Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iulia Miron: „Vom contribui la creșterea calității educației...”

Conferința Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor

Iulia Miron: „Vom contribui la creșterea calității educației...”

În perioada 2-5 martie 2013, a avut loc, la București, Conferința Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor.

Pe agenda liderilor naționali ai elevilor s-au numărat atât întâlniri informale, cât și formale cu diferiți factori decizionali din mediul educațional românesc.
Prima întâlnire a avut loc cu președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Mihai Dragoș și cu reprezentantul platformei suport a Consiliului Național al Elevilor, Wedu.ro, Doru Ștefănescu. 
S-au pus bazele proiectului „Scrisoare către Basarabia”, de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, reprezentat prin directorul general, domnul Cristian Dumitru, în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, este vorba despre un concurs de eseuri, având ca reper data de 27 martie 2013. Totodată, proiectul are drept scop promovarea identității și culturii naționale.
Pe agendă s-a aflat și o întâlnire cu doamna Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învățământ, cercetare tineret și sport din Senatul României, fost ministru al Educației, discutându-se, astfel, despre învățământul tehnologic, examenul de Bacalaureat, programul național „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, prezența elevilor în Consiliul de Administrație al unităților de învățământ, Statutul Elevului și Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Național al Elevilor. De asemenea, domnul Liviu Pop, președintele Comisiei de Muncă, Familie și Protecție Socială din Senat, fost ministru al Educației, a abordat, în cadrul întâlnirii cu reprezentații elevilor, teme precum: Situația învățământului tehnologic, Voluntariatul în rândul tinerilor și Posibilitatea elevilor de a lucra part-time pe parcursul școlii și al vacanțelor.
O altă întâlnire a avut loc cu reprezentantul Ministerului Culturii, doamna subsecretar de stat Irina Cajal-Marin, în cadrul căreia s-a identificat nevoia de culturalizare a elevilor și ce metode pot fi luate pentru a-i îndemna să meargă la teatru, filarmonică sau alte medii culturale de acest gen.
Domnul ministru al Tineretului și Sportului, Nicolae Băniciou, a discutat cu reprezentanții elevilor despre concursul de proiecte al ministerului, concurs la care pot aplica organizațiile de elevi și modalități de finanțare a diferitelor proiecte pentru elevi.
Nu în ultimul rând, teme precum: Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Național al Elevilor, Statutul Elevului, prezența elevilor și existența comisiilor școlare în unitățile de învățământ, votul elevilor în Consiliul de Administrație din mediul preuniversitar, respectiv Olimpiadele școlare și programul „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, au fost abordate în cadrul întâlnirii cu domnul prof. univ. dr. Remus Pricopie, ministru al Ministerului Educației Naționale. Totodată, organizatorii competiției naționale de proiecte „Europa mai aproape de Consiliul Național al Elevilor!”, Diana Ioana Morea, Andrei Cătălin Gherghiu și Andrei Bogdan Petre, au dezbătut detaliile celei de-a doua ediții. Tot în această perioadă reprezentanții elevilor din România s-au întâlnit și cu membii Fundației Leaders, în cadrul întâlnirii discutându-se despre următoarele activități și inițiative pe care cele două organizații urmează să le implementeze împreună.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia Miron, a declarat: „În cadrul primei întâlniri din acest an a Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, cu reprezentanții diferitelor instituții cu rol decizional și organizații cu rol în dezvoltarea învățământului și a elevilor, s-au comunicat o serie de propuneri care urmează a fi concretizate și înaintate în bază legală. Vom contribui la creșterea calității educației, asigurându-ne, în continuare, că părerea elevilor va fi luată în considerare”.
Conform calendarului Consiliului Național al Elevilor, următoarea întâlnire națională a reprezentanților elevilor va avea loc la mijlocul lunii martie, la Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, în cadrul proiectului „CINE votează?”(Cristian Gîrneață)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:48 Ora de vară a Europei de Est