Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

E primăvară! Iarăși primăvară...

La Avram Iancu

E primăvară! Iarăși primăvară...

De sub învelișurile albe, plăpânzii ghiocei și-au scos căpșorul și privesc mirați ghemotoacele plumburii ce împânzesc cerul, din spatele cărora soarele trimite raze călduțe peste pământul amorțit.

Sunt zile în care îi simt tristețea și nedumerirea! Știu că și-ar dori de bună seamă să crească în lumină și căldură cu fiecare zi ce trece pe scara timpului...
Deși suntem la jumătatea lui martie, Primăvara privește încă nehotărâtă natura. Parcă s-ar răzgândi, chemându-și înapoi sora mai friguroasă. Vremea este capricioasă, chiar dacă s-au dus Zilele Babei: ba plouă, ba e vreme frumoasă, ba fulgi de zăpadă se joacă de-a prinselea prin aer, mângâind cu răceala lor mugurașii ce sunt gata să plesnească pe crengile copacilor ce-și întind fără grijă brațele spre cer...
Și totuși! Serbarea primăverii continuă... Din culcușul ei de raze, fata cu cosițe aurii și-a trimis solii, curcubeie de parfum și culoare... Apropierea ei revarsă din nou peste noi fuioarele-i de vise. Sunt momente de așteptare și sărbătoare pentru fiecare și sufletele se umplu de bucurie așteptând să ne crească muguri pe trupul înghețat.
La Avram Iancu, la fel ca-n toate școlile și-n ton cu întreaga natură, ne-am pregătit cu sârg pentru a cinsti cum se cuvine această sărbătoare a renașterii și regăsirii. Pentru aceasta, mânuțe harnice au împlinit ceea ce mintea și sufletul au țesut necontenit. Și rezultatele n-au contenit să se arate, surprinzându-ne chiar și pe noi... Ne-am împodobit școala și sălile de clasă cu simboluri ale anotimpului dorit: flori, fluturi, păsări. Am confecționat gingașe mărțișoare, simbol al iubirii și sacrificiului, după cum am aflat din Legenda Mărțișorului... Pentru a cinsti cum se cuvine ziua de 8 Martie, am confecționat felicitări, prin care copiii și-au dăruit iubirea nețărmurită ființei ce le-a dat viață și care le veghează copilăria. A fost modul lor de a le mulțumi atunci când nu și-au mai găsit cuvintele din cauza emoțiilor... Apoi, cu mic cu mare, începând cu cei de la grădiniță și până la cei mari, unii în sălile de clasă, alții la căminul cultural, am înmănuncheat în cânt și vers, în iureșul dansului popular sau în ritmuri moderne, gânduri dragi pentru ființe dragi, făcând din întreaga zi un moment de binecuvântare și frumos, pentru că, nu-i așa, ce poate fi mai frumos și mai binecuvântat decât să-ți cinstești părinții, aici și acum, cât mai e timp...?
Și tot inima și sufletul mamelor, al părinților, l-au bucurat copiii prin participarea la concursul de cultură generală „Piciul”, concurs la care au fost răsplătiți cu diplome și premii... Și e doar începutul! Pentru că acum ne pregătim pentru alte și alte concursuri și proiecte în care suntem înscriși și despre care vă vom povesti la momentul potrivit... Și nimic din toate acestea nu ar fi posibil să se întâmple dacă lângă copii nu ar veghea oameni de nădejde, dedicați total meseriei de dascăl, dar cărora le place să vegheze din umbră, în tăcere, dar arzând și crezând cu putere în menirea lor...
Până atunci, din inimi calde de copii, vă urăm să vă fie viața o veșnică primăvară, presărată cu clipe de adevăr și frumos, cu clipe binecuvântate care să vă aducă în suflete bucuria învingătorului...  (înv. Cotro Ana)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: E primăvară! Iarăși primăvară...

 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 12:08:23 Ora de vară a Europei de Est