Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

YouthBank lansează un fond de 13.600 de lei pentru proiectele liceenilor din Oradea și Salonta

Conferință de presă, ieri la Primăria Oradea

YouthBank lansează un fond de 13.600 de lei pentru proiectele liceenilor din Oradea și Salonta

Daciana Deac - coordonator YouthBank Oradea, împreună cu echipa sa de colaboratori (voluntari), a organizat ieri (luni, 25 februarie 2013) o conferință de presă la sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea pentru a ne informa că „YouthBank lansează un fond de 13.600 de lei pentru proiectele liceenilor” (din Oradea și Salonta).

Daciana și echipa sa: Mark-Christopher Lukacs (membru fondator YouthBank Oradea, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor, președinte al Consiliului Elevilor de la C.N. „Mihai Eminescu” din Oradea), Roxana Urdea, Anca Pandrea, Paula Baciu, Andy Ban, Emanuela Colța, Andreea Pantiș, Ioana Nistor și Kocsis Zsolt ne-au prezentat, punct cu punct, agenda reuniunii: prezentarea programului YouthBank, a echipei  YouthBank Oradea, a evenimentelor de fundraising, a partenerilor programului și a concursului de proiecte.
 YouthBank este un program de educație non-formală și antreprenoriat social, coordonat în Oradea de Asociația pentru Relații Comunitare și implementat în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea. În prezent, Asociația pentru Relații Comunitare implementează în parteneriat cu organizații locale programul YouthBank România în 11 orașe din țară: Alba Iulia, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara și Târgu-Mureș. Programul a fost fondat în 1997 în Irlanda, iar în România a fost introdus pentru prima oară în urmă cu șapte ani în Cluj-Napoca.
Echipa YouthBank Oradea este formată din 13 membri, cu vârsta cuprinsă între 13 și 16 ani, elevi din șase licee orădene: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Liceul Teologic Baptist „Emanuel”.  
Pentru a strânge bani, membrii echipei YouthBank au organizat diferite evenimente, cum ar fi: Youth Christmas, la Galeria Real I, în 21-24 decembrie 2012, în 19 ianuarie 2013, au organizat o seară culturală, intitulată „Habar n-am”, la Casa de Cultură a Municipiului, cu o expoziție, intitulată „Oradea în imagini” și o tombolă, cu premii în cărți. La acest eveniment au vândut 84 de bilete cu 15 lei biletul. Ultimul eveniment organizat în perioada de fundraising a fost „Like & Share Party”, oferind participanților șansa de a participa la concursul de like-uri YouthBank, premiul constând într-un voucher în valoare de 200 de lei, din partea Alea Calzature; tot la acest eveniment au avut o prezentare de modă marca Achim Răzvan.
Cine poate solicita finanțare de la YouthBank?       
Este bine de știut că programul YouthBank este destinat liceenilor care studiază în Oradea și Salonta. Pentru a putea solicita finanțare, tinerii trebuie să facă parte dintr-o echipă (de minimum trei persoane) căreia îi aparține ideea de proiect și care implementează proiectul. Echipele pot fi constituite din colegi de clasă sau de liceu, dar și din grupuri informale din afara unității școlare, de exemplu din cartier, bloc, club sau orice altă organizație. Echipele sunt așteptate să trimită aplicațiile cu ideea de proiect pe adresa oradea@youthbank.ro până la data de 15 martie. Înscrierea în concurs a unui proiect se face pe baza unui formular tip care se descarcă de pe site-ul www.youthbank.ro/oradea
Încă un amănunt: pentru a putea intra în concurs, echipa aplicantă trebuie să identifice o organizație neguvernamentală (asociație, fundație, școală); aceasta va fi gazda proiectului și a echipei și va ține evidența contabilă și financiară sau o persoană adultă (părinte sau coordonator de voluntari) care va primi finanțare în numele echipei, va asigura evidența contabilă și financiară.
Calendarul concursului de finanțare
Primirea aplicațiilor: 20 februarie – 15 martie 2013
Preselecția aplicațiilor: 16-17 martie
Consultanță proiecte: 18-20 martie
Interviuri: 21-22 martie
Selecția aplicațiilor: 23-24 martie
Anunțarea proiectelor selectate: 25 martie
Sesiune consultanță (discuții cu echipele care nu au primit finanțare): 26 martie
Contractare: 26-29 martie
Training pentru echipele proiectelor selectate: 29-30 martie.
Este foarte important de știut că acest fond, în valoare de 13.600 lei, va fi alocat doar în urma unui concurs de proiecte, suma minimă care poate fi acordată unui proiect este de 1.000 de  lei, iar cea maximă, de 2.000 lei.
Programul YouthBank Oradea este prezent începând din acest an și în Oradea și este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Pentru a afla mai multe amănunte despre concursul de finanțare YouthBank accesați site-ul: www.youthbank.ro/oradea.
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: YouthBank lansează un fond de 13.600 de lei pentru proiectele liceenilor din Oradea și Salonta.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:21 Ora de vară a Europei de Est