Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sâmbătă, gong final

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Sâmbătă, gong final

Timp de șase zile, în municipiul de pe Crișul Repede a fost sărbătoare, Oradea devenind - așa după cum anticipase, luni, Mihai Dacin - „capitala chimiei”. Iar dl prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei centrale a celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, avea să constate, sâmbătă, faptul că olimpicii au făcut din chimia românească cel mai frumos evenimen!

Felicitări, organizatorilor!
Organizatorii (Inspectoratul Școlar al județului Bihor, cu concursul tuturor profesorilor de chimie din Oradea și județul Bihor, al conducerilor celor șase școli orădene care au găzduit proba experimentală, cu implicarea colectivului catedrei de informatică de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, reprezentat de prof. Corina Matei, prof. Horvath Ștefan, ing. Florin Gheară, prof. Maria și Adrian Niță, care au asigurat suportul tehnic informatic de logistică și prelucrare a datelor, neobositul director al colegiului, prof. Viorel Mititean, omniprezent la toate etapele, 24 din 24, de luni până sâmbătă, fiind la dispoziția comisiei centrale, la fel ca și prof. Anița Luncan) s-au mobilizat exemplar pentru ca cei 391 de olimpici să se simtă bine, să dispună de cele mai bune condiții pentru a-și etala  cunoștințele, priceperile și deprinderile, dar și abilitățile... Drept pentru care au fost felicitați pentru reușita olimpiadei de către inspectorul general al M.E.C.T, prof. Daniela Bogdan, vicepreședintele comisiei centrale și prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei.
Ultimul act al Olimpiadei naționale de chimie de la Oradea a fost o întâmplare la fel de frumoasă ca și cea de luni sau de vineri...
În deschidere, am avut parte de o adevărată revelație ascultând pentru prima oară corul de clopoței „Hosana” al Bisericii Baptiste „Emanuel” din Oradea (dirijat de prof. Corina Paul).
A venit apoi rândul celor mai inspirați și norocoși olimpici să culeagă roadele (diplomele, și premiile în bani oferite de generoșii sponsori). S-au acordat premii (I,II și III), mențiuni M.E.C.T. și mențiuni speciale la fiecare nivel de clase (începând cu clasa a VIII-a și încheind cu a XII-a).
Într-un clasament neoficial (un clasament al județelor după premii), pe primele două locuri se situează județele Iași și Arad. Clasându-se în frunte, județul Iași ar trebui să găzduiască ediția de anul viitor, dar cum a făcut-o de vreo doi-trei ani, onoarea o va avea județul Arad.
Cu cele opt mențiuni M.E.C.T, opt mențiuni speciale și un premiu I, reprezentanții Bihorului au ocupat doar locul IX .
Rezultatele olimpicilor bihoreni
Din cei 21 de olimpici bihoreni 17 au terminat învingători: Ana Florentina Gui și Alina Todoca (de la Școala cu clasele I-VIII ”Constantin Șerban” din Aleșd) – câte o mențiune MECT, Sebastian Horațiu Ghiurcuța (de la Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea) – mențiune specială, Florina Heredea – mențiune specială, Diana Popovici – mențiune MECT, Răzvan Ioan Panea – mențiune MECT, Alina Pârv – mențiune specială, Patric Teodorescu – mențiune specială, Dan Mercea – mențiune MECT, Ioana Moga – premiul I, Diana Butiri – mențiune MECT, Lavinia Trică – mențiune MECT, Ioana Iancu – mențiune specială, Copos Anca – mențiune MECT (toți unsprezece fiind gojdiști), Claudiu Oprea (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”) – mențiune specială, Bianca Þenț (Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea) – mențiune specială, Pap Lorand Janos (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita) – mențiune specială.
Gojdista Ioana Moga avea să obțină cam tot ce se putea: locul I la clasa a X-a, un premiu special pentru cel mai mare punctaj obținut la proba teoretică, dar și cel mai mare punctaj cumulat, precum și performanța de a face parte din lotul național lărgit de chimie.
