Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Marșul pentru viață”

Sâmbătă, la ora 12.00, în Piața Unirii

„Marșul pentru viață”

Miercuri, 20 martie 2013, în sala mică de ședințe a Primăriei Municipiului Oradea, un grup de șapte persoane din rândul organizatorilor au dorit să-și facă cunoscute opiniile legate de acțiunea pe care au pus-o la cale pentru sâmbătă, 23 martie 2013, la ora 12.00, în Piața Unirii din Oradea, intitulată „Marș pentru viață”.

La masa „ovală” s-au așezat: dna Miorița Săteanu – președintele Uniunii Femeilor Bihor, Alina Galea și Cornel Caba – de la Centrul Creștin „Viața Nouă”, Mihaela Vișan – de la Centrul de Consiliere „Puls”, Călin Ciuciui – Centrul Creștin „Salem”, dl Jakabfy Ladislau – reprezentantul Bisericii Reformate și Cornelia Gherle – Centrul de Consiliere „Puls”.  
Simultan cu marșul din Oradea, sâmbătă, 23 martie, vor avea loc marșuri, la aceeași oră (la ora 12.00), în alte 21 de orașe din România...
În Oradea, „Marșul pentru viață” se află la cea de-a II-a ediție.
 Scopul acestuia este afirmarea dreptului la viață al tuturor persoanelor începând din momentul concepției, a dreptului femeii la sprijin și pentru susținerea familiei, ca temelie a unei societăți prospere.
 „Marșul pentru viață” are în fiecare an o temă, sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului. Manifestul de la această ediție se intitulează „Iubește-i pe amândoi! Asumă, ajută, adoptă!” și este o invitație la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați.
Sunt așteptați la marș „toți cei care cred că dreptul la viață este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea și compasiunea față de o mamă și copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică”.
Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societății și acest dar nu trebuie să fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii unei femei, a bunăstării ei ori a realizării profesionale.
Societatea este datoare să-i asigure FEMEII sprijinul necesar, pe plan social și politic.
În România și-au anunțat participarea la „Marșul pentru viață” 22 de orașe și patru comune din Botoșani.
În Municipiul Oradea la „Marșul pentru viață” au confirmat prezența următoarele organizații, instituții și O.N.G.-uri: Centrul Creștin „Viața Nouă”, Uniunea Femeilor Bihor Oradea, Centrul de Consiliere „Puls”, Centrul Creștin „Salem”, Biserica Mănăstirea Franciscană - Greco Catolică Oradea, Biserica Romano- Catolică Oradea, Biserica Reformată de pe lângă Piatra Craiului Oradea, Casa de Rugăciune IHOP Oradea, Fellowship of the Grove Oradea, Colegiul Biblic Est European, Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Penticostal „Betel”, Colegiul Tehnic „Transilvania” Oradea,
INVITĂM  la acest marș pe toți cei care cred în „darul pe care îl oferă viața”.
Organizatorii marșului au pregătit și o Petiție adresată președinților camerelor Parlamentului (dnii Crin Antonescu și Valeriu Zgonea), prim-ministrului Victor Ponta, deputaților, senatorilor și tuturor politicienilor.
La întâlnirea de miecuri de la Primăria Oradea a onorat însuși viceprimarul Ovidiu Mureșan, care a avut o intervenție consistentă: „Nu pot decât să apreciez ca benefică această acțiune. Nu este prima și în mod sigur vor urma și altele ale doamnelor de la Uniunea Femeilor Bihor. Doamna Miorița Săteanu, „acest argint viu” al Uniunii Femeilor din Bihor, ne încântă întotdeauna cu acțiuni care nu au decât darul să aducă în atenția opiniei publice, în atenția locuitorilor municipiului Oradea diferite aspecte legate de această problematică destul de complexă: Rolul femeii în societate. Dacă-mi permiteți, aș avea două considerații personale privind acest lucru: În primul rând statutul femeii în societatea românească este unul atipic. Noi ne dorim ca să reușească orice femeie, dar în același timp să fie și fiică și mamă și bunică și casnică și bonă, de toate felurile! Și în același timp să aibă și un job. În piața componențială a forței de muncă în vremurile pe care le trăim, a avea un job și, unul performant, însemnă sacrificii. Toată lumea își dorește ca femeia să fie în primul rând: mamă, fiică, bunică. Cu jobul să o lase mai în spate. Nu este așa. Și noi, dar și femeile, ora la care ne întoarcem de la jobul pe care îl avem nu este un foarte timpurie, probabil 6-7, seara. Și din cauza asta, efortul lor pentru a asigura toate aceste componente, de a fi peste tot, omniprezente, este unul deosebit pe care puțini îl apreciază. În acest contex, orice eveniment care scoate în față rolul femeii este de natură să ne bucure și să-l apreciem că în sfârșit cineva are grijă ca rolul primordial în societate să fie bine apreciat”, a susținut dl viceprimar.
„Ne rugăm ... ca România să se deștepte!”
„Mi-a plăcut foarte mult mesajul flesh mob-ului de la ora 2: „Deșteaptă-te, române!”
Trebuie să ne deșteptăm și să tragem un semnal de alarmă pentru că nu e bine ceea ce se întâmplă: să ucidem (prin avorturi) un număr mai mare de copilași decât reprezintă populația țării noastre la momentul actual. În ultimii 50 de ani, oficial s-au înregistrat 22 de milioane de avorturi”, a conchis Alina Galea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Marșul pentru viață”.

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:11:47 Ora de vară a Europei de Est