Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie

Pentru toți olimpicii naționali chimiști, ziua de vineri a fost zi de distracție. Dimineață, au plecat în excursie la Chișcău, să viziteze Peștera Urșilor, iar seara și-au petrecut-o la discoteca „No Problem”, unde au avut ocazia să participe la un concurs de frumusețe.

 Din cele 14 perechi înscrise, s-au prezentat doar 11, bucureștenii retrăgându-se în ultimă instanță. Titlurile de Miss și Mister chimie au fost cucerite de Diana Haliță, din Cluj-Napoca și Michael Bogdan Mărgineanu, din Timiș.
Reacții exoterme, atracții dintre protoni și electroni...
Într-un timp record, prof. Rodica Mureșan, Voichița Moș, Zsejki Lucreția  și Cornel Dănuț Peter (directorul Palatului Copiilor și Elevilor Oradea) au organizat un concurs reușit, cu trei probe (prezentare originală, proba de dans și declarația de dragoste), momente artistice (susținute de artiști de la palatul orădean, și nu numai), diplome și premii (cupe – pentru Miss și Mister - și birotică) pentru ocupantele primelor trei locuri pe podium. Profesor Vasile Gheorghe a premiat câștigătorii concursului de fotografii, iar vioara întâi a manifestării a fost Mihai Dacin, moderatorul manifestării, cel care a grăbit reacțiile în lanț ale chimiștilor.  Pentru jurizare a fost desemnat un „complet de judecată” orădean, alcătuit din elevi și profesori (Paula Mureșan, elevă în clasa a X-a B la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Ovidiu Piscoi, clasa a IX-a A - Mister boboc al Liceului Teologic Greco-Catolic, Voichița Moș, prof. de chimie la palatul orădean și Rodica Mureșan, prof. de chimie la Lic. Teologic Greco-Catolic, președintele juriului). Premiile concursului de frumusețe au fost înmânate de prof. Daniela Bogdan, inspector general al M.E.C.T., vicepreședinte al Comisiei centrale a celei de-a 42 ediții a Olimpiadei naționale de chimie.
Antologică va rămâne proba declarațiilor de dragoste ale chimiștilor, care nu s-au dezis de specialitatea și prima lor dragoste. Puteți lesne intui cum au sunat declarațiile lor de dragoste. Să o luăm pe cea mai inspirată, făcută de cel care avea să devină Mister chimie: ”Draga (mea dragă),  atracția dintre mine și tine e mai puternică decât aceea dintre un proton și un electron, iar căldura degajată de sufletele noastre e mai mare decât a oricărei reacții exoterme. În plus, atenția cu care se adaugă picătură cu picătură la o titrare, o am și eu atunci când îți dăruiesc picătură cu picătură din dragostea mea în fiecare clipă. Te iubesc!”- Michael
Diana e Rac, iar, Michael, Scorpion
Diana Haliță este elevă în clasa a XI-a B, la Colegiul Național „Emil Racoviță”din Cluj-Napoca, născută în zodia Rac (pe 16 iulie), 1, 73 m, 55 kg, ochi căprui, o „abonată” la olimpiadele de chimie, nelipsită de la națională, începând din clasa a VIII-a. La absolvirea colegiului dorește să urmeze Facultatea de Chimie, din plăcere, iar Matematica pentru viitoarea profesie –  de dascăl de matematică.
Michael Bogdan Mărgineanu e elev în clasa a X-a MI-2, la Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara. E Scorpion (născut în 7 noiembrie), ochi albaștri, 1,85 m, 65 kg. Face de cinci ani tenis de câmp (de performanță), dar vrea să devină chirurg plastician. Auzind una ca asta, Mihai Dacin a și sărit să-l testeze, iar Michael i-a servit-o urgent („Dacă aș veni la tine pentru o chirurgie plastică ce mi-ai propune să schimbi la mine?” „Cam multe!”, a venit prompt răspunsul chirurgului.). Și Bogdan  deține un palmares impresionant, începând cu o mențiune la naționala de științe pentru juniori, în 2006, și calificat în lotul lărgit la științe, premiul III la „Chimexpert”, în 2007, la Satu Mare, precum și două premii I la concursul interjudețean de chimie „Veronica Chiriac” (în 2006 și 2007), Din clasa a VII-a e prezent la toate olimpiadele de chimie, cu premii județene, aceasta fiind prima participare la naționala de chimie.
Ceilalți patru premianți, ocupanții locurilor II și III sunt: Alina Toma (din Vâlcea) și Corneliu Coman (din Iași)  -premiul II, Mira Sobe (din Vâlcea) și Lazăr Chișavu (din Timiș) – premiul III.
Sâmbătă, premierea...
 Ultimul act al celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, desfășurate la Oradea, în perioada 4-9 februarie, se va consuma sâmbătă dimineața, la Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde a și debutat, când vom cunoaște laureații actualei ediții și componența lotului olimpic lărgit al României la chimie. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:02:57 Ora standard a Europei de Est