Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre înscrieri, simulări și decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu

La conferința de presă de miercuri

Despre înscrieri, simulări și decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu

Miercuri (6 martie 2013), inspectorul școlar general al I.S.J Bihor, dl prof. Daniel Negrean și consilierul pentru relații cu presa, dl Claudiu Damian au prezentat în fața reprezentanților presei două subiecte: Înscrierile pentru clasa pregătitoare și clasa I și Simularea examenelor naționale: de evaluare națională și de bacalaureat; la final au fost făcute și unele precizări legate de Decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu.

Clasa pregătitoare va rămâne în învățământul primar și se va organiza în incinta școlii. Este posibil ca această clasă să fie organizată și în localul unei grădinițe, dacă aceasta este structură a unei școli cu clasele I-IV sau I-VIII.
Pentru a înscrie un copil în clasa pregătitoare, copilul trebuie să aibă 6 ani împliniți până la 31 august 2013.
Tot în această clasă mai pot fi înscriși copiii care vor împlini 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2013, cu condiția ca acest copil să fie evaluat de către o comisie formată din psihologi școlari din cadrul C.J.A.R.E.- ului (Centrul Județean de Asigurarea Resurselor Educaționale).
O noutate în acest an școlar este aceea că elevii care au 7 ani împliniți la 31 august se vor înscrie direct în clasa I.
Este ultima dată când este permisă înscrirea unui elev direct în clasa I, fără să mai treacă prin clasa pregătitoare.
Au fost aprobate în Camera Deputaților amendamente la Legea Educației Naționale. Se dorește o modificare a Legii în Parlament: rămânerea clasei a IX-a la liceu și nu trecerea ei la gimnaziu așa cum este prevăzut în L.E.N. Cadru didactic care lucrează la clasa pregătitoare este angajat al școlii, calificat pentru învățământul primar și i se va asigura continuitate la clasă, ducând elevii până la absolvirea ciclului primar.
Copiii vor fi înscriși la școala de circumscripție, unde are locul asigurat sau la o altă școală, în funcție de locurile disponibile, ținând cont de criteriile de departajare pe care unitatea de învățământ și le-a aprobat.
„Școlile vor trebui să gândească un program „Școală după școală”, în care elevii să servească masa la școală și, la solicitarea părinților, chiar să se odihnească într-o locație, dacă școala identifică și crede că este necesară. În funcție de condițiile specifice, școala se poate adapta”.
Perioada de înscriere va fi scurtată (la circa două săptămâni, de pe la 1 aprilie) și fără atâtea etape. Pentru învățământul vocațional, din păcate, clasa pregătitoare nu este prevăzută să facă parte din aceste unitățile de învățământ. Se pot constitui aceste clase, dar părintele trebuie să știe că dacă în clasa I, copilul său nu va fi selectat, va trebui să fie mutat într-o altă unitate. „Dacă nu vom face acest lucru, practic la nivelul acestor unități vocaționale, ciclul primar ar urma să dispară, lucru care nu cred că este normal pentru că există copii care doresc să frecventeze aceste cursuri: de artă și de sport”, a precizat domnul inspector general.  
Simulările vor avea loc în luna martie și vor fi coordonate de Inspectoratul Școlar. „Anul trecut, la Bacalaureat, Bihorul s-a clasat pe locul VI. Asta și pentru că rezultatele se datorează în mare parte și unei organizări a învățământului bihorean într-o rețea școlară care nu a încercat să forțeze anumite limite. Cu alte cuvinte nu avem licee în orice comună, cum se întâmplă în unele județe.
Pentru examenele naționale, noi ne-am propus un plan de măsuri: în luna septembrie, în cadrul cercurilor pedagogice, profesorii au avut ca și temă Metode de pregătire a elevilor din clasele terminale pentru a asigura creșterea procentului de promovabilitate; în consiliile de administrație ale unităților de învățământ s-au analizat rezultatele obținute la nivelul școlii și s-a luat hotărârea ca fiecare cadru didactic care predă disciplinele de examen să-și elaboreze un orar de pregătire suplimentară cu clasele terminale; organizarea a cel puțin două ședințe cu părinții pe semestru în vederea informării asupra rezultatelor obținute în urma testelor date. Fiecare inspector de specialitate va dezbate pe larg rezultatele cu cadrele de specialitate în cadrul cercurilor pedagogice (în noiembrie și aprilie); vor avea loc inspecții de specialitate la unitățile de învățământ cu rezultate slabe; cadrele didactice vor concepe periodic teste de evaluare formativă și sumativă, după modelul itemilor propuși de minister;
I.S.J. va solicita lunar situația absențelor, pentru că și absenteismul este o cauză a rezultatelor slabe.
În 25 martie încep simulările la Bac
În luna martie, toate unitățile de învățământ din județ care au învățământ liceal vor susține proba la limba și literatura română, luni, 25 martie 2013, ora 11; marți, 26 martie, ora 11, limba și literatura maternă; miercuri, 27 martie, proba obligatorie a profilului, iar joi, 28 martie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării;
Simulările la evaluarea națională
Tot în această perioadă, pentru toate unitățile din județ care au învățământ gimnazial, luni, 25 martie, va avea loc, tot de la ora 11, proba de simulare la limba și literatura română (durata este de 120 de minute); marți, la limba și literatura maternă, iar miercuri, 27 martie, la matematică. La simulări se urmărește timpul de transmitere a subiectelor de la inspectorat către centrele de comunicare și către fiecare școală, timpul de xeroxare și de transmitere a subiectelor, de asemenea stadiul pregătirii elevilor din clasele terminale pentru susținerea acestor examene de sfârșit de ciclu, obișnuirea elevilor cu condițiile de examen. Toate simulările vor avea loc în prezența camerelor de supraveghere; modul de evaluare a lucrărilor și analiza rezultatelor.
„O anumită recomandare pe care noi am făcut-o este ca notele de la aceste simulări să fie trecute în catalog...
Nota de la simulare nu poate să înlocuiască nota la teză, a subliniat generalul I.S.J. Bihor.
Decontarea navetei elevilor  
„Se decontează naveta pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, în limita a 50 de kilometri. Decontarea se face de către Ministerul Educației Naționale, din fonduri proprii, prin intermediul inspectoratelor școlare.
Sumele se vor aloca retroactiv”, a subliniat purtătorul de cuvânt. dl Claudiu Damian. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:00 Ora de vară a Europei de Est