Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”

Istoria vie a școlii trăiește și prin pensionarii săi

Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”

Fiecare școală păstrează în lada sa cu zestre documente și evenimente, elevi și dascăli care i-au scris istoria, o definesc, o identifică și îi dau strălucire...

Din lada cu zestre a Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” au ieșit aseară la lumina reflectoarelor dascăli pensionari, unii ajunși la venerabila vârstă de 81 și 84 de ani, iar la aceeași masă, alături de ei, au stat învățăcei de-ai lor, trecuți și ei în rândul pensionarilor, la 63 de ani. Elevul și directorul de odinioară au depănat amintiri, au rememorat fapte, condimentate cu glume, cântece și lacrimi.
„Școala noastră trăiește și prin ei. Le datorăm istoria, un nume și un renume. Doresc ca noi să fim primii din marea lor familie care îi sărbătorim în preajma zilei de 8 Martie, pentru că circa 99 la sută din pensionarii noștri sunt reprezentante ale sexului frumos. Din 1995, an de an, ei primesc invitații și vin cu mare drag să-și mai vadă o dată școala pe care au slujit-o o viață”, ne-a declarat directorul școlii, dl profesor Gheorghe Troie. Sufletul manifestării a fost iar și iară aceeași sufletistă neobosită Stela Tăut, sprijinită de bunele sale colege: Simona Mihalca, Simona Vancea, Maria Bughiu și Alina Deliman; sprijinul tehnic a venit din partea mai tânărului director adjunct, prof. dr. Bonto Norbert.
Marele trofeu „Dascăli de nota 10!”
Bucatele alese (plăcinte, sarmale, gogoși, cozonaci, pancove, dar și prăjituri cu cremă) au fost pregătite acasă și aduse de răsfățații serii: Frenț Florica, Lazăr Ileana, Vicaș Viorica, Mortan Elisabeta, Crișan Elisabeta, Prada Maria, Duma Marta, Popa Aurina, Gale Ana, Sârb Ana, Hava Natalia, Nistor Livia, Filip Maria, Gyuracska Marta, Henci Ruxandra, Balasz Iudith, Biterman Dorina și Coroban Maria; distinselor doamne li s-a alăturat și un bărbat, dl Gheorghe Luncan.
Ioana Dzițac, eleva fanion a școlii pe care dl director a delegat-o să prezinte Raportul de activitate pe semestrul I la ședința cu directorii, a venit și aseară cu o sinteză și o scurtă prezentare personală. Aplauzele care au fost adresate Ioanei, aveau să devină un mod sincer de exprimare a mulțumirilor și felicitărilor adresate și celor trei artiști ai școlii: Andrei Baciu, Ana-Maria Mihăieș și Oana Pereț, care i-au emoționat până la lacrimi interpretând cântece – dedicație: Mama, Pentru ea (versuri Grigore Vieru), România (versuri Adrian Daminescu) și Repetabila povară (versuri Adrian Păunescu). „Dumnezeu prima oară / Când a plâns printre astre,/ El a plâns peste țară/ Cu lacrima limbii noastre...”
„Foaie verde plop uscatu’/ Băi, foaie verde plop uscatu’/ Plânge Ardealul și Banatul/ Măi, bade/ Plânge Ardealul si Banatul/ Moldova și tot Regatul/ Măi, bade... /Și vă făliți: Nu vindem țara!”
Măi, măi, bade, măi/  
Fiindcă toată liniștea/ Ne-ati vândut-o la străini/ Iar copiii îs milioane/ Stau și plâng și mor de foame/ Măi, măi, tată, măi”...
„Învață, ca să poți învăța pe alții!”
Depănând amintiri, aveam să fim plăcut impresionați de relatarea dnei Gyuracska Marta, care, pe când era elevă a primit sfaturi de genul celui care i s-a cuibărit în minte: „Învață, ca să poți învăța pe alții!” sfat primit de la învățătoarea sa, doamna Duma Marta, prezentă și aseară la întâlnire. S-a întâmplat apoi ca la runda de anul trecut, dna Natalia Hava să (re)vină din vreme acasă de la fiica sa din Canada, înadins pentru a nu lipsi de la „citirea catalogului”. Pentru cei plecați în veșnicie s-a convenit ca într-o sâmbătă să fie ridicat un parastas la biserica părintelui vicar Vasile Bota, la Biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei.
Ca semn de înalt respect, fiecare sărbătorit a primit la final câte o Diplomă de excelență și o garoafă!
Așadar, marți seara (5 martie 2013), dascălii pensionari ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” au fost, spunem noi, cei mai răsfățați dascăli orădeni!
Pentru acest gest de mare noblețe sufletească, acordăm echipei de dascăli în frunte cu directorul Gheorghe Troie marele trofeu „Dascăli de nota 10!”
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Aseară, la Școala „Nicolae Bălcescu” a răsunat iarăși „Învățătorul”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:19 Ora de vară a Europei de Est