Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O mamă adună în zâmbetul ei toată fericirea și speranța acestei lumi!

Iubite mame, La mulți și fericiți ani!

O mamă adună în zâmbetul ei toată fericirea și speranța acestei lumi!

„Când o mamă plânge... Dumnezeu îi numără lacrimile, când o mamă ocrotește... toți îngerii din cer i se alătură, când o mamă zâmbește... ea adună în zâmbetul ei toată fericirea și speranța acestei lumi”.

Astfel a gândit, astfel a rostit și astfel a așternut pe hârtie doamna profesor Cristiana Vidican de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea atunci când a pus la cale un proiect de suflet pentru o Săptămână a recunoștinței.
Pornind de la ideea că împreună cu copiii și prin ei putem schimba lumea și o putem face mai bună, având fiecare în față cel puțin un exemplu personal, Cristiana a demarat proiectul tematic împreună cu albinițele din clasa a II-a A, intitulat sugestiv: Recunoștință...
Vrând să-i sensibilizeze pe elevi, făcându-i mai conștienți de toate sacrificiile aparent firești pe care le face orice mamă, cu orice preț, pentru binele copilului său, ea s-a gândit să le surprindă de 8 Martie în modul cel mai plăcut; astfel fiecare „puiuț” i-a pregătit mamei, timp de o săptămână, într-un portofoliu câte o surpriză în fiecare zi. La sfârșitul săptămânii, mapa fiecăruia conținea o varietate de lucruri frumoase în care copiii au pus mult suflet: cântece ilustrate, felicitări hand-made, mesaje sincere și emoționante, colaje, picturi, coliere din coji de fistic, flori confecționate de ei, care de care mai frumoase și originale... că doar erau darurile lor pentru cea mai iubită ființă din lume.
Ideea proiectului a fost repede îmbrățișată de toate clase primare din școală, astfel încât, în scurt timp, toată suflarea s-a pus în mișcare. Peste tot, doamnele învățătoare au lucrat mână în mână cu copiii, pregătind felurite daruri mamelor. Trecând prin multe clase, am reușit să surprindem și noi câteva din nestematele pregătite. De la mic la mare, fiecare s-a mobilizat și a creat, începând cu cei mai mici „soldați”, din clasele pregătitoare, îndrumați de Alexandra Ciuciu și Larisa Popazov; elevii claselor I, coordonați de doamnele înv. prof. Ana Curpaș, Cristina Anton, Elena Pavel, Laura Ienei, Daniela Dohotariu, Ilinca Tămășan; clasele a II-a, sub îndrumarea înv. prof. Cristiana Vidican, Doina Sabău, Rodica Fechete, Luciana Morlocan și Mirela Moș; clasele a III-a, sub coordonarea înv. prof. Pamela Pop, Diana Borz, Laura Pavel, Laura Vonea și Gabriela Codorean; cei mai mari dintre cei mici, elevii claselor a IV-a, îndrumați de înv. prof. Elisabeta Simuț, Viorica Mitran, Romelia Ciarnău, Rodica Foltuț și Luminița Petca.
Bucuria și implicarea de care au dat dovadă toți elevii demonstrează că proiectul s-a bucurat de un real succes, ce merită reeditat, iar mămicile nu puteau fi decât bucuroase și mulțumite de creativitatea odraslelor, de atenția și dragostea cu care au fost înconjurate și răsplătite.
Iubite mame, elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” vă urează și vă intonează în cor, la unison, La mulți și fericiți ani!
Cristiana Vidican
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O mamă adună în zâmbetul ei toată fericirea și speranța acestei lumi!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:58 Ora de vară a Europei de Est