Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat Dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public

Siguranța cetățeanului - obiectiv și responsabilitate

A fost inaugurat Dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public

Miercuri, 27 februarie 2013, la sediul I.P.J. Bihor din Calea Aradului, a fost inaugurat Dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public din municipiul Oradea.

La inaugurare au participat: primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, chestorul  Liviu Popa - șeful I.P.J. Bihor, dl viceprimar Ovidiu Mureșan, dl Alexandru Laza - directorul Poliției Locale și dl Ioan Lenghel - șeful Poliției Oradea
Între Inspectoratul Județean de Poliție, Primăria Oradea, Poliția Locală Oradea și Administrația Imobiliară Oradea (A.I.O.) a fost semnat un protocol privind creșterea gradului de siguranță a cetățeanului în municipiul Oradea.
„Prin camerele video instalate în zone fierbinți ale orașului, încercăm să monitorizăm ceea ce se întâmplă, dar în primul rând să prevenim orice faptă de natură antisocială care s-ar putea comite pe raza municipiului Oradea...” a spus dl  chestor în deschiderea conferinței de presă.
În cuvântul său, dl primar a ținut să puncteze  trei idei legate de protocolul încheiat: cea de siguranță a cetățeanului, de eficiență privind cheltuirea banilor publici și cea de colaborare.
„În ceea ce privește siguranța cetățeanului, care este un obiectiv și o responsabilitate comună a primăriei și a poliției, am convenit un set de măsuri, începând de la colaborarea în ceea ce privește efectuarea de patrulări în comun pe teritoriul municipiului Oradea, la instalarea unui sistem de monitorizare video în municipiu pentru supravegherea mult mai bună a zonelor aglomerate cu potențial infracțional, în așa fel încât să descurajăm micile infracțiuni și să creștem siguranța cetățeanului. Acesta este, deci, obiectivul nostru comun și sper ca în anii următori, o dată cu extinderea acestui sistem și cu alte măsuri complementare pe care le vom lua să creștem siguranța cetățeanului pe stradă în municipiul Oradea...
Banii economisiți îi vom dirija pentru a crește prezența poliției în teren. De exemplu, prin alocări mai mari la partea de combustibil, în așa fel încât să acoperim cât mai bine orașul. Și a treia chestiune importantă este partea de colaborare între instituții”.
Legat de colaborarea în general între instituții, dl primar a ținut să sublinieze faptul că „acolo unde există mai mulți responsabili, de multe ori, din păcate, colaborarea lasă de dorit pe anumite probleme, iar când sunt lucruri neplăcute, care se întâmplă, autoritățile fug de responsabilitate... Avem un dispecerat comun, avem un sistem comun de gestionare a armamentului, avem patrule comune, asta înseamnă că ne vom asuma aceste răspunderi în continuare în comun, forțele noastre vor fi mult mai eficient gestionate, vom putea avea o capacitate de intervenție mult mai bună și asta, sigur, se va face sub coordonarea Poliției Municipiului Oradea”, a conchis dl primar Ilie Bolojan.
Cele 106 camere video vă pândesc zi și noapte în cele mai importante zone ale orașului
Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a prezentat detaliile tehnice privind dezvoltarea sistemului de monitorizare și etapele protocolului.
„A fost o primă etapă de achiziție a 42 de camere video profesionale; etapa a II-a, transferul a 64 de camere existente și urmează etapa a III-a în cursul anului 2013, achiziția a încă 54 de camere profesionale...”  
În cadrul dispeceratului, 24 de ore din 24, cu ajutorul celor patru monitoare mari, este monitorizată toată activitatea care intră în raza de acțiune a celor 106 camere video.
În cuvântul său, dl Alexandru Laza, directorul Poliției Locale, s-a referit la măsurile luate privind creșterea siguranței publice „prin constituirea de patrule mixte ale Poliției Locale și Poliției municipale, care acționează în două schimburi, inclusiv un schimb de noapte pe trafic greu, iar după finalizarea cursului de inițiere în carieră, la care participă angajați ai Poliției Locale (curs care ține până la sfârșitul lunii aprilie), vom dubla aceste patrule, astfel încât să avem o prezență maximă în teren. Vizăm ca să avem câte un echipaj în fiecare din cele opt sectoare din Oradea”, a precizat șeful Poliției Locale, dl Alexandru Laza. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat Dispeceratul pentru monitorizarea video a domeniului public.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:07 Ora de vară a Europei de Est