Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul de educație rutieră „Colțul micului pieton”

Din nou despre

Proiectul de educație rutieră „Colțul micului pieton”

Proiectul de educație rutieră „Colțul micului pieton” a fost lansat la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, luni, 21 ianuarie 2013, din inițiativa Asociației Române pentru Protejarea și Respectarea Drepturilor Victimelor din Evenimente Rutiere (A.R.V.E.R.), în parteneriat cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

În 15 martie, proiectul a ajuns la finalul primei etape, prilej pentru un prim bilanț și mai multe detalii despre premiile concursului. Detaliile ne-au fost oferite de inițiatorul proiectului - Jari Vanda (președintele A.R.V.E.R.).
-Până la această dată (15 martie), participanții la concurs au trebuit să-și cam finalizeze operele (desenele, eseurile), chiar dacă termenul limită este 20 aprilie. La un prim bilanț, cum stăm cu „recolta”la zi?
-„Recolta” este bună, ca să spunem așa. Până la această dată au fost realizate 750 de desene și 360 de eseuri. Trebuie să precizăm faptul că în cadrul proiectului, elevii din clasele I – IV au avut posibilitatea să se exprime asupra importanței regulilor de circulație prin intermediul desenelor, iar cei din clasele gimnaziale prin intermediul eseului, creație proprie.
-În timpul activităților de promovare a proiectului, v-am surprins și noi în câteva școli, iar impresia noastră este că proiectul a fost bine primit de beneficiari.
-Aceasta este și concluzia noastră, după ce am ajuns să-l implementăm în toate cele opt instituții de învățământ din Municipiul Oradea: liceele teoretice „Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, precum și școlile gimnaziale: „Nicolae Bălcescu”, „Avram Iancu”, „Dacia”, „Octavian Goga”, „Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială Nr. 16.
În cadrul întâlnirilor cu elevii din instituțiile participante la proiect, am prezentat materiale cu caracter educativ – preventiv, filme și pliante informative, cu mesaje de conștientizare, în sensul prevenirii victimizării elevilor.
-Să revenim la concurs. Așadar, până în 20 aprilie, mai primiți lucrări pentru concurs...
-Da, pentru că proiectul „Colțul micului pieton” va ajunge la final în 20 aprilie, când, potrivit regulamentului de desfășurare, toate lucrările vor fi analizate de un juriu constituit la nivel local. Cel mai frumos desen, respectiv eseu, va fi premiat, multiplicat, înrămat și expus în incinta școlilor implicate activ în campania preventivă.
-Cu siguranță, mulți dintre participanți se gândesc deja la premii, neștiind ce-i așteaptă. Deci, am dori să ne oferiți mai multe informații legate de premiile concursului.
-Doresc să precizez că în fiecare școală se vor acorda trei premii pentru fiecare ciclu școlar în parte (I-IV și V-VIII).
Lucrările care vor fi desemnate câștigătoare de către comisie, vor fi premiate cu cursuri de certificare  ECDL - Permisul European de conducere al Calculatorului, care este cel mai important și cel mai răspândit standard de certificare din Europa, standard care atestă că deținătorul lui posedă cunoștințe de bază despre Tehnologia Informației (IT).
-Concret, în ce vor consta premiile pentru elevii ciclului primar?
-Pentru elevii din clasele I-IV, premiile vor consta în următoarele cursuri: premiul I constă în cursuri de perfecționare a cunoștințelor în domeniul tehnologiei informației și în domeniul lingvistic; premiul II - în funcție de pregătirea și cunoștințele pe care le au elevii, în baza unei pretestări gratuite, se va aplica la unul dintre cursurile Equalskilles sau Young Learners; premiul III constă într-un manual de pregătire ECDL și un caiet de exerciții pregătitoare Equalskills.
-Cu ce premii vor fi răsplătiți gimnaziștii?
-Pentru elevii de gimnaziu, premiul I poate fi: a) ECDL Start Plus - este o variantă mai redusă de certificare, considerată ca un prim pas pentru obținerea ECDL complet, compusă din următoarele module: 1) Utilizarea computerului și organizarea fișierelor;
2) Procesare de text (axată pe Microsoft Word); 3) Informare și comunicare prin intermediul internetului; 4) Un modul la alegere din celelalte rămase. b) KET (Key English Test) - Testează capacitatea candidatului de a se exprima în situații cotidiene și de a înțelege informații scurte sau texte simple, fiind potrivit pentru persoane de peste 13 ani. Se adresează celor care au un nivel elementar de cunoaștere a limbii engleze, fiind capabili să înțeleagă ideile principale din texte simple, să comunice în situații familiare, să înțeleagă informații scurte, standard și să poarte conversații simple, pe teme uzuale. Premiul II va consta într-un curs de testare a capacității candidatului, conform programei școlare a celui care va fi desemnat câștigător, în: KET (Key English Test) – pentru clasele V – VI sau PET (Preliminary English Test) – pentru clasele VII – VIII, care este un examen de nivel pre-intermediar, care testează abilitățile lingvistice necesare în situații caracteristice vieții sociale într-un mediu de limba engleză. Premiul III constă într-un manual de pregătire ECDL Start Plus și un caiet de exerciții pregătitoare PET sau KET.
Doresc să mai precizez faptul că toate aceste premii vor fi asigurate de către sponsorul proiectului nostru, dl Cristian Vereș, reprezentant al Asociației Instruit.
-Vă mulțumim pentru informațiile oferite! (Ovidiu DAN)
P.S. În Galeria foto a articolului, vă prezentăm avizierele celor opt școli participante la proiect, în ordinea următoare: D. Cantemir”, „L. Blaga”, „O. Ghibu”, „Oct. Goga”, „Av. Iancu”, „Dacia”, „N. Bălcescu” și Șc. Gimnazială Nr. 16.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:57 Ora de vară a Europei de Est