Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 100 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 100 al revistei „OviDan”

Marți, 19 martie 2013, am ieșit cu o ediție aniversară, în 24 de pagini, la nr.100 al revistei „OviDan”.

Ediția conține știri și fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu evenimentul de miercuri de la Universitatea din Oradea: prezentarea a trei cărți, precum și conferința dlui prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, intitulată „Europa, perspective și provocări”.
Pagina a II-a am deschis-o cu „Săptămâna de foc” de la Universitatea Agora. În pagina Eveniment, ne-am oprit la proiectul de buget și cheltuieli al Primăriei municipiului, care a fost prezentat marți, în conferința de presă, de viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul Direcției economice, dl Eduard Florea. Pagina Universitaria a înflorit cu cele 13 poze ale membrilor Senatului universitar, la ceas aniversar, la împlinirea primului an de la constituirea forului garant al libertății și autonomiei universitare. În pagina de Internet, distinsul profesor univ. dr. Ioan Dzițac ni l-a prezentat pe profesorul emerit Grigor Moldovan, cel care marți, la ora 14.00, avea să devină Doctor Honoris Causa al Universității Agora din Oradea. În pagina de Noutăți a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, am prezentat subiectele conferinței de presă de vineri (15 martie): problema absențelor și incidentul de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. În pagina următoare, am prezentat o pagină (prima) din Conferința distinsului prof. univ. dr. Vasile Pușcaș; cea de-a doua va apărea în nr. 101. În pagina Performanțe, am scris despre succesul vulcaniștilor orădeni (spanioli), actorii și artiștii doamnelor prof. Rodica Pop și Sonia Luque Martin, care la Festivalul național de teatru în limba spaniolă au urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului de premiere (după premianții din Iași și București). În cea de-a doua jumătate a paginii, ne-am oprit la gojdista Alexandra Popovici, creionându-i portretul artistic, atașat la un „medalion”. În pagina Proiect, am prezentat fotoreportajul realizat la întâlnirea de proiect de vineri de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” – un nou parteneriat pentru calitate: PASII FPI. La Facultatea de Protecția Mediului a avut loc un Workshop pentru studenții Departamentului Ingineria Mediului, în care au fost prezentate cele 24 de ocupații posibile ale absolvenților programelor de studii. În pagina de Bune practici, ne-am oprit la un record absolut incredibil: o fetiță și mămica ei (Andreea Doboș) au confecționat nu mai puțin de 450 de mărțișoare pe care le-au dăruit clasei, aducând astfel în pușculița clasei 720 de lei. Tot în această pagină, am adus în atenție Lecția demo „Călătorie în Univers”, susținută în cadrul practicii pedagogice la C.N. „Iosif Vulcan”, clasa a III-a B (prof. Maria Duma). La mijlocul revistei, în paginile 12-13, pagini de proiecte și performanțe, puteți citi: Lansarea proiectului național „Dulce Românie, suflet românesc (ediția a III-a) și Proiectul SNAC „Aproape de semenii noștri”.
„PROFI te premiază”
În pagina 13 – vă prezentăm un fotoreportaj despre campania „PROFI te premiază”, campanie în care Școala Gimnazială Nr. 11 s-a ales cu 15 netbook-uri. În paginile 14 și 15, continuă fotoreportajul de la universitate, despre cele trei prezentări de carte (cuprinzând 11 poze, din care două color). În cele două pagini Promovarea imaginii și-au găsit locul: elevii clasei I F de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”, într-un regal al mărțișoarelor, confecționate de ei, și „Alexandra – modelul european de tabără pentru copii”. În rubrica juridică, dl notar Gârba Cornel ne vorbește despre Încheierea căsătoriei. Copiii din Lazuri de Beiuș revin în paginile revistei noastre cu un fotoreportaj realizat de directorul școlii, dna prof. Carmen Bercea, de 8 Martie, în toate școlile și grădinițele comunei și cu secvențe elocvente de la Festivalul „Omagiu pentru mama mea”, desfășurat la Primăria din Beiuș. Din Ghiorac, primim un articol surpriză scris de dl prof. de matematică Cristian Ambrus despre ziua de 14 martie – Ziua PI (cred că v-ați prins că este vorba de nr. 3,14). Doamna învățătoare Ana Cotro ne-a trimis nestemate de primăvară din localitatea Avram Iancu, din paradisul unde primăvara, iarna și vara își dispută supremația, derutând și sfidând normalul! În rubrica săptămânală „Cu noi este Dumnezeu”, Alexandra ne prezintă versurile cântecului „Veniți creștini la rugăciune!” Elevii și dascălii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea luptă pentru cucerirea Everestului în derularea programului Eco-școală, pentru dobândirea Steagului Verde și a statutului de Eco-școală. Ei derulează cu rezultate excepționale concursul educativ „Clasa de aur”. Despre evenimentele din școlile comunei Drăgești ne-au scris: doamna director Șandra Florica Anca și doamna prof. Bologan Elena. Revelația zilei de 8 Martie au constituit-o elevii Școlii Primare Nr. 1 din Dicănești. Din tabăra partenerilor noștri fideli: Eurovacanța ne provoacă la un concurs cu premii, iar Papetăria MONA vine, în premieră, cu un set de cărți educative ce conțin fișe de lucru, caiete și marker pe bază de apă!
Acestea au fost subiectele care au încăput în cele 24 de pagini ale numărului aniversar 100! În cele 24 de pagini au încăput nu mai puțin de 112 poze.
Moise-Ovidiu DAN   

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:56:28 Ora standard a Europei de Est