulare și programe viitoare cu finanțare europeană.
Întâlnirea de la primărie s-a continuat cu un tur al municipiului și un prânz împărătesc la Restaurantul Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune în cadrul proiectului multilateral Comenius Young Europe.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:30 Ora de vară a Europei de Est