Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Joi, la Liceul „Don Orione” a avut loc

Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Conducerea Liceului „Don Orione” din Oradea (manager - Miheller Martin, director – Alexandru Stoica), în calitate de lider, respectiv conducerea Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium din Debrecen (director - dr. Bodis Zoltan), ca și partener de proiect, au susținut, joi (28 februarie 2013), în sala de sport a Liceului „Don Orione”, conferința de încheiere a proiectului „Euro-School Development of competences through educational partnership and cross-border cooperation”.

În prezidiul conferinței, alături de managerul Miheller Martin și directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica au luat loc părintele Mihai Fechetă, președintele Fundației „Don Orione”, iar din partea oaspeților, a liceului partener din Ungaria: directorul liceului – prof. dr. Bodis Zoltan, dna prof. Kemele Gabriella – consilierul educativ al Consiliului elevilor și dl prof. Brade Lorand - prof. de engleză.
Luând cuvântul în deschiderea conferinței, dl director Alexandru Stoica a salutat și prezentat distinșii invitați, partenerii de proiect din Ungaria și scopul evenimentului, acela de încheiere festivă a proiectului HURO/1001/072 „Euro-School. Dezvoltarea de competențe prin parteneriat educațional și cooperare transfrontalieră”.
Alături de reprezentanții conducerii instituțiilor partenere, partenerilor asociați și echipei de proiect, la conferință au participat cadrele didactice și elevii beneficiari ai proiectului, reprezentați la „microfon” de Kovacs Bendon, care a făcut aprecieri pozitive la adresa derulării proiectului, în calitatea sa de beneficiar direct.
În luările de cuvânt atât liderii de proiect, cât și partenerii au subliniat buna colaborare dintre conducerile celor două instituții și echipele de proiect, dintre elevii beneficiari, care s-au întâlnit și au desfășurat activități în comun atât în Ungaria cât și la Oradea și în tabere din țară.
Proiectul a fost derulat în  cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România (2007-2013) în perioada 01.03.2012 - 28.02.2013. Bugetul total al proiectului a fost de 67832 de euro.
„Prin intermediul acestui proiect Liceul „Don Orione”, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Szent József Gimnázium, și-a propus îmbunătățirea colaborării transfrontaliere dintre România și Ungaria, în special în ceea ce privește cooperarea între școli pentru dobândirea de noi competențe și abilități, prin realizarea de activități comune curriculare și extracurriculare. Proiectul și-a propus să familiarizeze generațiile de tineri cu spațiul intercultural și economic european, prin promovarea studiului și a muncii într-un context diferit”, a declarat managerul
Miheller Martin.
Această experiență pozitivă trăită ne responsabilizează pe toți
În intervenția sa, părintele Mihai Fechetă s-a adresat elevilor beneficiari:
„Dragi tineri, așa după cum cunoașteți în cadrul acestui proiect european pe care îl încheiem astăzi, tinerii, elevii beneficiari de la liceul nostru și de la Liceul „Sf. Iosif” din Debrețin au avut harul de a se întâlni, de a trăi în armonie și a se îmbogăți cu frumusețea și diversitatea celuilalt în cadrul activităților comune desfășurate atât în Ungaria, cât și la Oradea și în taberele la care au luat parte la Cabana Sebișel și Gârda. Această experiență pozitivă trăită ne responsabilizează pe toți să construim acea cultură a respectului, valorilor, frumosului și adevărului, chiar și într-un context social-cultural-istoric-geografic-religios și politic diferit. Din păcate, în zilele noastre, vedem cum oamenii sunt împărțiți pe religii, confesiuni, limbi, etnii, stare socială ...
„La ușa caselor noastre când vine o persoană, nu se întreabă ce religie sau ce confesiune ai, ce limbă vorbești, ce crez politic ai, dar se întreabă cu ce te pot ajuta”, după cum ne învață Sfântul Luigi Orione, a conchis părintele Mihai.
La finalul reuniunii, într-un gest superb de respect și înaltă prețuire pentru părintele Mihai, întreaga sală s-a ridicat în picioare și cu toții au cântat La mulți ani pentru părintele Mihai Fechetă, de ziua sa de naștere (care este... în 29 februarie). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Trimite email
duminică, 2 februarie 2025, 00:52:24 Ora standard a Europei de Est