Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Rugă pentru o primăvară perfectă

Trebuie oare să învingi întotdeauna?

Rugă pentru o primăvară perfectă

Cineva mi-a spus cândva că stelele sunt găuri în pătura nopții prin care Dumnezeu ne privește...

Între noi și EL există o taină, un miracol, o legătură nedefinită ce ne ajută să ne cunoaștem, să ajungem la noi înșine, cei neîmpovărați, ci simpli și curați asemeni sufletului unui copil, ca limpezimea albastră a cerului...
Trebuie oare să învingi întotdeauna? Sunt clipe în care nu îmi doresc să înving! Adesea, izbânda nu are saț, iar uneori e pur și simplu rușinos să învingi... Am ostenit! Nu sunt nici învingător, nici învins...
În ceasurile primăverii ce stă să vie, mă rog bunului Dumnezeu să facă să uit cumplita povară a văzduhului negru ce îl port pe umeri și să îmi dea tăria să pot suporta bucuria eliberării! Eliberarea de teamă și neputință într-o lume nebună, nebună, nebună... în care îmi este tot mai greu să înțeleg ce se întâmplă cu noi, de ce, tot mai mulți dintre noi uităm să înflorim și să facem din roadele înfloririi noastre bucurie sufletelor celorlalți...
În fiecare primăvară, am sperat în înflorirea trupului meu, am cutezat să sper că înflorirea mea va aduce lumina în priviri... Și nu spun acest lucru pentru a te apropia de sufletul meu, ci pentru că aceasta mi-e credința cu care aștept sosirea primăverii. Iar celor ce nu pot să se bucure de acest lucru, aș vrea să le spun să se privească în fața omului înflorit și îmi vor da dreptate!
În timp, au fost mulți cei care m-au întrebat la ce mi-a folosit să mă risipesc iubind sau de ce am încercat să fiu un om bun, cinstit, corect, de ce nu am putut cu vrerea să rănesc pe cineva, să urăsc, să judec, să disprețuiesc... La ce mi-a folosit? Să găsesc multul din puțin, să înfrâng amărăciunea prin bucurie, să nu trăiesc doar ca să trăiesc, adică pentru nimic, ci să trăiesc cu adevărat și să prețuiesc darul vieții... Și nu a fost nicio clipă de risipă!
Nu spun că nu am plătit pentru felul meu de a fi, uneori un preț nedrept de mare și greu de purtat, pentru că dacă ești bun, cinstit și sincer, oamenii din jurul tău te pot acuza uneori de intenții ascunse, de egoism, te suspectează de dorința de a profita de pe urma celorlalți... Și totuși, în fiece clipă le spun copiilor mei să fie sinceri, buni și cinstiți, oricum!
Câteodată, dacă ai succes, dacă îți găsești liniștea și ești fericit, trezești invidie, gelozie în sufletul unora, se nasc în jurul tău prieteni falși și dușmani de temut... Oamenii știu să fie uneori meschini și mici la suflet, dar am învățat să știu ierta și să nu îi judec, indiferent ce au făcut... Am mers mai departe pe drumul meu și am luptat pentru lucrurile în care am crezut.
Se întâmplă de multe ori să faci un bine și lumea să uite, dar nu asta este important. Important este să continui să faci bine, fără să contabilizezi, fără să aștepți nimic în schimb, fără să rănești pe cineva amintindu-i mereu binele făcut.
Oricât ai da lumii din ceea ce ești sau din ceea ce ai, poate că nu este niciodată destul. Și totuși! Important este să continui să sapi în adâncul ființei tale pentru a găsi acele lucruri ce te definesc și care merită să le dăruiești lumii... Tot ce poate fi mai bun!
Chiar dacă la ceas de seară m-am rătăcit în labirintul gândurilor mele, nu aș fi putut în acest început timid de primăvară, să nu îți doresc, dragă cititorule, să ai parte de o primăvară perfectă, încărcată de iubire și lumină, presărată cu lucruri simple și binecuvântate ce dau sens și plinătate vieții. Eu mulțumesc cerului pentru clipa aceasta în care mă simt mai bogată cu un gând, cu un prieten, cu o lacrimă... Anna

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:45 Ora standard a Europei de Est