Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„De Dragobete iubește românește!”

La C.N. „Octavian Goga” Marghita

„De Dragobete iubește românește!”

„În această zi nu știu dacă m-am simțit mai îndrăgostit, dar am înțeles că iubirea este cel mai prețios sentiment.”

Apărut  la noi  undeva prin secolul al XIX-lea, am sărbătorit Dragobetele ca un echivalent al Valentine’s Day, într-un spirit pe care l-am dorit mai autentic, mai apropiat de tradiția românească.  Și pentru a sublinia gândurile de mai sus ale domnului director Marcel Sas, am început acest proiect încă de vineri 22 februarie 2013, când clasa a X-a C a Colegiului Național „Octavian Goga”, Marghita, împreună cu dirigintele lor, au împărțit prin oraș fluturași cu frumoase mesaje dedicate iubirii sub deviza: „De Dragobete iubește românește!”, urmărindu-se prin aceasta o revigorare socială. Activitatea a continuat și luni de la ora 13 în sala festivă a colegiului unde, sub îndrumarea inițiatorilor de proiect: bibl. Stan Elisaveta și prof. Raluca Crișan, elevii au oferit un adevărat spectacol de divertisment și cultură. Atmosfera de competiție în care cea mai bună declarație de dragoste a câștigat aprecierile generoase ale publicului s-a împletit cu bucuria și voioșia cântecului de dragoste în interpretarea unor eleve soliste, cu prezentări PowerPoint dedicate evenimentului, cu dansul echipei de majorete, cu prospețimea naturii în prag de primăvară și cu o meritată calificare a echipei de fotbal a colegiului la faza zonală a Olimpiadei de Educație fizică și sport. Caracterul plin de viață al sărbătorii a fost dat și de prestația foarte bună a prezentatorilor  (Boroș Sergiu, XIIC,  ......). Premierea câștigătorilor pentru cea mai bună declarație de dragoste (Pop Sergiu, IXA) și pentru cele mai bune elemente de decor (Lazăr Ștefania, VIII E) a fost făcută de directorii unității (prof. Sas Marcel și prof. Simona Sarca).
Chiar dacă Dragobetele la „Octavian Goga” nu a însemnat o manifestare specific tradițională a sărbătorii, am putut pe deplin aprecia bucuria evenimentului, mobilizarea elevilor în cadrul unei interesante activități extrașcolare și mesajul clar legat de importanța iubirii pentru că „dragostea nu va pieri niciodată” (1 Cor. 13). Cristian BOTA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „De Dragobete iubește românește!” 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:06 Ora de vară a Europei de Est