Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Prosperitatea, pentru Europa Occidentală, este o consecință”

Miercuri, la Biblioteca Universității - conferință și prezentare de carte

„Prosperitatea, pentru Europa Occidentală, este o consecință”

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Institutul de Studii Euroregionale, Universitatea din Oradea, au organizat miercuri, 13 martie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, „un eveniment circumscris tematicii Uniunii Europene”, cuprinzând două părți”, după cum avea să ne explice dl prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, moderatorul manifestării.

În prima parte a evenimentului științific, au fost lansate trei cărți: „Modelul negociatorului (idiosincrazii în procesul decizional al politicii externe)”, carte scrisă de Melania-Gabriela Ciot, și prezentată de conf. univ. dr. Mircea Brie; „Procesul decizional la nivelul Consiliului UE (Comportamentul României)”, de Arabela Iris Șter, prezentată de lect. univ. dr. Dorin Dolghi; iar cea de-a treia carte, intitulată „Spiritul european, azi”, aparține dlui prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, și a fost prezentată de lect. univ. dr. Mihai Maci.
În partea a doua, am urmărit conferința „Europa: perspective și provocări”, susținută de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ministru delegat, negociator șef al României cu Uniunea Europeană, între anii 2000 - 2004.
„Este o bucurie să vă avem în mijlocul nostru dle profesor (Vasile Pușcaș – n.n.), de asemenea, o salut pentru prezența aici, și mă bucur că este din nou cu noi, pe fosta noastră colegă Gabriela Ciot, care actualment lucrează la Universitatea „Babeș-Bolyai”, la Facultatea de Studii Europene”. Cu acest salut, dl decan Ioan Horga a lansat invitația președintelui Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, să prezinte un cuvânt din partea Senatului Universității. Salutând și mulțumind participanților la conferință, onoratului prezidiu, „celor care au făcut efortul să vină de la Cluj la Oradea, în aceste vremuri. Conferința își propune să deschidă un spațiu de investigare a problematicii, a perspectivelor și preocupărilor în Uniunea Europeană, prezentate de dl profesor Vasile Pușcaș, cum zicea dl decan, fost ministru al Afacerilor Europene și negociator șef al României la Uniunea Europeană, între anii 2000 – 2004, astăzi, profesor titular la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Lansarea celor trei volume (...) este o deosebită onoare pentru universitatea noastră. În numele Senatului universitar, doresc să felicit organizatorii pentru această manifestare, în mod deosebit pe dl decan Ioan Horga, organizarea acestui eveniment la universitatea noastră fiind benefică, atât studenților, cât și cadrelor didactice de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, dar și pentru universitate. Doresc să confirm caracterul partenerial al conferinței și vă invit la deschidere și dialog. Experiența arată că marile idei și noile proiecte apar totdeauna în urma dezbaterilor în plen, apoi întorcându-ne la catedră le punem în practică”, a subliniat președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă.
„Este o lucrare deschizătoare de drumuri în domeniul relațiilor internaționale”
Vorbind despre cartea dnei Melania-Gabriela Ciot, dl conf. univ. dr. Mircea Brie o consideră a fi rodul cercetărilor din perioada studiilor doctorale pe care doamna Ciot le-a făcut în ultima perioadă. Această carte merită remarcată din foarte multe puncte de vedere. Spiritul interdisciplinar... se găsește din plin în această carte, care abordează problematica relațiilor internaționale și dintr-o altă perspectivă, aceea psihologică. Și psihologică ... Se invocă necesitatea restructurării sistemului de relații internaționale, în contextul în care lumea de astăzi nu mai este lumea care a fost înainte de această criză... În capitolele III-IV, ne prezintă modelele tradiționale și modele recente, propuse ca alternative la modelele tradiționale, și care negreșit pot să schimbe optica asupra relațiilor internaționale. Capitolele V și VI, care dau substanță și consistență acestei societăți, sunt capitolele care trasează problematica acestor ideosincrazii, definite sau înțelese ca fiind devieri de la modelele clasice, închise în niște tipare”...
„Este o lucrare deschizătoare de drumuri în domeniul relațiilor internaționale, prin metoda interdisciplinară (...), făcându-se trimitere și la activitățile pe care dl Vasile Pușcaș le-a avut dincolo de modelele clasice de negociere, categoric, aici, un merit deosebit îl are această lucrare și din punct de vedere al surselor de documentare”.
Autoarea cărții, doamna Melania Gabriela Ciot, s-a arătat încântată de „prezentarea impresionantă” care i s-a făcut cărții sale. Domnia sa a ținut să mulțumească dlui profesor Vasile Marcu și dnei profesor Agneta Marcu care i-au fost „adevărați părinți. Dl profesor Vasile Marcu mi-a deschis calea spre cariera universitară și m-a ajutat foarte mult în a ajunge la Universitatea Genț și m-a sprijinit mult pentru finalizarea tezei de doctorat acolo.
