Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

E primăvară! Iarăși primăvară...

La Avram Iancu

E primăvară! Iarăși primăvară...

De sub învelișurile albe, plăpânzii ghiocei și-au scos căpșorul și privesc mirați ghemotoacele plumburii ce împânzesc cerul, din spatele cărora soarele trimite raze călduțe peste pământul amorțit.

Sunt zile în care îi simt tristețea și nedumerirea! Știu că și-ar dori de bună seamă să crească în lumină și căldură cu fiecare zi ce trece pe scara timpului...
Deși suntem la jumătatea lui martie, Primăvara privește încă nehotărâtă natura. Parcă s-ar răzgândi, chemându-și înapoi sora mai friguroasă. Vremea este capricioasă, chiar dacă s-au dus Zilele Babei: ba plouă, ba e vreme frumoasă, ba fulgi de zăpadă se joacă de-a prinselea prin aer, mângâind cu răceala lor mugurașii ce sunt gata să plesnească pe crengile copacilor ce-și întind fără grijă brațele spre cer...
Și totuși! Serbarea primăverii continuă... Din culcușul ei de raze, fata cu cosițe aurii și-a trimis solii, curcubeie de parfum și culoare... Apropierea ei revarsă din nou peste noi fuioarele-i de vise. Sunt momente de așteptare și sărbătoare pentru fiecare și sufletele se umplu de bucurie așteptând să ne crească muguri pe trupul înghețat.
La Avram Iancu, la fel ca-n toate școlile și-n ton cu întreaga natură, ne-am pregătit cu sârg pentru a cinsti cum se cuvine această sărbătoare a renașterii și regăsirii. Pentru aceasta, mânuțe harnice au împlinit ceea ce mintea și sufletul au țesut necontenit. Și rezultatele n-au contenit să se arate, surprinzându-ne chiar și pe noi... Ne-am împodobit școala și sălile de clasă cu simboluri ale anotimpului dorit: flori, fluturi, păsări. Am confecționat gingașe mărțișoare, simbol al iubirii și sacrificiului, după cum am aflat din Legenda Mărțișorului... Pentru a cinsti cum se cuvine ziua de 8 Martie, am confecționat felicitări, prin care copiii și-au dăruit iubirea nețărmurită ființei ce le-a dat viață și care le veghează copilăria. A fost modul lor de a le mulțumi atunci când nu și-au mai găsit cuvintele din cauza emoțiilor... Apoi, cu mic cu mare, începând cu cei de la grădiniță și până la cei mari, unii în sălile de clasă, alții la căminul cultural, am înmănuncheat în cânt și vers, în iureșul dansului popular sau în ritmuri moderne, gânduri dragi pentru ființe dragi, făcând din întreaga zi un moment de binecuvântare și frumos, pentru că, nu-i așa, ce poate fi mai frumos și mai binecuvântat decât să-ți cinstești părinții, aici și acum, cât mai e timp...?
Și tot inima și sufletul mamelor, al părinților, l-au bucurat copiii prin participarea la concursul de cultură generală „Piciul”, concurs la care au fost răsplătiți cu diplome și premii... Și e doar începutul! Pentru că acum ne pregătim pentru alte și alte concursuri și proiecte în care suntem înscriși și despre care vă vom povesti la momentul potrivit... Și nimic din toate acestea nu ar fi posibil să se întâmple dacă lângă copii nu ar veghea oameni de nădejde, dedicați total meseriei de dascăl, dar cărora le place să vegheze din umbră, în tăcere, dar arzând și crezând cu putere în menirea lor...
Până atunci, din inimi calde de copii, vă urăm să vă fie viața o veșnică primăvară, presărată cu clipe de adevăr și frumos, cu clipe binecuvântate care să vă aducă în suflete bucuria învingătorului...  (înv. Cotro Ana)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: E primăvară! Iarăși primăvară...

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:33 Ora standard a Europei de Est