Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Marșul pentru viață”

Sâmbătă, la ora 12.00, în Piața Unirii

„Marșul pentru viață”

Miercuri, 20 martie 2013, în sala mică de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea, un grup de șapte persoane din rândul organizatorilor au dorit să-și facă cunoscute opiniile legate de acțiunea pe care au pus-o la cale pentru sâmbătă, 23 martie 2013, la ora 12.00, în Piața Unirii din Oradea, intitulată „Marș pentru viață”.

La masa „ovală” s-au așezat: dna Miorița Săteanu – președintele Uniunii Femeilor Bihor, Alina Galea și Cornel Caba – de la Centrul Creștin „Viața Nouă”, Mihaela Vișan – de la Centrul de Consiliere „Puls”, Călin Ciuciui – Centrul Creștin „Salem”, dl Jakabfy Ladislau – reprezentantul Bisericii Reformate și Cornelia Gherle – Centrul de Consiliere „Puls”.  
Simultan cu marșul din Oradea, sâmbătă, 23 martie, vor avea loc marșuri, la aceeași oră (la ora 12.00), în alte 21 de orașe din România...
În Oradea, „Marșul pentru viață” se află la cea de-a II-a ediție.
 Scopul acestuia este afirmarea dreptului la viață al tuturor persoanelor începând din momentul concepției, a dreptului femeii la sprijin și pentru susținerea familiei, ca temelie a unei societăți prospere.
 „Marșul pentru viață” are în fiecare an o temă, sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului. Manifestul de la această ediție se intitulează „Iubește-i pe amândoi! Asumă, ajută, adoptă!” și este o invitație la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Sunt așteptați la marș „toți cei care cred că dreptul la viață este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea și compasiunea față de o mamă și copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică”.
Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societății și acest dar nu trebuie să fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale.
Societatea este datoare să-i asigure FEMEII sprijinul necesar, pe plan social și politic.
În România și-au anunțat participarea la „Marșul pentru viață” 22 de orașe și patru comune din Botoșani.
În Municipiul Oradea la „Marșul pentru viață” au confirmat prezența următoarele organizații, instituții și O.N.G.-uri: Centrul Creștin „Viața Nouă”, Uniunea Femeilor Bihor Oradea, Centrul de Consiliere „Puls”, Centrul Creștin „Salem”, Biserica Mănăstirea Franciscană - Greco Catolică Oradea, Biserica Romano- Catolică Oradea, Biserica Reformată de pe lângă Piatra Craiului Oradea, Casa de Rugăciune IHOP Oradea, Fellowship of the Grove Oradea, Colegiul Biblic Est European, Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Penticostal „Betel”, Colegiul Tehnic „Transilvania” Oradea,
INVITĂM  la acest marș pe toți cei care cred în „darul pe care îl oferă viața”.
Organizatorii marșului au pregătit și o Petiție adresată președinților camerelor Parlamentului (dnii Crin Antonescu și Valeriu Zgonea), prim-ministrului Victor Ponta, deputaților, senatorilor și tuturor politicienilor.
La întâlnirea de miecuri de la Primăria Oradea a onorat însuși viceprimarul Ovidiu Mureșan, care a avut o intervenție consistentă: „Nu pot decât să apreciez ca benefică această acțiune. Nu este prima și în mod sigur vor urma și altele ale doamnelor de la Uniunea Femeilor Bihor. Doamna Miorița Săteanu, „acest argint viu” al Uniunii Femeilor din Bihor, ne încântă întotdeauna cu acțiuni care nu au decât darul să aducă în atenția opiniei publice, în atenția locuitorilor municipiului Oradea diferite aspecte legate de această problematică destul de complexă: Rolul femeii în societate. Dacă-mi permiteți, aș avea două considerații personale privind acest lucru: În primul rând statutul femeii în societatea românească este unul atipic. Noi ne dorim ca să reușească orice femeie, dar în același timp să fie și fiică și mamă și bunică și casnică și bonă, de toate felurile! Și în același timp să aibă și un job. În piața componențială a forței de muncă în vremurile pe care le trăim, a avea un job și, unul performant, însemnă sacrificii. Toată lumea își dorește ca femeia să fie în primul rând: mamă, fiică, bunică. Cu jobul să o lase mai în spate. Nu este așa. Și noi, dar și femeile, ora la care ne întoarcem de la jobul pe care îl avem nu este un foarte timpurie, probabil 6-7, seara. Și din cauza asta, efortul lor pentru a asigura toate aceste componente, de a fi peste tot, omniprezente, este unul deosebit pe care puțini îl apreciază. În acest contex, orice eveniment care scoate în față rolul femeii este de natură să ne bucure și să-l apreciem că în sfârșit cineva are grijă ca rolul primordial în societate să fie bine apreciat”, a susținut dl viceprimar.
„Ne rugăm ... ca România să se deștepte!”
„Mi-a plăcut foarte mult mesajul flesh mob-ului de la ora 2: „Deșteaptă-te, române!”
Trebuie să ne deșteptăm și să tragem un semnal de alarmă pentru că nu e bine ceea ce se întâmplă: să ucidem (prin avorturi) un număr mai mare de copilași decât reprezintă populația țării noastre la momentul actual. În ultimii 50 de ani, oficial s-au înregistrat 22 de milioane de avorturi”, a conchis Alina Galea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Marșul pentru viață”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:17 Ora standard a Europei de Est