Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul Intensiv Erasmus „Spatial planning and sustainable urban transport systems”

În perioada 6 -17 martie, se desfășoară la Univ. Oradea

Programul Intensiv Erasmus „Spatial planning and sustainable urban transport systems”

Cincizeci de studenți și cadre didactice din șase universități europene (Université François Rabelais din Tours, Franța, Gottfried Wilhelm Leibniz Universität din Hannover, Germania, Università degli studi din Bologna, Italia, Radboud Universiteit din Nijmegen, Olanda, University of the West of England din Bristol, Marea Britanie și Universitatea din Oradea - Facultatea de Geografie, Turism și Sport) participă în perioada 6 -17 martie 2013 la Universitatea din Oradea, la Programul Intensiv Erasmus „Spatial planning and sustainable urban transport systems (Planificare teritorială și sisteme de transport urban durabil).

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc joi, 7 martie 2013, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. Invitați la deschidere, doamna prorector Simona Trip, dl Alexandru Ilieș - decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, dl lect. univ. Mihai Vlaicu – directorul Departamentului de Geografie, Turism și Amenajarea teritoriului, au salutat delegațiile  celor cinci universități europene prezente la Programul Intensiv Erasmus, urându-le un bun venit și succes în derularea programului.
Proiectul este finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin programul Erasmus, Universitatea din Oradea (parteneră de cinci ani în acest proiect), fiind pentru prima dată organizator.
„Centrat pe teme complexe și de actualitate din domeniul planificării teritoriale, acest program intensiv are o tradiție de 20 de ani, iar participanții se reunesc anual în alt centru universitar.
Scopul acestui tip de program este acela de a oferi studenților și profesorilor posibilitatea de a conlucra în grupuri multinaționale, beneficiind, astfel, de condiții de învățare și predare speciale, care nu sunt disponibile într-o singură instituție, precum și de a descoperi împreună noi perspective asupra temei abordate, fiecare beneficiind de background-ul cultural al partenerilor.
Obiectivul programului intensiv de anul acesta este de a realiza un exercițiu didactic centrat pe tematica mobilității durabile în municipiul Oradea și localitățile din zona metropolitană, Asociația Zona Metropolitană Oradea, Primăria Oradea și Oradea Transport Local SA, fiind actorii instituționali cooptați ca și colaboratori.
Rezultatele acestei colaborări vor fi benefice tuturor, permițând studenților și cadrelor didactice să realizeze un exercițiu cu un caracter puternic aplicativ și un schimb de experiență cu practicienii și actorii locali din domeniu, respectiv, practicienilor și actorilor instituționali locali, obținerea expertizei universitare asupra sistemului de transport local, precum și obținerea unor idei noi pe acestă temă”, consideră doamna lector univ. dr. Luminița Filimon – coordonatorul de proiect.
 „După deschidere, fiecare țară își prezintă studiile de caz, bune practici pe probleme de mobilitate urbană care le-au pregătit pentru a da câteva idei noi legate de vitalizarea transportului urban. Pentru început vom urmări trei studii de caz ale germanilor, olandezilor și englezilor, după care vor fi intervenții externe, dl Ciprian Barna – directorul Zonei Metropolitane, care va prezenta contexul Zonei Metropolitane Oradea; tot astăzi, dna Adriana Lipoveanu – arhitect-șef va prezenta problemele de evoluție teritorială a orașului Oradea”, ne-a declarat dr. Valentin Nemeș, organizator, cadru didactic din cadrul Departamentului de Geografie, Turism și Sport.
Să mai spunem că sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 9, în Aula Magna a Universității din Oradea va avea loc prezentarea rapoartelor finale ale celor șase grupuri de lucru internaționale, în care studenții vor expune viziunea lor legată de transportul public urban durabil în municipiul Oradea și zona metropolitană. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Programul Intensiv Erasmus „Spatial planning and sustainable urban transport systems”.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:57:03 Ora de vară a Europei de Est