Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sâmbătă, gong final

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Sâmbătă, gong final

Timp de șase zile, în municipiul de pe Crișul Repede a fost sărbătoare, Oradea devenind - așa după cum anticipase, luni, Mihai Dacin - „capitala chimiei”. Iar dl prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei centrale a celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, avea să constate, sâmbătă, faptul că olimpicii au făcut din chimia românească cel mai frumos evenimen!

Felicitări, organizatorilor!
Organizatorii (Inspectoratul Școlar al județului Bihor, cu concursul tuturor profesorilor de chimie din Oradea și județul Bihor, al conducerilor celor șase școli orădene care au găzduit proba experimentală, cu implicarea colectivului catedrei de informatică de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, reprezentat de prof. Corina Matei, prof. Horvath Ștefan, ing. Florin Gheară, prof. Maria și Adrian Niță, care au asigurat suportul tehnic informatic de logistică și prelucrare a datelor, neobositul director al colegiului, prof. Viorel Mititean, omniprezent la toate etapele, 24 din 24, de luni până sâmbătă, fiind la dispoziția comisiei centrale, la fel ca și prof. Anița Luncan) s-au mobilizat exemplar pentru ca cei 391 de olimpici să se simtă bine, să dispună de cele mai bune condiții pentru a-și etala  cunoștințele, priceperile și deprinderile, dar și abilitățile... Drept pentru care au fost felicitați pentru reușita olimpiadei de către inspectorul general al M.E.C.T, prof. Daniela Bogdan, vicepreședintele comisiei centrale și prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei.
Ultimul act al Olimpiadei naționale de chimie de la Oradea a fost o întâmplare la fel de frumoasă ca și cea de luni sau de vineri...
În deschidere, am avut parte de o adevărată revelație ascultând pentru prima oară corul de clopoței „Hosana” al Bisericii Baptiste „Emanuel” din Oradea (dirijat de prof. Corina Paul).
A venit apoi rândul celor mai inspirați și norocoși olimpici să culeagă roadele (diplomele, și premiile în bani oferite de generoșii sponsori). S-au acordat premii (I,II și III), mențiuni M.E.C.T. și mențiuni speciale la fiecare nivel de clase (începând cu clasa a VIII-a și încheind cu a XII-a).
Într-un clasament neoficial (un clasament al județelor după premii), pe primele două locuri se situează județele Iași și Arad. Clasându-se în frunte, județul Iași ar trebui să găzduiască ediția de anul viitor, dar cum a făcut-o de vreo doi-trei ani, onoarea o va avea județul Arad.
Cu cele opt mențiuni M.E.C.T, opt mențiuni speciale și un premiu I, reprezentanții Bihorului au ocupat doar locul IX .
Rezultatele olimpicilor bihoreni
Din cei 21 de olimpici bihoreni 17 au terminat învingători: Ana Florentina Gui și Alina Todoca (de la Școala cu clasele I-VIII ”Constantin Șerban” din Aleșd) – câte o mențiune MECT, Sebastian Horațiu Ghiurcuța (de la Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea) – mențiune specială, Florina Heredea – mențiune specială, Diana Popovici – mențiune MECT, Răzvan Ioan Panea – mențiune MECT, Alina Pârv – mențiune specială, Patric Teodorescu – mențiune specială, Dan Mercea – mențiune MECT, Ioana Moga – premiul I, Diana Butiri – mențiune MECT, Lavinia Trică – mențiune MECT, Ioana Iancu – mențiune specială, Copos Anca – mențiune MECT (toți unsprezece fiind gojdiști), Claudiu Oprea (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”) – mențiune specială, Bianca Þenț (Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea) – mențiune specială, Pap Lorand Janos (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita) – mențiune specială.
Gojdista Ioana Moga avea să obțină cam tot ce se putea: locul I la clasa a X-a, un premiu special pentru cel mai mare punctaj obținut la proba teoretică, dar și cel mai mare punctaj cumulat, precum și performanța de a face parte din lotul național lărgit de chimie.