Într-adevăr, am încercat prin această lucrare să abordez un domeniul nou, dar ideea acestei lucrări îi aparține dlui profesor Vasile Pușcaș. Pentru că prima dată am încercat prin această teză de doctorat să realizez o comparație între sistemele educaționale la nivel european  și cred că era înainte cu un an de a finaliza studiile doctorale, domnul profesor a venit cu această idee... Eu sper ca această lucrare să fie de folos. Sper ca toată munca mea să fie în folosul comunității academice și într-adevăr să fie valorificată, și un îndemn pentru activitate continuă pentru studenții care se află aicea în sală, să nu se lase niciodată abătuți din drum și să-și continue calea”.
„Propunerea unei metodologii inedite de analiză”     
Dl lect. univ. dr. Dorin Dolghi a vorbit despre cartea dnei Arabela Iris Șter - „Procesul decizional la nivelul Consiliului UE (Comportamentul României)”, subliniind faptul că „principala contribuție a acestei cărți constă în propunerea unei metodologii inedite de analiză (...). Mai ales pentru studiile de caz și activități de seminarii, este o carte absolut fundamentală”.
 „Din momentul integrării, Europa este și ea o problemă pentru noi”   
 Dl lect. univ. dr. Mihai Macia a vorbit despre cartea dlui Vasile Pușcaș, intitulată „Spiritul european, azi”.
„Ceea ce mi-a plăcut mie unuia citind-o a fost faptul următor: ea ne pune față în față cu o perspectivă răsturnată. Ne-am obișnuit până în ziua de astăzi să acceptăm faptul că noi suntem o problemă pentru Europa. Facem acest lucru fie la modul resemnării fie la modul bățoșeniei, da’ el a devenit parte din comportamentul nostru. Ceea ce ne spune dl Pușcaș în această carte este faptul că din momentul integrării, Europa este și ea o problemă pentru noi. Și trebuie să o asumăm și s-o gândim ca atare. De ce suntem în situația de a nu înțelege acest lucru? Datorită faptului că acest termen generic „Integrarea europeană”, pe care îl folosim aproape în orice ocazie, ascunde... și istoria unor noi întâlniri între noi și Europa (...). După integrare a apărut o altă problemă... Ne-am imaginat în speță faptul că de astăzi pe mâine vom fi plătiți ca și nemții... și nu vom mai avea decât două preocupări: cumpărăturile și călătoriile în străinătate. Ori, cum nu s-a-ntâmplat așa, am devenit peste noapte eurosceptici. La ora actuală este extrem de cool să spui că Europa e un fel de colonialism soft, că se amestecă în treburile noastre interne, că nu ne dau pace și așa mai departe. Problema pe care noi nu am înțeles-o, și pe care mi se pare că tezele pe care le prezintă dl Pușcaș în această carte o evidențiază foarte bine, este următoarea, este aceea că ceea ce nouă ni s-a părut și ni se pare în continuare ca fiind o condiție, în speță prosperitatea, pentru Europa Occidentală, este o consecință. Acesta este lucrul asupra căruia suntem chemați să medităm și pe care, într-un anume fel, suntem chemați a-l realiza. Încă un lucru aș vrea să vă mai spun și anume că această carte e o carte care deși scrisă foarte calm, și acest lucru e o virtute în zilele noastre, e o carte care ne pune în fața unor probleme. Și în sine este un lucru meritoriu datorită faptului că în bună măsură până acum la noi studiile europene s-au făcut după modelul anatomic. Și anume, am descris la nesfârșit, cu o limbuție care ține de pasionalitatea juvenilă, instituțiile europene și totuși destul de puțin atenți la felul în care acestea funcționează. Și mai ales la acel ceva interior, la Zeul din mașină, care le face să funcționeze”, a conchis dl Mihai Macia.
Înainte de a-i da cuvântul, dl decan Ioan Horga a ținut să ni-l prezinte pe distinsul profesor Vasile Pușcaș prin ochii studentului Ioan Horga (absolvent din ’80 al UBB), la seminariile de istorie contemporană universală... „ca pe un om cu foarte multă lectură, dar mai ales ceea ce era remarcabil, și noi gustam, îi sorbeam practic cuvintele era citirea evenimentelor prin altă matrice decât o puteam citi la vremea respectivă. Și-mi aduc aminte de două lucruri pe care le-a pus în mintea studentului. Două lucruri care le-a spus atunci și care s-au adeverit peste timp... Dl profesor anticipa de pe atunci faptul că China va fi un jucător important pe scena mondială... Al doilea aspect, se contura o repoziționare a politicii americane..., creșterea interesului SUA pentru Pacific”. Era foarte bine „îmbrăcat” în cunoașterea evenimentelor care se întâmplau. Acestea ne arătau o altă stofă a domnului profesor, aceea de om cu calități de a face politică. Nu a făcut politică decât după 1989...”
După ce ni l-a prezentat ca pe un mare și îndrăgit profesor, dl decan ni l-a încadrat între diplomații de carieră și  personalitățile europene ale vremii cărora le-a strâns mâna...
„Revenind acasă, nu a trecut neobservat de către o instituție care totuși crede în eficiență și performanță și anume o bancă. Banca Transilvania i-a propus să devină membru al Consiliului de administrație. Dl Pușcaș este membru al Consiliului de adminstrație și aici este doamna director al băncii, Sucursala din Oradea, doamna Lucia-Ana Pojoca, pe care o salut. Cred că banca a făcut o alegere perfectă prin aducerea dlui profesor Pușcaș în Consiliul de administrație.
Domnule profesor, vă rog să ne spuneți ce ne așteaptă în viitorul european?!”
Astfel și-a încheiat dl decan prezentarea distinsului invitat.
După acest „maraton”, ne oprim aici. Conferința dlui Vasile Pușcaș o vom prezenta în revista „Ovidan” nr. 100, de marți, 19 martie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Prosperitatea, pentru Europa Occidentală, este o consecință”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:13:40 Ora standard a Europei de Est