Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”

Istoria vie a școlii trăiește și prin pensionarii săi

Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”

Fiecare școală păstrează în lada sa cu zestre documente și evenimente, elevi și dascăli care i-au scris istoria, o definesc, o identifică și îi dau strălucire...

Din lada cu zestre a Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” au ieșit aseară la lumina reflectoarelor dascăli pensionari, unii ajunși la venerabila vârstă de 81 și 84 de ani, iar la aceeași masă, alături de ei, au stat învățăcei de-ai lor, trecuți și ei în rândul pensionarilor, la 63 de ani. Elevul și directorul de odinioară au depănat amintiri, au rememorat fapte, condimentate cu glume, cântece și lacrimi.
„Școala noastră trăiește și prin ei. Le datorăm istoria, un nume și un renume. Doresc ca noi să fim primii din marea lor familie care îi sărbătorim în preajma zilei de 8 Martie, pentru că circa 99 la sută din pensionarii noștri sunt reprezentante ale sexului frumos. Din 1995, an de an, ei primesc invitații și vin cu mare drag să-și mai vadă o dată școala pe care au slujit-o o viață”, ne-a declarat directorul școlii, dl profesor Gheorghe Troie. Sufletul manifestării a fost iar și iară aceeași sufletistă neobosită Stela Tăut, sprijinită de bunele sale colege: Simona Mihalca, Simona Vancea, Maria Bughiu și Alina Deliman; sprijinul tehnic a venit din partea mai tânărului director adjunct, prof. dr. Bonto Norbert.
Marele trofeu „Dascăli de nota 10!”
Bucatele alese (plăcinte, sarmale, gogoși, cozonaci, pancove, dar și prăjituri cu cremă) au fost pregătite acasă și aduse de răsfățații serii: Frenț Florica, Lazăr Ileana, Vicaș Viorica, Mortan Elisabeta, Crișan Elisabeta, Prada Maria, Duma Marta, Popa Aurina, Gale Ana, Sârb Ana, Hava Natalia, Nistor Livia, Filip Maria, Gyuracska Marta, Henci Ruxandra, Balasz Iudith, Biterman Dorina și Coroban Maria; distinselor doamne li s-a alăturat și un bărbat, dl Gheorghe Luncan.
Ioana Dzițac, eleva fanion a școlii pe care dl director a delegat-o să prezinte Raportul de activitate pe semestrul I la ședința cu directorii, a venit și aseară cu o sinteză și o scurtă prezentare personală. Aplauzele care au fost adresate Ioanei, aveau să devină un mod sincer de exprimare a mulțumirilor și felicitărilor adresate și celor trei artiști ai școlii: Andrei Baciu, Ana-Maria Mihăieș și Oana Pereț, care i-au emoționat până la lacrimi interpretând cântece – dedicație: Mama, Pentru ea (versuri Grigore Vieru), România (versuri Adrian Daminescu) și Repetabila povară (versuri Adrian Păunescu). „Dumnezeu prima oară / Când a plâns printre astre,/ El a plâns peste țară/ Cu lacrima limbii noastre...”
„Foaie verde plop uscatu’/ Băi, foaie verde plop uscatu’/ Plânge Ardealul și Banatul/ Măi, bade/ Plânge Ardealul si Banatul/ Moldova și tot Regatul/ Măi, bade... /Și vă făliți: Nu vindem țara!”
Măi, măi, bade, măi/  
Fiindcă toată liniștea/ Ne-ati vândut-o la străini/ Iar copiii îs milioane/ Stau și plâng și mor de foame/ Măi, măi, tată, măi”...
„Învață, ca să poți învăța pe alții!”
Depănând amintiri, aveam să fim plăcut impresionați de relatarea dnei Gyuracska Marta, care, pe când era elevă a primit sfaturi de genul celui care i s-a cuibărit în minte: „Învață, ca să poți învăța pe alții!” sfat primit de la învățătoarea sa, doamna Duma Marta, prezentă și aseară la întâlnire. S-a întâmplat apoi ca la runda de anul trecut, dna Natalia Hava să (re)vină din vreme acasă de la fiica sa din Canada, înadins pentru a nu lipsi de la „citirea catalogului”. Pentru cei plecați în veșnicie s-a convenit ca într-o sâmbătă să fie ridicat un parastas la biserica părintelui vicar Vasile Bota, la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.
Ca semn de înalt respect, fiecare sărbătorit a primit la final câte o Diplomă de excelență și o garoafă!
Așadar, marți seara (5 martie 2013), dascălii pensionari ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” au fost, spunem noi, cei mai răsfățați dascăli orădeni!
Pentru acest gest de mare noblețe sufletească, acordăm echipei de dascăli în frunte cu directorul Gheorghe Troie marele trofeu „Dascăli de nota 10!”
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 15:59:27 Ora standard a Europei de Est