Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Jurnal de 8 Martie

Ziua porților deschise... la clasa a III-a

Jurnal de 8 Martie

E zi de sărbătoare. La clasa a III-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de 8 Martie e Ziua porților deschise. Toată ziua e mare forfotă.

Prima oră în alternativa Step by Step e Întâlnirea de dimineață. Emoții de partea tuturor: a doamnei învățătoare Porumb Viorica, dar și a copiilor și părinților.
Dacă în mod obișnuit doamnele învățătoare elaborează mesajul zilei, azi, de 8 Martie, elevii au fost provocați să formeze echipe și să pregătească anterior, apoi să  prezinte în fața clasei, la flip-chart, mesaje adresate învățătoarelor. Pe cât de emoționante, pe atât de documentate s-au dovedit a fi materialele prezentate, unul dintre acestea cuprinzând și informația că ziua de 8 Martie a fost declarată ca Ziua Internațională a Femeii încă din anul 1912. Copiii au dat frâu liber creativității și au compus versuri, au desenat și au așezat pe hârtie cele mai frumoase gânduri. Emoționant moment... la care au ținut să participe și părinți, dornici să fie alături de noi toți: elevi și cadre didactice într-o asemenea importantă și frumoasă zi.
„Să ne ajutăm unii pe alții”
După activitățile pe centre, de la ora 11 a urmat o altă activitate captivantă desfășurată în cadrul proiectului educativ județean intitulat „Să ne ajutăm unii pe alții”, coordonat de prof. Oros Luminița și Porumb Viorica. În cadrul acestui proiect urmărim socializarea copiilor cu cerințe educative speciale, dar și implicarea acestora, alături de colegi, în activități de întrajutorare, cultivând tuturor sentimentul că suntem utili semenilor noștri. Ne-am deplasat cu elevii la grupa II de preșcolari de la C.S.E.I. Nr 1, împreună cu dna învățătoare Ciutan Maria și dna director adj. Ilisie Carmen, de la instituția gazdă, care sunt și coordonatorii activității de azi. Dnele prof. Mariana Jurcău și Pavel Adriana ne-au primit cu mare căldură, alături de preșcolari, prietenii noștri pe care i-am vizitat și în toamnă, în cadrul aceluiași proiect. Cei mari i-au ajutat pe cei mici să confecționeze felicitări de 8 Martie, iar rezultatele au fost pe măsură. Chiar dacă o parte dintre copiii de la grupă sunt instituționalizați, felicitările frumoase realizate împreună au fost oferite persoanelor dragi din viața lor, umplând sufletele tuturor de bucurie.
„ARaTĂ-mi Că Ești Special!”
Pentru ca ziua să fie pe deplin reușită, activitatea de terapie prin artă mult așteptată de către copii, desfășurată vinerea de la 13 la 15, în cadrul proiectului „ARa-mi Că Ești Special!” (Arta CES), coordonat de dna prof. Teodora Pantazi,  a încununat cu succes această zi frumoasă. Proiectul, implementat de Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea în perioada 14.01-21.06.2013, este finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Scopul proiectului este implementarea unor programe de terapie prin mediere artistică individuală și de grup, de tipul terapiei prin muzică, terapiei prin dans, metodei teatrului experiențial, art-terapiei și psihodramei, la copiii cu cerințe educative speciale (CES) și alte boli cronice, în vederea recuperării psihopedagogice a acestora și/sau dezvoltării armonioase a personalității lor.
Activitățile de meloterapie și terapie prin dans, derulate în cadrul programului de terapie de grup, inaugurate la clasa a III-a Step by Step de la C. N. „Mihai Eminescu” de Ziua Mărtișorului și continuate de 8 Martie, ne-au adus tuturor muzica primăverii în suflet și i-au ajutat pe copii să-și identifice calitățile proprii și ale colegilor, să și le exprime prin muzică și dans, sporind astfel încrederea in sine. Așteptăm cu toții cu nerăbdare și următoarele trei ședințe care mai urmează.
Azi am avut parte de încă o surpriză plăcută: alături de grupul de terapeuți, respectiv  profesori psihopedagogi de la C.S.E.I. Nr.1 Oradea a participat la activitate și 1 din cei 3 voluntari europeni găzduiți de aceeași institutie școlară în cadrul proietului SEV „Prin Tine(ri) lumea CES se lărgește”. Ca și în activitatea anterioară, alături de cei 5 elevi cu cerințe educative speciale au fost incluși în grup și colegii acestora din clasa a III-a, precum și doamnele învățătoare de la clasă, pentru a le oferi suport în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală, proces coordonat de psihopedagog Teodora Pantazi și prof. de sprijin Luminița Oros.
Iar la final, fiind ziua de 8 Martie, am primit fiecare câte un buchet de flori minunate, la fel ca și primăvara pe care vă urăm să o păstrați în suflet toată viața, doamnelor și domnișoarelor! (Luminița Oros)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:33:48 Ora standard a Europei de Est