Lotul  național lărgit de chimie
Din cei 109 olimpici înscriși la proba de baraj (de joi), 20 au reușit performanța să intre în lotul național lărgit de chimie al României. Aceștia sunt următorii  (după cum aveam să-i aflăm de la prof. Daniela Bogdan, inspector general în cadrul M.E.C.T., vicepreședinte al comisiei centrale): Ioana Aron (XII, CN Mihai Viteazul jud. PH), Ioana Teodora Tofoleanu (XII, L.T. Ovidius, CT), Vlad Alexandru Pușcașu (XI, CN Vasile Lucaciu, MM), Ruxandra Bârzan (XII, Ovidius, CT), Eliza Cristina Martin (XII, Lic. Internațional de Info, B), Andrei Ungureanu (XII, C.N. Emil Racoviță, IS), Tudor Cristian Frunză (XII, CN Negruzzi, IS), Simion Vlad Luca (XI, CN E. Racoviță, IS), Ana Maria Neferu (XII, CN Gib Mihăescu, VN), Mihaela Olivia Dobrică (XI, LT Ovidius, CT), Alina Delia Călin (XII, LT N. Bălcescu, CJ), Rozsa Tibor (XII, CN O. Goga, SB), Ioana Moga (X, CN E Gojdu, BH), Ioana Lavinia Ștefan (XII, CN E Racoviță, IS), Maria Muraru (XI, CN Tudor Vianu, B), Constantin Giurgiu (X, LT N. Bălcescu, CJ), Petre Buciu (X, CN T.Vianu, B), Ioana Sandu (XI, CN Ștefan cel Mare, SV), Octav Căldăraru (X, CN T. Vianu, B) și Diana Elena Deaconu (XI, Lic. Int. de Info., B).
Cei 20 se vor reuni la București, probabil, în luna martie, unde vor avea o rundă de pregătiri, urmată de o nouă selecție în urma căreia se va decide cine va reprezenta România la Olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, din 12 - 21 iulie; la Olimpiada internațională de chimie „D.I. Mendeleev”, din 1 - 10 mai, organizată de Facultatea de Chimie a Universității de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, vom fi reprezentați de primii patru clasați (Ioana Aron, Ioana Teodora Tofoleanu, Vlad Alexandru Pușcașu și Ruxandra Bârzan). Mai rămâne să se decidă, tot atunci, în urma selecției, cine va reprezenta România la Olimpiada internațională pluridisciplinară  Tuymaada, organizată în Yakutia, Siberia Orientală.
Clasamente și premianți
1.La clasa a VIII-a, au fost acordate cinci premii: două premii I - Mihai Adriana Maria (Șc. „Gr. Moisil”, jud. Prahova) și Bran Diana Maria (CN „M.Nicoară”, Arad); un premiu II -  Puiu Mara Andreea (SAM..., Vrancea); două premii III – Căpraru Adrian George (Șc. cu clasele I-VIII..., Prahova)  și Băcăuanu Vlad (Șc. nr. 6 „Grigore Antipa”, Botoșani); 21 de mențiuni M.E.C.T., și 46 de mențiuni speciale.
2.La clasa a IX-a, s-au acordat tot cinci premii: premiul I - Ioana Zamfir (CN C. Negruzzi, Iași); două premii II -  Claudia Mihaela Pop (CN „Silvania”, Sălaj) și Iacomi Paul Adrian (Lic. Internațional de Info, Constanța); două premii III - Andra Mădălina Chiriac (C. „C. Negruzzi”, Iași), și Cătălin Traian Șuta (CN V. Lucaciu, Maramureș); 25 de mențiuni MECT și 42 de mențiuni speciale.
3.La clasa a X-a, au fost acordate trei premii: câte un premiu I, II și III;  premiul I -  Ioana Moga (CN „E. Gojdu”, Bihor; premiul II – Nicolae Crainic (CN..., Iași); premiul III – Ligia Iulia Torsin (LT „Traian Lalescu”, Mehedinți); 17 mențiuni MECT și 32 de mențiuni speciale.
4. La clasa a XI-a, s-au acordat cinci premii: un premiu I – Vlad Alexandru Pușcașu (CN „V. Lucaciu”, Maramureș); două premii II: Ioana Sandu (CN „Ștefan cel Mare”, Suceava) și Ana Maria Daneliuc (C. „C. Negruzzi, Iași); două premii III: Gabriela Romanescu (CN „I.L. Caragiale”, Prahova) și Gyorgy Romuald (Lic. Internațional de Info., Constanța); 23 de mențiuni MECT și 35 de mențiuni speciale.
5.La clasa a XII-a, au fost acordate trei premii: premiul I – Ioana Teodora Tofolean (Lic. T. „Ovidius”, Constanța); premiul II – Ruxandra Bârzan (LT. „Ovidius”, Constanța); premiul III – Rozsa Tibor (CN „Octavian Goga”, Sibiu); 12 mențiuni MECT și 20 de mențiuni speciale. (Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sâmbătă, gong final.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:41:38 Ora standard a Europei de Est