Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele iubirii la Ciumeghiu, Ghiorac și Boiu

De la Sfântul Valentin la Dragobete

Zilele iubirii la Ciumeghiu, Ghiorac și Boiu

De Dragobete, începe un nou ciclu al naturii, când totul revine la viață, iar îndrăgostiții sărbătoresc iubirea pe românește, așa cum au făcut-o și pe 14 februarie, în stil occidental, sub oblăduirea Sfântului Valentin, asa-zisă „Valentine’s Day”.

Ziua de Dragobete este socotită a fi începutul primăverii.
Elevii gimnaziști din cadrul școlilor gimnaziale din Ciumeghiu, Ghiorac și Boiu, îndrumați de cadrele didactice de specialitate: prof. Moldovan Denisa – director adjunct, Cuibuș Mihaela - consilier educativ, prof. de limba română - Barbuș Mariana, Grec Sonia, Buda Adriana și Butișcă Loredana, au avut de ales între Valentin și Dragobete. Valentin și Dragobete au participat la un „duel” artistic, ce a constat în prezentarea de tradiții, dansuri, recitaluri de poezie și cântece celebre românești sau din alte colțuri ale lumii. Susținătorii celor doi eroi și-au dovedit măiestria artistică și când au recitat câte o strofă dintr-o poezie de dragoste studiată la clasă sau au alcătuit câte o declarație de dragoste pornind de la patru cuvinte de sprijin. Într-o societate în continuă schimbare trebuie să învățăm să acceptăm ceea ce este frumos, valoros și nou, ceea ce aparține altor popoare și culturi. În egală măsură, nu trebuie să uităm ceea ce ne definește frumusețile tradiționale, ceea ce a rămas adânc înrădăcinat în conștiința unei națiuni bogate în tradiții, credințe și obiceiuri. Activitatea organizată de noi și intitulată „Controverse Valentine’s Day și Dragobete” a urmărit să readucă în prim–plan o tradiție autentică românească, Dragobetele.
Scopul activității a fost acela de a aduce în conștiința fiecăruia un dram de  cunoaștere a propriei valori prin raportarea la valorile culturale românești și occidentale. Sunt multe sărbători pe care adolescenții le prețuiesc. Una dintre ele este și „Sf. Valentin”, care a stat în centrul atenției în această perioadă, colorând sfârșitul de iarnă și începutul de primăvară. Este bucuria tinerilor și adolescenților. Sărbătoarea a fost completată de cel care fusese uitat pe nedrept și pe care-l simțim mai aproape de sufletul și de tradiția noastră, Dragobetele.
La final, juriul (format din cadrele didactice: Ambrus Cristian, Grec Adrian, Sasu Ioana, Goina Aurica și Benedekfy Monica) a deliberat, iar concurenții au așteptat cu sufletul la gură și plini de emoții clasamentul și acordarea diplomelor. (Mariana Barbuș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Zilele iubirii la Ciumeghiu, Ghiorac și Boiu.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 07:54:59 Ora de vară a Europei de Est