Lotul  național lărgit de chimie
Din cei 109 olimpici înscriși la proba de baraj (de joi), 20 au reușit performanța să intre în lotul național lărgit de chimie al României. Aceștia sunt următorii  (după cum aveam să-i aflăm de la prof. Daniela Bogdan, inspector general în cadrul M.E.C.T., vicepreședinte al comisiei centrale): Ioana Aron (XII, CN Mihai Viteazul jud. PH), Ioana Teodora Tofoleanu (XII, L.T. Ovidius, CT), Vlad Alexandru Pușcașu (XI, CN Vasile Lucaciu, MM), Ruxandra Bârzan (XII, Ovidius, CT), Eliza Cristina Martin (XII, Lic. Internațional de Info, B), Andrei Ungureanu (XII, C.N. Emil Racoviță, IS), Tudor Cristian Frunză (XII, CN Negruzzi, IS), Simion Vlad Luca (XI, CN E. Racoviță, IS), Ana Maria Neferu (XII, CN Gib Mihăescu, VN), Mihaela Olivia Dobrică (XI, LT Ovidius, CT), Alina Delia Călin (XII, LT N. Bălcescu, CJ), Rozsa Tibor (XII, CN O. Goga, SB), Ioana Moga (X, CN E Gojdu, BH), Ioana Lavinia Ștefan (XII, CN E Racoviță, IS), Maria Muraru (XI, CN Tudor Vianu, B), Constantin Giurgiu (X, LT N. Bălcescu, CJ), Petre Buciu (X, CN T.Vianu, B), Ioana Sandu (XI, CN Ștefan cel Mare, SV), Octav Căldăraru (X, CN T. Vianu, B) și Diana Elena Deaconu (XI, Lic. Int. de Info., B).
Cei 20 se vor reuni la București, probabil, în luna martie, unde vor avea o rundă de pregătiri, urmată de o nouă selecție în urma căreia se va decide cine va reprezenta România la Olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, din 12 - 21 iulie; la Olimpiada internațională de chimie „D.I. Mendeleev”, din 1 - 10 mai, organizată de Facultatea de Chimie a Universității de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, vom fi reprezentați de primii patru clasați (Ioana Aron, Ioana Teodora Tofoleanu, Vlad Alexandru Pușcașu și Ruxandra Bârzan). Mai rămâne să se decidă, tot atunci, în urma selecției, cine va reprezenta România la Olimpiada internațională pluridisciplinară  Tuymaada, organizată în Yakutia, Siberia Orientală.
Clasamente și premianți
1.La clasa a VIII-a, au fost acordate cinci premii: două premii I - Mihai Adriana Maria (Șc. „Gr. Moisil”, jud. Prahova) și Bran Diana Maria (CN „M.Nicoară”, Arad); un premiu II -  Puiu Mara Andreea (SAM..., Vrancea); două premii III – Căpraru Adrian George (Șc. cu clasele I-VIII..., Prahova)  și Băcăuanu Vlad (Șc. nr. 6 „Grigore Antipa”, Botoșani); 21 de mențiuni M.E.C.T., și 46 de mențiuni speciale.
2.La clasa a IX-a, s-au acordat tot cinci premii: premiul I - Ioana Zamfir (CN C. Negruzzi, Iași); două premii II -  Claudia Mihaela Pop (CN „Silvania”, Sălaj) și Iacomi Paul Adrian (Lic. Internațional de Info, Constanța); două premii III - Andra Mădălina Chiriac (C. „C. Negruzzi”, Iași), și Cătălin Traian Șuta (CN V. Lucaciu, Maramureș); 25 de mențiuni MECT și 42 de mențiuni speciale.
3.La clasa a X-a, au fost acordate trei premii: câte un premiu I, II și III;  premiul I -  Ioana Moga (CN „E. Gojdu”, Bihor; premiul II – Nicolae Crainic (CN..., Iași); premiul III – Ligia Iulia Torsin (LT „Traian Lalescu”, Mehedinți); 17 mențiuni MECT și 32 de mențiuni speciale.
4. La clasa a XI-a, s-au acordat cinci premii: un premiu I – Vlad Alexandru Pușcașu (CN „V. Lucaciu”, Maramureș); două premii II: Ioana Sandu (CN „Ștefan cel Mare”, Suceava) și Ana Maria Daneliuc (C. „C. Negruzzi, Iași); două premii III: Gabriela Romanescu (CN „I.L. Caragiale”, Prahova) și Gyorgy Romuald (Lic. Internațional de Info., Constanța); 23 de mențiuni MECT și 35 de mențiuni speciale.
5.La clasa a XII-a, au fost acordate trei premii: premiul I – Ioana Teodora Tofolean (Lic. T. „Ovidius”, Constanța); premiul II – Ruxandra Bârzan (LT. „Ovidius”, Constanța); premiul III – Rozsa Tibor (CN „Octavian Goga”, Sibiu); 12 mențiuni MECT și 20 de mențiuni speciale. (Ovidiu DAN)   
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sâmbătă, gong final.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:37 Ora de vară a Europei de Est