Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Workshop pentru studenții Departamentului Ingineria Mediului

Promovarea imaginii

Workshop pentru studenții Departamentului Ingineria Mediului

Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat marți (12 martie 2013) un workshop pentru studenții departamentului.

La manifestare au participat din partea conducerii universității: președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, și prorectorul Sorin Șipoș, alături de decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Ioan Chereji, și directorul Departamentului de Ingineria Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, principalul organizator și moderatorul evenimentului.
Din partea instituțiilor partenere au avut intervenții în cadrul workshop-ului: dna Adriana Calapod – șef serviciu monitorizare în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, dna Mirela Terheș – comisar în cadrul Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, dl ing. Pasztor Sandor – director tehnic al Administrației Bazinale Ape Crișuri, dl ing. Teodor Suciu – din partea Direcției Silvice, dl ing. Teodor Jurcuț – directorul Oficiului Județean de Studii Pedologice și Agrochimice, ing. Robert Judea – șef sector la Stația de Epurare a municipiului, precum și dl ing. Virgil Itu de la Unitatea Fitosanitară Bihor.    
24 de ocupații posibile ale absolvenților programelor de studiu
După ce a salutat distinșii invitați și participanții la workshop, directorul de departament, dl prof. univ. dr. Cornel Domuța, a prezentat programul de studii universitare de licență, cele cinci programe de studii universitare de masterat, precum și cele 24 de ocupații posibile ale absolvenților acestor programe de studiu.
„Activitățile antropice, de multe ori nesăbuite, din secolul XX, au creat grave probleme de mediu. Oamenii de știință le-au semnalat și cercetat, iar factorii de decizie le-au rezolvat în măsură mai mare sau mai mică. Au apărut meserii legate de ingineria și protecția mediului, iar Universitatea din Oradea se poate mândri cu o facultate de protecție a mediului înființată în anul 1994. Departamentul de Ingineria Mediului funcționează încă de la înființarea Facultății de Protecția Mediului și în prezent are un program de studii universitare de licență (Ingineria Sistemelor Biotehnice și Ecologice) și cinci programe de studii universitare de masterat (Dezvoltare durabilă, regională și agroturistică; Factori de mediu în siguranța alimentară și sănătatea publică; Ingineria mediului și securitate în muncă; Managementul situațiilor de urgență, crizelor și dezastrelor în agricultură, silvicultură și industrie alimentară și Politici noi de mediu privind integrarea europeană). Conform ,,Clasificării Ocupațiilor din România” – ISCO – O8, ocupațiile posibile ale absolvenților acestor programe de studiu sunt: 1.inspector de specialitate ecolog 2. inginer ecolog 3. profesor în învățământul gimnazial 4. monitor mediu înconjurător 5. inspector pentru conformare ecologică 6. responsabil de mediu 7. inspector protecția mediului 8. specialist în managementul deșeurilor 9. analist de mediu 10. consilier ecolog 11. inginer de cercetare în ingineria sanitară și protecția mediului 12. asistent de cercetare în ecologie și protecția mediului 13. evaluator și auditor de mediu 14. inginer de cercetare în ingineria sanitară și protecția mediului 15. inspector pentru conformare ecologică 16. inspector protecția mediului 17. specialist documentație studii 18. cercetător în ecologie și protecția mediului 19. auditor de mediu 20. specialist în managementul deșeurilor 21. consilier instituții publice 22. șef stație epurare ape reziduale 23. referent de specialitate 24. inspector de specialitate.
În acest scop cadre didactice din departament (21 cadre didactice titulare și 5 cadre didactice asociate) au elaborat planuri de învățământ adecvate aprobate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS)  care vor face ca absolvenții noștri să fie competitivi pe piața muncii, atât în țară cât și peste hotare”, a subliniat directorul de departament.
În luările de cuvânt președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, și prorectorul Sorin Șipoș au felicitat colectivul de cadre didactice al Facultății de Protecția Mediului și conducerea Departamentului de Ingineria Mediului pentru rezultatele constant bune obținute de-a lungul anilor în cercetare și pentru preocuparea permanentă manifestată în direcția perfecționării profesionale și publicării de cărți de specialitate.
10 cărți publicate în 2012
La finalul workshop-ului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat cele 10 cărți de specialitate publicate de cadrele didactice din cadrul departamentului în anul 2012. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:02 Ora de vară a Europei de Est