Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, proba de baraj

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Joi, proba de baraj

Astăzi, joi, 7 februarie, cei 109 candidați care s-au înscris pentru proba de baraj au susținut, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, proba „maraton”, de cinci ore, cu subiecte tari: „opt probleme din toată chimia, cu un grad ridicat de dificultate, cu subiect unic, indiferent de clasă”, după cum aveam să aflăm de la prof. dr. Marius Andruh, președintele comisie centrale.

În urma evaluării, se va constitui lotul olimpic lărgit de 20 de elevi. Cei 20 se vor reuni la București, probabil, în luna martie, unde vor avea o rundă de pregătiri, urmată de o nouă selecție în urma căreia se va decide cine va reprezenta România la Olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, din luna iulie, dar și la celelalte două confruntări internaționale din estul Europei, Olimpiada internațională de chimie „D.I. Mendeleev”, din 1-10 mai, organizată de Facultatea de Chimie a Universității de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, și Olimpiada internațională pluridisciplinară  Tuymaada, organizată, ca de fiecare dată, în Yakutia, Siberia Orientală.
În sala festivă, au fost organizate trei expoziții
În sala festivă a colegiului, puteau fi admirate nu mai puțin de trei expoziții: expoziția comemorativă, intitulată „Un Einstein al Bihorului”, cuprinzând imagini inedite despre ing. chimist dr. Ernest Varadi (Weiss), expoziție organizată de prof. Iosif Popa; expoziția de carte (de specialitate), organizată în colaborare cu biblioteca liceului gojdist, precum și expoziția cu aparatură specifică laboratorului de chimie, organizată de ing. Balogh Janos (din Odorheiu Secuiesc) și firma sa producătoare de sticlărie și aparatură de laborator (cea care a produs și o parte din aparatura folosită la proba experimentală a actualei ediții a Olimpiadei naționale de chimie de la Oradea. „Firma noastră, acreditată ISO, face producție autohtonă de sticlărie și porțelan, are laboratoare metrologice atestate pentru instrumentație de laborator. În anul școlar 2006-2007, am dotat cu aparatură de laborator specifică nu mai puțin de 420 de școli”, ne-a spus dl ing. Balogh Janos.
Cu ochii pe rezultate
„Rezultatele de la proba teoretică au fost afișate deja la cele două intrări în școală, urmează ca în scurt timp să le avem și pe cele de la proba practică, iar diseară să poată fi depuse eventualele contestații. Toate  rezultatele, dar și subiectele de la olimpiadă le găsiți pe lego.rdsor.ro, pe site-ul olimpiadei...”, ne-a declarat directorul colegiului, prof. Viorel Mititean.
Cu ochii pe rezultate, i-am surprins și noi pe câțiva gojdiști curioși să vadă ce au făcut colegii lor la olimpiadă. Alături, am cunoscut și două dintre reprezentantele județului Maramureș, Oana Sas (din clasa a XI-a A), de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighet și Mădălina Ursu (din clasa a X-a A), de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, două „abonate” la națională, care vor să urmeze medicina sau farmacia ori, poate, vor ajunge să lucreze în cercetare, de ce nu!
Vineri, excursie la Peștera Urșilor și o seară dansantă
Pentru mâine, vineri (8 februarie), organizatorii le-au programat olimpicilor o zi de distracție. Dimineață, chimiștii urmează să plece în excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, iar seara, vor avea o descindere la discoteca „No Problem” pentru o seară dansantă și un concurs de frumusețe. Doamna profesoară de chimie Voichița Moș, de la Palatul Copiilor și Elevilor, le-a și pregătit câștigătorilor concursului de frumusețe  eșarfele și premiile. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Joi, proba de baraj.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:35 Ora de vară a Europei de Est