Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”

Joi, ediția a VII-a

Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”

Joi, 14 martie 2013, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Concursului de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”.

 La etapa județeană au participat 22 de elevi din clasele V-IX de la: Școala Gimnazială  „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici”,  Școala Gimnazială „Kazinczy Ferenc” din Șimian, Liceul ,,Don Orione”, Colegiul Național ,,Arany Janos” Salonta, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul de Artă, Colegiul Economic ,,Partenie Cosma” și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”.
Îndrăgitul concurs a fost inițiat de Educational Drama Association in Romania (EDAR) și organizat cu profesionalism, de 7 ani, de prof. Marta Fingermann  și  Crina Crețu de la  L.P.S. ,,Bihorul”, în parteneriat cu: Biblioteca Județeană „Gheorghe Sincai” și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. La actuala ediție, pentru pregătirea concursului au fost lansate următoarele teme: la clasele de gimnaziu „We only have what we give” (Isabel Allende), iar pentru liceeni  „What I had, I spent; what I saved, I lost; what I gave, I have (German motto). Pentru jurizare a fost desemnată o comisie alcătuită din: prof. Delia Tarr Popa - inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. Valentina Hosu de la C.T. „Traian Vuia”, prof. Costa Monica de la Palatul Copiilor și Elevilor și Șerban Borda,  actor la Teatrul „Regina Maria”.
Competiția a fost deschisă de dna bibliotecar dr. Mariana Barna, în dublă calitate, de gazdă și partener.
„Suntem onorați să vă avem astăzi oaspeți pentru a VII-a oară la concursul ,,Speak Out”, acest mare eveniment pentru voi, copii. Astăzi vă veți da în spectacol. Ați muncit, iar acum ne veți arăta cât de frumos și de corect știți să vă exprimați în limba voastră preferată...”
Tot în deschidere a luat cuvântul directorul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, dl prof. dr. Dan Matei: „În primul rând, eu doresc să vă salut. Am înțeles că este a VII-a ediție. Din punctul meu de vedere este deja tradiție și țin să mulțumesc în mod deosebit colegelor Marta și Crina și celorlalți colegi. Suntem încântați de parteneriatul pe care îl avem cu Biblioteca Județeană. Suntem încântați de faptul că reușim să îmbinăm sportul de performanță..., cultura, cu limba engleză. Cu atât mai mult avem nevoie de limba engleză pentru că avem elevi care se plimbă de la Londra..., Venezuela, Mexic, Statele Unite, Japonia..., este o limbă de circulație internațională și ne bucură capacitatea lor de a conversa...” Concursul a fost prezentat de:   Mihelea Beatrix și Oprea Raisa, clasa a IX-a C la L.P.S. „Bihorul”.
Premiile
La clasele V-VI:
Locul I: Beleneși Andrada, prof. Angela Pop  - Școala Gimnazială „N. Bălcescu”;
locul II: Matei Teodora și Rimbu Renata, prof. Angela Pop – Șc. G. „N.Bălcescu”
locul III: Purle Armin, prof. Mile Anca – C.N. „E.Gojdu”; Szekely Szara, prof. Marta Fingermann  - L.P.S. „Bihorul”
Premii speciale:
Best props:  Oprea Hanna, prof.    Porumb Camelia  - C.N. „E.Gojdu”
Mile Ana, prof. Mile Anca – C.N. „E.Gojdu”
La clasele VII-VIII:
Locul I: Mihăieș Ana-Maria, prof. Angela Pop – Șc. „N.Bălcescu”
Locul II: Laza Lois, prof. Maga Livia – Lic. de Artă
Locul III: Pereț Oana, prof. Angela Pop - Șc. „N. Bălcescu”
Premii speciale:
Best American Accent: Ungur Anda,  prof. Doina Văleanu – Șc.„N. Bălcescu”; Most dramatic monologue: Baiduca Iulia, prof.   Maga Livia – Lic. de Artă; Best costumes: Ari László, Școala Gimnazială „Kazinczi Ferenc” din Șimian - prof.Oneț Oana Maria
La clasele IX-X: locul I: Berce Delia, prof. Breazdău Ramona – C.E. „Partenie Cosma”
La clasele XI-XII: locul I: Gavriluț David, prof. Ficuț Gabriela – C.E. „Partenie Cosma”.
Beleneși Andrada, Mihăieș Ana-Maria, Berce Delia și Gavriluț David ne vor reprezenta județul la etapa națională a concursului, care va avea loc la Sibiu, între 11 și 13 aprilie 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de monologuri în limba engleză ,,Speak Out”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:13 Ora de vară a Europei de Est