Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Despre înscrieri, simulări și decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu

La conferința de presă de miercuri

Despre înscrieri, simulări și decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu

Miercuri (6 martie 2013), inspectorul școlar general al I.S.J Bihor, dl prof. Daniel Negrean și consilierul pentru relații cu presa, dl Claudiu Damian au prezentat în fața reprezentanților presei două subiecte: Înscrierile pentru clasa pregătitoare și clasa I și Simularea examenelor naționale: de evaluare națională și de bacalaureat; la final au fost făcute și unele precizări legate de Decontarea banilor de transport pentru elevii de liceu.

Clasa pregătitoare va rămâne în învățământul primar și se va organiza în incinta școlii. Este posibil ca această clasă să fie organizată și în localul unei grădinițe, dacă aceasta este structură a unei școli cu clasele I-IV sau I-VIII.
Pentru a înscrie un copil în clasa pregătitoare, copilul trebuie să aibă 6 ani împliniți până la 31 august 2013.
Tot în această clasă mai pot fi înscriși copiii care vor împlini 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2013, cu condiția ca acest copil să fie evaluat de către o comisie formată din psihologi școlari din cadrul C.J.A.R.E.- ului (Centrul Județean de Asigurarea Resurselor Educaționale).
O noutate în acest an școlar este aceea că elevii care au 7 ani împliniți la 31 august se vor înscrie direct în clasa I.
Este ultima dată când este permisă înscrirea unui elev direct în clasa I, fără să mai treacă prin clasa pregătitoare.
Au fost aprobate în Camera Deputaților amendamente la Legea Educației Naționale. Se dorește o modificare a Legii în Parlament: rămânerea clasei a IX-a la liceu și nu trecerea ei la gimnaziu așa cum este prevăzut în L.E.N. Cadru didactic care lucrează la clasa pregătitoare este angajat al școlii, calificat pentru învățământul primar și i se va asigura continuitate la clasă, ducând elevii până la absolvirea ciclului primar.
Copiii vor fi înscriși la școala de circumscripție, unde are locul asigurat sau la o altă școală, în funcție de locurile disponibile, ținând cont de criteriile de departajare pe care unitatea de învățământ și le-a aprobat.
„Școlile vor trebui să gândească un program „Școală după școală”, în care elevii să servească masa la școală și, la solicitarea părinților, chiar să se odihnească într-o locație, dacă școala identifică și crede că este necesară. În funcție de condițiile specifice, școala se poate adapta”.
Perioada de înscriere va fi scurtată (la circa două săptămâni, de pe la 1 aprilie) și fără atâtea etape. Pentru învățământul vocațional, din păcate, clasa pregătitoare nu este prevăzută să facă parte din aceste unitățile de învățământ. Se pot constitui aceste clase, dar părintele trebuie să știe că dacă în clasa I, copilul său nu va fi selectat, va trebui să fie mutat într-o altă unitate. „Dacă nu vom face acest lucru, practic la nivelul acestor unități vocaționale, ciclul primar ar urma să dispară, lucru care nu cred că este normal pentru că există copii care doresc să frecventeze aceste cursuri: de artă și de sport”, a precizat domnul inspector general.  
Simulările vor avea loc în luna martie și vor fi coordonate de Inspectoratul Școlar. „Anul trecut, la Bacalaureat, Bihorul s-a clasat pe locul VI. Asta și pentru că rezultatele se datorează în mare parte și unei organizări a învățământului bihorean într-o rețea școlară care nu a încercat să forțeze anumite limite. Cu alte cuvinte nu avem licee în orice comună, cum se întâmplă în unele județe.
Pentru examenele naționale, noi ne-am propus un plan de măsuri: în luna septembrie, în cadrul cercurilor pedagogice, profesorii au avut ca și temă Metode de pregătire a elevilor din clasele terminale pentru a asigura creșterea procentului de promovabilitate; în consiliile de administrație ale unităților de învățământ s-au analizat rezultatele obținute la nivelul școlii și s-a luat hotărârea ca fiecare cadru didactic care predă disciplinele de examen să-și elaboreze un orar de pregătire suplimentară cu clasele terminale; organizarea a cel puțin două ședințe cu părinții pe semestru în vederea informării asupra rezultatelor obținute în urma testelor date. Fiecare inspector de specialitate va dezbate pe larg rezultatele cu cadrele de specialitate în cadrul cercurilor pedagogice (în noiembrie și aprilie); vor avea loc inspecții de specialitate la unitățile de învățământ cu rezultate slabe; cadrele didactice vor concepe periodic teste de evaluare formativă și sumativă, după modelul itemilor propuși de minister;
I.S.J. va solicita lunar situația absențelor, pentru că și absenteismul este o cauză a rezultatelor slabe.
În 25 martie încep simulările la Bac
În luna martie, toate unitățile de învățământ din județ care au învățământ liceal vor susține proba la limba și literatura română, luni, 25 martie 2013, ora 11; marți, 26 martie, ora 11, limba și literatura maternă; miercuri, 27 martie, proba obligatorie a profilului, iar joi, 28 martie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării;
Simulările la evaluarea națională
Tot în această perioadă, pentru toate unitățile din județ care au învățământ gimnazial, luni, 25 martie, va avea loc, tot de la ora 11, proba de simulare la limba și literatura română (durata este de 120 de minute); marți, la limba și literatura maternă, iar miercuri, 27 martie, la matematică. La simulări se urmărește timpul de transmitere a subiectelor de la inspectorat către centrele de comunicare și către fiecare școală, timpul de xeroxare și de transmitere a subiectelor, de asemenea stadiul pregătirii elevilor din clasele terminale pentru susținerea acestor examene de sfârșit de ciclu, obișnuirea elevilor cu condițiile de examen. Toate simulările vor avea loc în prezența camerelor de supraveghere; modul de evaluare a lucrărilor și analiza rezultatelor.
„O anumită recomandare pe care noi am făcut-o este ca notele de la aceste simulări să fie trecute în catalog...
Nota de la simulare nu poate să înlocuiască nota la teză, a subliniat generalul I.S.J. Bihor.
Decontarea navetei elevilor  
„Se decontează naveta pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, în limita a 50 de kilometri. Decontarea se face de către Ministerul Educației Naționale, din fonduri proprii, prin intermediul inspectoratelor școlare.
Sumele se vor aloca retroactiv”, a subliniat purtătorul de cuvânt. dl Claudiu Damian. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:12:15 Ora standard a Europei de Est