Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator

La Hotel Continental Forum Oradea

Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator

Pe parcursul a circa două săptămâni, la Oradea s-a desfășurat un curs de formare inițială de mediatori. Duminica trecută (în 10 martie 2013), cursul avea să se încheie, cei 20 de cursanți ajungând să fie evaluați, examinați de comisia de mediere.

Pentru a afla mai multe informații despre această relativ nouă profesie, acea de mediator, ne-am adresat dnei Nicoleta Ionescu, mediator autorizat (din București), unul din formatorii cursului desfășurat la Oradea.
-Doamna Nicoleta Ionescu, vorbim, așadar de o nouă profesie în România, aceea de mediator. De când anume?
-Într-adevăr, vorbim despre o
nouă profesie, deși legea specială, Legea 192 a apărut în 2006. Aș putea spune din punct de vedere al retrospectivei că a început să apară, ca și noutate pentru unii, cam de 2 ani de zile. Iar modificările legislative care au apărut în ultimul timp, și aș menționa aici Legea 115 și Ordonanța 90 cu privire la aplicabilitatea Legii 192, sunt practic cele care determină și care au determinat ca oamenii să conștientizeze că se poate practica în România această profesie, că această profesie este utilă în medierea conflictelor și n-aș vorbi aici în mod special despre litigii. Vorbim aici în special despre neînțelegeri care pot să apară pe diverse planuri.
-Cum poți ajunge mediator?
-Pentru a ajunge mediator este necesar să urmezi un curs de 80 de ore de formare inițială, curs care practic este pregătirea de bază a mediatorului, a viitorului mediator. Pentru a putea însă să urmezi acest curs există o condiție: trebuie să fii absolvent de studii superioare, iar ulterior, ca să poți și să profesezi în acest domeniu, trebuie să devii mediator autorizat.
- Ce învață, practic, cursantul în cele 80 de ore?
-Profesia de mediator este o profesie care se învață; învață o procedură. Nu am inventat noi această procedură. Deci este o procedură care trebuie urmată. Evident la care se adaugă abilitățile și vocația mediatorului. În primul rând mediatorul trebuie să știe procedură. Procedură pe care trebuie să o învețe. Și să aplice tehnici și tactici, să folosească instrumente. Procedura se învață prin parcurgerea celor 80 de ore ale cursului inițial de formare. Aceasta este baza.
-În fapt, ce face mediatorul?
-Mediatorul identifică pozițiile inițiale ale părților, cu dreptatea lor, cu judecata lor de valoare. Transformă aceste poziții în nevoi și interese. Mediatorul nu dă dreptate nimănui, nu concluzionează, nu oferă soluții... Noi nu emitem judecăți de valoare, noi nu suntem practic judecători, nu suntem avocați și nici nu verificăm legalitatea celor spuse. Prin tehnici și prin procedură vom identifica nevoile părților. Noi nu rezolvăm nici partaje, nici divorțuri, nu e treaba noastră, noi ajutăm părțile să-și rezolve conflictul cu privire la ...
Noi avem obligații de diligență și nu de rezultat.
-Care ar fi cel mai mare avantaj al procedurii de mediere?
-Cel mai mare avantaj ar fi restabilirea relației. În situația în care se va încheia un acord de mediere și părțile vor ajunge la o înțelegere, nu există un câștigător și un învins. Contractul de mediere este documentul care marchează practic posibilitatea de a intra în procedura propriu-zisă.
În situația în care nu se acceptă această procedură, mediatorul va încheia practic un certificat de informare prin care va menționa că părțile s-au prezentat, că părțile au fost informate cu titlu gratuit și că părțile nu au acceptat procedura.
-Un psiholog este un mediator bun?
- Eu aș spune că mediatorul trebuie să aibă anumite abilități. Evident că abilitățile vor fi confirmate și de o experiență, din viața de zi cu zi...
-Unde se desfășoară medierea?
-Procedura de mediere, de regulă, și asta spun de regulă respectând dispozițiile imperative ale legii, în biroul de mediator. Dar procedura se poate desfășura oriunde prin înțelegere cu părțile, dar mediatorul trebuie să se asigure că acel cadrul de desfășurare a procedurii de mediere va fi unul confidențial.
-Prin profesia sa, mediatorul face concurență avocatului?
-Ar fi ideal ca să încercăm să ne rezolvăm problemele până la instanța de judecată. Oamenii se pot adresa direct instanței de judecată, fără să treacă prin procedura de mediere, fără să treacă pe la mediator, dar, cu siguranță, datorită acestei legi aflate în vigoare, instanța îi va îndruma către mediator.
-Așadar, absolvind cele 80 de ore de curs, devenim mediatori, dar cum ajungem mediatori autorizați?
-Ca să poți să-ți exerciți această profesie trebuie să fii mediator autorizat. Să îndeplinești anumite condiții cerute imperativ de lege. Pe lângă condițiile care sunt stipulate în mod clar în legea exercitării profesiei de mediator, trebuie să-ți alegi o formă de exercitare a profesiei. Formele sunt și ele descrise tot în lege, gen birou de mediator, societate civilă de meditori asociați sau mediator angajat în cadrul unei organizații neguvernamentale...
-Doamna Nicoleta Ionescu, vă mulțumim pentru informațiile furnizate cu atâta amabilitate.
Să vă mai spunem că am fost curioși să aflăm și cam câți mediatori autorizați avem la ora actuală în România, dar și în Oradea. Dacă în România, cifra avansată cu aproximație, ar fi în jur de 8.000, în Oradea se vorbește despre 140. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:52 Ora de vară a Europei de Est