Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiul III pe țară, la teatru în limba spaniolă, pentru vulcaniștii orădeni!

Oradea, după Iași și București

Premiul III pe țară, la teatru în limba spaniolă, pentru vulcaniștii orădeni!

Distinsa doamnă profesor de limba spaniolă Rodica Pop (de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea ne-a pus ieri (miercuri, 6 martie 2013) în fața unui fapt împlinit: trupa de teatru a Colegiului Național „Iosif Vulcan” a obținul premiul al III-lea la Festivalul național de teatru în limba spaniolă, desfășurat la București, în 22-23 februarie; premiile I și II au fost cucerite de trupele din Iași și București.

La cea de-a IX-a ediție a festivalului, devenit de-acum tradițional, orădenii noștri au concurat cu colegi din alte nouă licee cu același profil bilingv spaniolă din țară, iar orădeanca Renata Benedek a cucerit încă un premiu, în nume propriu, fiind desemnată Cea mai bună actriță a festivalului.
Trupa vulcanicilor orădeni este formată din cinci fete (Renata Benedek, Gabriela Soporan, Bianca Olar, Denisa Dobai, Daniela Hăisan) și un băiat (George Lukacs). Cei șase actori au avut alături două prietene nestemate: prof. Sonia Luque Martin și prof. Rodica Pop, dar și un ajutor de mare preț în Bianca Varga (colega lor care s-a ocupat de lumini și implicit de imaginea lor pe scenă).
Vulcaniștii orădeni – ambasadorii României la Kosice (Slovacia)
Vulcaniștii orădeni au prezentat în festival piesa „Beso a beso”, o adaptare după Paloma Pedrero.
După câștigarea medaliei de bronz, spaniolii orădeni ai doamnelor prof. Sonia și Rodica vor reprezenta România la Festivalul internațional de teatru în limba spaniolă, programat a se desfășura în luna aprilie la Kosice, în Slovacia. Ca recompensă pentru medalia cucerită în Capitală, actorii orădeni își vor petrece în vară (în luna august) o săptămână fiebinte la mare, la soare...
„Atunci când muncești mult, iar în final efortul depus îți este răsplătit, te simți foarte mândru de ceea ce ai reușit să obții, însă cel mai important lucru este experiența dobândită pe parcursul festivalului, care te ajută să te evaluezi cât mai exact, atât pe tine, cât și pe cei din jur”, consideră Gabriela Soporan.
Poate nu știți cine sunt vulcaniștii orădeni!
În 15 octombrie 2008, Excelența Sa Juan Pablo Garcia Berdoy Cerezo, ambasadorul Spaniei la București, a inaugurat, secția de spaniolă, bilingv, înființată la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, în anul școlar 2009-2010; același liceu, înălțat la rang de colegiu național (Colegiul Național „Iosif Vulcan”) a devenit centru DELE”.
Centrul DELE (Diplomas de Espanol como Lengua Extranjera) este unul dintre cele opt centre din România (București, Brașov, Oradea, Sibiu, Ploiești, Constanța, Cluj-Napoca, Vaslui) și Republica Moldova (Chișinău) unde se testează și se acordă diplome de cunoaștere a limbii spaniole.
În foto: Miercuri, doamna inspector școlar de specialitate, prof. Delia Tarr Popa, a ținut să se pozeze alături de medaliații vulcaniști spanioli, profesorii lor de aur – Sonia Luque Martin și Rodica Pop și de managerul colegiului, doamna profesor Simona Martin. (Ovidiu DAN)
P.S.Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Premiul III pe țară, la teatru în limba spaniolă, pentru vulcaniștii orădeni!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:24 Ora de vară a Europei de Est