Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 98 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 98 al revistei „OviDan”

Ediția conține știri și fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu evenimentul de joi de la Liceul „Don Orione” - Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School...”

În pagina a II-a, avem Concurs cu premii, lansat de Eurovacanța. Răspunzând la o întrebare foarte simplă, puteți câștiga (oricine din familie: mama, tata, bunicul, bunica, fiul sau fiica) un pelerinaj gratuit cu Eurovacanța, duminică, 24 martie la Mormântul Părintelui Arsenie Boca, la Prislop. Tot în pagina a II-a avem reclama Băncii Transilvania... Luptă IMM.
Miercuri a fost inaugurat Dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public; în pagina Universității Oradea Ședința de Senat de luni, 25 februarie (Raportul privind activitatea proprie în 2012); în pagina de Internet, distinsul profesor univ. dr. Ioan Dzițac ne supune atenției un subiect incitant: Inteligența artificială. Robotul, prietenul sau posibil dușman al omului? La Conferința de presă a I.S.J. Bihor s-a vorbit despre conflictul de orgolii, cerințe minime pentru organizarea concursurilor școlare neavizate de M.E.N. și I.S.J. și lichidarea structurii „Dimitrie Leonida”; la Rubrica juridică, dl notar Gârba Cornel ne aduce în atenție Căsătoria. Încheierea căsătoriei; Eurovacanța ne prezintă un model european de tabără pentru copii; în mijlocul revistei vă prezentăm fotoreportaje de la trei târguri de mărțișoare, organizate la Eco Școala „Avram Iancu”, la Grădinița Nr. 31 și la Era Shopping Park. La Era, târgul a fost organizat de grădinițele particulare „Trei Ursuleți”. În pagina Performanțe, vă facem cunoștință cu medaliații clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr.16 din Oradea, elevii dnei profesor Veturia Nica și un caz special tot din aceeași clasă, cazul lui Ioan-Paul Șipoș, un elev talentat cu reale înclinații literare; Paul pregătește cel de-al treilea volum de poezii. În pagina de Promovare a imaginii, doamna profesor Dorina Szatmari de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” ne-a scris despre Ioana Dzițac și Cercul directorilor, iar ed. Jurcuțiu Florica și Sabău Diana Carmen, despre O experiență teatrală inedită. Elevii dnei profesor Aurelia Popovici au dăruit mărțișoare orădenilor în stația de tramvai; la rubrica săptămânală „Cu noi este Dumnezeu”, Alexandra ne prezintă versurile cântecului „Blândul Păstor”. În pagina de Proiecte ne-am oprit la proiectul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, intitulat „Un mărțișor... pentru popor”, la proiectul Școlii Gimnaziale din Boiu, comuna Ciumeghiu, „Dragobetele – tradiție, obicei și sărbătoare pur românească” și Scrisoarea deschisă primită de la Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” din Vașcău, în care doamna director Liliana Laza mulțumește celor care și-au deschis sufletul și punga pentru a o ajuta pe Călina Iacob, o elevă premiantă a școlii, să se opereze în Germania. Prof. Barna Aniko de la Grădinița Nr. 31 ne-a scris despre Carnavalul tradițional la grupa maghiară. În pagina de Comunitate, un fotoreportaj realizat la reprezentanța Suzuki din Oradea, despre maistrul Dan Cozma - Omul care sfințește locul. La Papetăria „MONA” găsiți cadouri, felicitări și cărți cu poezii, toate dedicate Mamei.
Acestea au fost subiectele care au încăput în cele 16 pagini ale nr. 98 al revistei „OviDan” (din 5 martie 2013); numărul de față cuprinde 58 de poze. Moise-Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:38 Ora standard a Europei de Est