Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul județean „Învață bine” (ed. a II-a)

Competiția celor mai isteți copii din Bihor a luat startul din nou!

Concursul județean „Învață bine” (ed. a II-a)

Luni, 11 februarie 2013, au început înscrierile la Concursul județean „Învață bine”, dedicat elevilor din clasele I-VIII din Bihor.

Premianții vor fi recompensați cu telefoane inteligente, excursii la ZOO în Ungaria și la Aquapark, în Băile Felix.
După succesul înregistrat în toamna anului trecut, Concursul județean „Învață bine” revine în actualitate pentru elevii studioși, inteligenți și dornici să învețe ce înseamnă responsabilitatea socială. În 23 aprilie își vor putea testa din nou cunoștințele, la 7 discipline: Matematică, Limba și literatura română, Limba engleză, Istorie, Geografie, Biologie, Limba germană (clasele V - VIII) și la două discipline: Matematică, Limba și literatura română (clasele I-IV), având posibilitatea să câștige premiile puse în joc de către organizatorii concursului, dar și să contribuie, prin plata taxei de înscriere, la salvarea vieților copiilor săraci și bolnavi care beneficiază de sprijinul Asociației Piticot.
Start la înscrieri!
La concurs se pot înscrie toți elevii din clasele I-VIII, ai oricărei instituții de educație din județul Bihor. Perioada de înscriere este: 11 februarie – 5 aprilie 2013. Un elev se poate înscrie la mai multe discipline, prin plata taxei de participare pentru fiecare disciplină în parte.
Taxa unică/disciplină 20 lei (Dacă un elev optează pentru mai multe discipline, va plăti pentru fiecare disciplină taxa de 20 lei). Înscrierea la concurs se va face on-line, pe site-ul www.piticot.org/invatabine sau la profesorul coordonator din școală, pe bază de listă!
Organizatori și obiective
Acest concurs este organizat de către Asociația PITICOT, în parteneriat cu Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea se implică în organizarea acestui concurs, fiind centru de concurs. Obiectivele organizatorilor sunt:
*Dezvoltarea spiritului competițional la elevi
*Creșterea interesului elevilor și profesorilor pentru învățare
*Implicarea cadrelor didactice în activități de voluntariat/proiecte sociale/proiecte umanitare
*Strângerea de fonduri pentru construirea/amenajarea unui Spital de Pediatrie în județul Bihor.
Premiile celei de-a doua ediții
La învățământul primar:
Premiul I – o pereche de role
Premiul II – o excursie la Zoo, Ungaria
Premiul III – o zi la Aquapark, Băile-Felix
Diplome de participare pentru toți concurenții
La învățământul gimnazial:
Premiul I - un smartphone
Premiul II – o excursie la Zoo, Ungaria
Premiul III – o zi la Aquapark, Băile-Felix
Diplome de participare pentru toți concurenții
Echipa de proiect:
Din partea Asociației Piticot: director organizări evenimente – Dorel Puchianu, manager Marketing – Oprean Flavia – voluntar, Ariadna Macrea – asistent director.
Din partea Colegiului Național „Iosif Vulcan” – Oradea, profesorii: Oprean Flavia, Crăciun Alexandrina, Mihincău Dana, Chirilă Adriana, Negruț Margareta, Ganea Daniela, Iovan Emilia, Lucaciu Maria, Donca Maria, Sabău Lavinia.
Din partea Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” – Bubela Carmen.
Sponsori inimoși
Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media, care au înțeles necesitatea implicării în sprijinirea Concursului „Învață bine”- ediția a-II-a: Selgros Cash& Carry, Euromaidec Touring, Aqua Park President, Ideart, Solution 4 U, Dragon Star, Bella Romania, Cofetăria Scala... (Ariadna Macrea)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:52:46 Ora standard a Europei de Est