Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Joi, proba de baraj

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Joi, proba de baraj

Astăzi, joi, 7 februarie, cei 109 candidați care s-au înscris pentru proba de baraj au susținut, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, proba „maraton”, de cinci ore, cu subiecte tari: „opt probleme din toată chimia, cu un grad ridicat de dificultate, cu subiect unic, indiferent de clasă”, după cum aveam să aflăm de la prof. dr. Marius Andruh, președintele comisie centrale.

În urma evaluării, se va constitui lotul olimpic lărgit de 20 de elevi. Cei 20 se vor reuni la București, probabil, în luna martie, unde vor avea o rundă de pregătiri, urmată de o nouă selecție în urma căreia se va decide cine va reprezenta România la Olimpiada internațională de chimie de la Budapesta, din luna iulie, dar și la celelalte două confruntări internaționale din estul Europei, Olimpiada internațională de chimie „D.I. Mendeleev”, din 1-10 mai, organizată de Facultatea de Chimie a Universității de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, și Olimpiada internațională pluridisciplinară  Tuymaada, organizată, ca de fiecare dată, în Yakutia, Siberia Orientală.
În sala festivă, au fost organizate trei expoziții
În sala festivă a colegiului, puteau fi admirate nu mai puțin de trei expoziții: expoziția comemorativă, intitulată „Un Einstein al Bihorului”, cuprinzând imagini inedite despre ing. chimist dr. Ernest Varadi (Weiss), expoziție organizată de prof. Iosif Popa; expoziția de carte (de specialitate), organizată în colaborare cu biblioteca liceului gojdist, precum și expoziția cu aparatură specifică laboratorului de chimie, organizată de ing. Balogh Janos (din Odorheiu Secuiesc) și firma sa producătoare de sticlărie și aparatură de laborator (cea care a produs și o parte din aparatura folosită la proba experimentală a actualei ediții a Olimpiadei naționale de chimie de la Oradea. „Firma noastră, acreditată ISO, face producție autohtonă de sticlărie și porțelan, are laboratoare metrologice atestate pentru instrumentație de laborator. În anul școlar 2006-2007, am dotat cu aparatură de laborator specifică nu mai puțin de 420 de școli”, ne-a spus dl ing. Balogh Janos.
Cu ochii pe rezultate
„Rezultatele de la proba teoretică au fost afișate deja la cele două intrări în școală, urmează ca în scurt timp să le avem și pe cele de la proba practică, iar diseară să poată fi depuse eventualele contestații. Toate  rezultatele, dar și subiectele de la olimpiadă le găsiți pe lego.rdsor.ro, pe site-ul olimpiadei...”, ne-a declarat directorul colegiului, prof. Viorel Mititean.
Cu ochii pe rezultate, i-am surprins și noi pe câțiva gojdiști curioși să vadă ce au făcut colegii lor la olimpiadă. Alături, am cunoscut și două dintre reprezentantele județului Maramureș, Oana Sas (din clasa a XI-a A), de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighet și Mădălina Ursu (din clasa a X-a A), de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, două „abonate” la națională, care vor să urmeze medicina sau farmacia ori, poate, vor ajunge să lucreze în cercetare, de ce nu!
Vineri, excursie la Peștera Urșilor și o seară dansantă
Pentru mâine, vineri (8 februarie), organizatorii le-au programat olimpicilor o zi de distracție. Dimineață, chimiștii urmează să plece în excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, iar seara, vor avea o descindere la discoteca „No Problem” pentru o seară dansantă și un concurs de frumusețe. Doamna profesoară de chimie Voichița Moș, de la Palatul Copiilor și Elevilor, le-a și pregătit câștigătorilor concursului de frumusețe  eșarfele și premiile. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Joi, proba de baraj.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:39:16 Ora standard a Europei de Est