Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miercuri, proba practică

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Miercuri, proba practică

Miercuri, 6 februarie, între orele 9.30 și 12.30, cei 397 de olimpici naționali au susținut proba practică (experimentală) la șase școli orădene: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (candidații clasei a VIII-a), la colegiile naționale „E. Gojdu” (candidații clasei a IX-a) și „M. Eminescu” (candidații clasei a X-a), la Colegiul Tehnic „Transilvania” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (candidații clasei a XI-a), iar la Liceul Teoretic „Ady Endre” (candidații clasei a XII-a).

Plini de avânt, pornim pe teren, imediat după ora 8.00.
La „Blaga” o dăm în bară!
Domnul director Ioan Hora era încântat, în sfârșit  laboratorul său de chimie, care arăta super, avea șansa să iasă în lume, adică să fie cunoscut și admirat de zeci și sute de ochi din țara (lumea) întreagă! Stupefacție! La locul cu pricina, dăm de două membre ale comisiei centrale mai catolice decât Papa. Cum adică presa să pozeze frumusețea de laborator! Vai de mine! Nu divulgăm secrete! Vicepreședintele, așijderea, nu-și asumă responsabilitatea. Se dau telefoane la împărăție. Nu știm ce s-a comunicat de la centru (C.N. „E.Gojdu”), dar în final, nu mai insistăm, renunțăm, spre disperarea directorului Ioan Hora, care nu vede cu ochi bun atâta secretomanie. Să vă mai spunem ca nici măcar la ședința tehnică nu am avut voie să pozăm. A trebuit să ne  mulțumit doar cu discuția pe care am avut-o înainte cu echipalul județului Sibiu și cu poza celor trei olimpici sibieni, care nu erau deloc încântați de proba teoretică, prin urmare, nu se așteptau la mare brânză, dar erau încrezători că vor da lovitura la proba experimentală!
Ne luăm picioarele la spinare și pornim spre școala „Dacia”.
Ion Ion e un profesor admirabil!
Ca să vezi națiune, oameni și oameni, dascăli și dascăli!
La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” suntem primiți cu brațele deschise, atât de dl director Florian Hava, cât și de prof. dr. Ion Ion, de la Universitatea Politehnică București, catedra de chimie analitică, vicepreședintele Comisiei centrale, un om și un dascăl admirabil, care este încântat de vizita noastră. Nu intră nici în panică nici în sperieți (pentru că nu a văzut pe Dracu), ci, cu un calm englezesc, dă un telefon la împărăție, iar dna Daniela Bogdan, acceptă să se facă poze în prezența domniei sale (vicepreședintele Ion Ion).
De la domnia sa, aveam să aflăm apoi despre subiectele probei teoretice (de marți): patru subiecte, trei pe bază de probleme, plus un fel de test grilă, cu cinci variante de răspuns din care doar una era corectă („o schemă de reacții în care erau implicați 18 compuși; candidaților li se cerea să descrie formula chimică a fiecăruia dintre cei 18 compuși, utilizarea corectă a „aparaturii” matematice, gândind din punct de vedere chimic). Vedeți, la chimie, se interferează cunoștințe de matematică, fizică și chimie”, ne avertizează dl profesor. La proba practică, olimpicii (din clasa a VIII-a) aveau de identificat cinci substanțe diferite pe baza unor reacții chimice cu reactivi anorganici, și scrierea ecuațiilor reacțiilor chimice utilizate pentru identificarea cationilor.
 La „Gojdu” e... „Transilvania”
La C. N. „E. Gojdu”, portarul e  împărat! Și cum era „distrat” sau cu gândul la mâncare, o ia înspre bucătărie în loc să urce să ne anunțe dnei Daniela Bogdan. Noi stăm cuminți și așteptăm să iasă TV „Transilvania” și să urcăm, dar o luăm în freză, pentru că domnul director Viorel Mititean tocmai cobora împreună cu dna Daniela Bogdan, vicepreședintele comisiei centrale și dl Marius Andruh, președintele comisiei centrale  (unul cu ștampila, iar celălalt cu pixul, șefii C.C. urmau să treacă pe la celelalte cinci școli să ștampileze și să semneze lucrările candidaților). Așa că am făcut cale întoarsă și nu ne-am oprit până la Colegiul Tehnic „Transilvania”. De-aici, urma să revenim la „Gojdu”, dar tot degeaba pentru că între timp, tot așteptând șefii CC, se făcuse ora 12.30..., iar aceștia, ia-i de unde nu-s, nu se mai arătau la față ca să putem urca și în împărăția gojdistă.
Astăzi, urmează proba de baraj
Astăzi (joi, 7 februarie), cei 109 candidați care s-au înscris pentru proba de baraj se vor război cu subiectele timp de cinci ore, dând tot ce au mai bun pentru a ajunge în lotul național lărgit al României. Din păcate, doar primii 20 clasați vor avea această satisfacție supremă (ca indiferent de ceea ce au făcut la probele de marți și miercuri) să ajungă ăi mai primii olimpici chimiști ai României și să ne reprezinte țara la confruntările internaționale de chimie. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:35 Ora de vară a Europei de Est