Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator

La Hotel Continental Forum Oradea

Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator

Pe parcursul a circa două săptămâni, la Oradea s-a desfășurat un curs de formare inițială de mediatori. Duminica trecută (în 10 martie 2013), cursul avea să se încheie, cei 20 de cursanți ajungând să fie evaluați, examinați de comisia de mediere.

Pentru a afla mai multe informații despre această relativ nouă profesie, acea de mediator, ne-am adresat dnei Nicoleta Ionescu, mediator autorizat (din București), unul din formatorii cursului desfășurat la Oradea.
-Doamna Nicoleta Ionescu, vorbim, așadar de o nouă profesie în România, aceea de mediator. De când anume?
-Într-adevăr, vorbim despre o
nouă profesie, deși legea specială, Legea 192 a apărut în 2006. Aș putea spune din punct de vedere al retrospectivei că a început să apară, ca și noutate pentru unii, cam de 2 ani de zile. Iar modificările legislative care au apărut în ultimul timp, și aș menționa aici Legea 115 și Ordonanța 90 cu privire la aplicabilitatea Legii 192, sunt practic cele care determină și care au determinat ca oamenii să conștientizeze că se poate practica în România această profesie, că această profesie este utilă în medierea conflictelor și n-aș vorbi aici în mod special despre litigii. Vorbim aici în special despre neînțelegeri care pot să apară pe diverse planuri.
-Cum poți ajunge mediator?
-Pentru a ajunge mediator este necesar să urmezi un curs de 80 de ore de formare inițială, curs care practic este pregătirea de bază a mediatorului, a viitorului mediator. Pentru a putea însă să urmezi acest curs există o condiție: trebuie să fii absolvent de studii superioare, iar ulterior, ca să poți și să profesezi în acest domeniu, trebuie să devii mediator autorizat.
- Ce învață, practic, cursantul în cele 80 de ore?
-Profesia de mediator este o profesie care se învață; învață o procedură. Nu am inventat noi această procedură. Deci este o procedură care trebuie urmată. Evident la care se adaugă abilitățile și vocația mediatorului. În primul rând mediatorul trebuie să știe procedură. Procedură pe care trebuie să o învețe. Și să aplice tehnici și tactici, să folosească instrumente. Procedura se învață prin parcurgerea celor 80 de ore ale cursului inițial de formare. Aceasta este baza.
-În fapt, ce face mediatorul?
-Mediatorul identifică pozițiile inițiale ale părților, cu dreptatea lor, cu judecata lor de valoare. Transformă aceste poziții în nevoi și interese. Mediatorul nu dă dreptate nimănui, nu concluzionează, nu oferă soluții... Noi nu emitem judecăți de valoare, noi nu suntem practic judecători, nu suntem avocați și nici nu verificăm legalitatea celor spuse. Prin tehnici și prin procedură vom identifica nevoile părților. Noi nu rezolvăm nici partaje, nici divorțuri, nu e treaba noastră, noi ajutăm părțile să-și rezolve conflictul cu privire la ...
Noi avem obligații de diligență și nu de rezultat.
-Care ar fi cel mai mare avantaj al procedurii de mediere?
-Cel mai mare avantaj ar fi restabilirea relației. În situația în care se va încheia un acord de mediere și părțile vor ajunge la o înțelegere, nu există un câștigător și un învins. Contractul de mediere este documentul care marchează practic posibilitatea de a intra în procedura propriu-zisă.
În situația în care nu se acceptă această procedură, mediatorul va încheia practic un certificat de informare prin care va menționa că părțile s-au prezentat, că părțile au fost informate cu titlu gratuit și că părțile nu au acceptat procedura.
-Un psiholog este un mediator bun?
- Eu aș spune că mediatorul trebuie să aibă anumite abilități. Evident că abilitățile vor fi confirmate și de o experiență, din viața de zi cu zi...
-Unde se desfășoară medierea?
-Procedura de mediere, de regulă, și asta spun de regulă respectând dispozițiile imperative ale legii, în biroul de mediator. Dar procedura se poate desfășura oriunde prin înțelegere cu părțile, dar mediatorul trebuie să se asigure că acel cadrul de desfășurare a procedurii de mediere va fi unul confidențial.
-Prin profesia sa, mediatorul face concurență avocatului?
-Ar fi ideal ca să încercăm să ne rezolvăm problemele până la instanța de judecată. Oamenii se pot adresa direct instanței de judecată, fără să treacă prin procedura de mediere, fără să treacă pe la mediator, dar, cu siguranță, datorită acestei legi aflate în vigoare, instanța îi va îndruma către mediator.
-Așadar, absolvind cele 80 de ore de curs, devenim mediatori, dar cum ajungem mediatori autorizați?
-Ca să poți să-ți exerciți această profesie trebuie să fii mediator autorizat. Să îndeplinești anumite condiții cerute imperativ de lege. Pe lângă condițiile care sunt stipulate în mod clar în legea exercitării profesiei de mediator, trebuie să-ți alegi o formă de exercitare a profesiei. Formele sunt și ele descrise tot în lege, gen birou de mediator, societate civilă de meditori asociați sau mediator angajat în cadrul unei organizații neguvernamentale...
-Doamna Nicoleta Ionescu, vă mulțumim pentru informațiile furnizate cu atâta amabilitate.
Să vă mai spunem că am fost curioși să aflăm și cam câți mediatori autorizați avem la ora actuală în România, dar și în Oradea. Dacă în România, cifra avansată cu aproximație, ar fi în jur de 8.000, în Oradea se vorbește despre 140. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cursuri de formare inițială pentru profesia de mediator.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:31 Ora standard a Europei de Est