Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”

Joi, ediția a VII-a

Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”

Joi, 14 martie 2013, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Concursului de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”.

 La etapa județeană au participat 22 de elevi din clasele V-IX de la: Școala Gimnazială  „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici”,  Școala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” din Șimian, Liceul ,,Don Orione”, Colegiul Național ,,Arany Janos” Salonta, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul de Artă, Colegiul Economic ,,Partenie Cosma” și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”.
Îndrăgitul concurs a fost inițiat de Educational Drama Association in Romania (EDAR) și organizat cu profesionalism, de 7 ani, de prof. Marta Fingermann  și  Crina Crețu de la  L.P.S. ,,Bihorul”, în parteneriat cu: Biblioteca Județeană „Gheorghe Sincai” și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. La actuala ediție, pentru pregătirea concursului au fost lansate următoarele teme: la clasele de gimnaziu „We only have what we give” (Isabel Allende), iar pentru liceeni  „What I had, I spent; what I saved, I lost; what I gave, I have (German motto). Pentru jurizare a fost desemnată o comisie alcătuită din: prof. Delia Tarr Popa - inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. Valentina Hosu de la C.T. „Traian Vuia”, prof. Costa Monica de la Palatul Copiilor și Elevilor și Șerban Borda,  actor la Teatrul „Regina Maria”.
Competiția a fost deschisă de dna bibliotecar dr. Mariana Barna, în dublă calitate, de gazdă și partener.
„Suntem onorați să vă avem astăzi oaspeți pentru a VII-a oară la concursul ,,Speak Out”, acest mare eveniment pentru voi, copii. Astăzi vă veți da în spectacol. Ați muncit, iar acum ne veți arăta cât de frumos și de corect știți să vă exprimați în limba voastră preferată...”
Tot în deschidere a luat cuvântul directorul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, dl prof. dr. Dan Matei: „În primul rând, eu doresc să vă salut. Am înțeles că este a VII-a ediție. Din punctul meu de vedere este deja tradiție și țin să mulțumesc în mod deosebit colegelor Marta și Crina și celorlalți colegi. Suntem încântați de parteneriatul pe care îl avem cu Biblioteca Județeană. Suntem încântați de faptul că reușim să îmbinăm sportul de performanță..., cultura, cu limba engleză. Cu atât mai mult avem nevoie de limba engleză pentru că avem elevi care se plimbă de la Londra..., Venezuela, Mexic, Statele Unite, Japonia..., este o limbă de circulație internațională și ne bucură capacitatea lor de a conversa...” Concursul a fost prezentat de:   Mihelea Beatrix și Oprea Raisa, clasa a IX-a C la L.P.S. „Bihorul”.
Premiile
La clasele V-VI:
Locul I: Beleneși Andrada, prof. Angela Pop  - Școala Gimnazială „N. Bălcescu”;
locul II: Matei Teodora și Rimbu Renata, prof. Angela Pop – Șc. G. „N.Bălcescu”
locul III: Purle Armin, prof. Mile Anca – C.N. „E.Gojdu”; Szekely Szara, prof. Marta Fingermann  - L.P.S. „Bihorul”
Premii speciale:
Best props:  Oprea Hanna, prof.    Porumb Camelia  - C.N. „E.Gojdu”
Mile Ana, prof. Mile Anca – C.N. „E.Gojdu”
La clasele VII-VIII:
Locul I: Mihăieș Ana-Maria, prof. Angela Pop – Șc. „N.Bălcescu”
Locul II: Laza Lois, prof. Maga Livia – Lic. de Artă
Locul III: Pereț Oana, prof. Angela Pop - Șc. „N. Bălcescu”
Premii speciale:
Best American Accent: Ungur Anda,  prof. Doina Văleanu – Șc.„N. Bălcescu”; Most dramatic monologue: Baiduca Iulia, prof.   Maga Livia – Lic. de Artă; Best costumes: Ari László, Școala Gimnazială „Kazinczi Ferenc” din Șimian - prof.Oneț Oana Maria
La clasele IX-X: locul I: Berce Delia, prof. Breazdău Ramona – C.E. „Partenie Cosma”
La clasele XI-XII: locul I: Gavriluț David, prof. Ficuț Gabriela – C.E. „Partenie Cosma”.
Beleneși Andrada, Mihăieș Ana-Maria, Berce Delia și Gavriluț David ne vor reprezenta județul la etapa națională a concursului, care va avea loc la Sibiu, între 11 și 13 aprilie 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:49:05 Ora standard a Europei de Est