Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a devenit una din cele 10 academii Microsoft din România”

Interviu cu dl prof. Adrian Niță

„Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a devenit una din cele 10 academii Microsoft din România”

În 17 februarie 2012, publicam pe ovidan.ro știrea...Cursuri și examene online: „Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a devenit Academie CISCO”.

În respectivul material v-am informat despre faptul că la finele anului 2011, în urma cursurilor parcurse și a examenelor promovate de către domnul profesor Adrian NIÞĂ, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a devenit Academie CISCO.
„Acest lucru a creat posibilitatea ca elevi ai colegiului nostru să poată să parcurgă cursurile și să susțină examenele prestigioasei firme americane”, ne spunea atunci dl profesor Adrian Niță.
De-atunci a curs multă apă pe Crișul (cel) Repede, care curge lin, fără să se agite, chiar prin apropierea colegiului gojdiștilor.
În acest 25/26 februarie 2013 , la un an distanță, ne-am propus să continuăm dialogul început atunci cu dl profesor Adrian Niță.
-Deci, domnule profesor, ce aveți de declarat... pentru a ne reaminti și a pune cititorii în temă cu Academia Microsoft de la C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea?
-Din capul locului trebuie să precizăm că în anul școlar 2011-2012, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a devenit una din cele 10 academii Microsoft din România. Aceasta înseamnă că avem dreptul să ținem cursuri. Microsoft ne-a dat dreptul acesta.
-De ce?
-Datorită rezultatelor pe care le-au avut copiii noștri la olimpiade, la informatică și TIC, faptul că eu și soția (soții Adrian și Maria Niță - n.n.) am scris și acele două cărți de care ați amintit și dumneavoastră, pentru Microsoft.
Și-atunci, noi avem dreptul să ținem aceste cursuri pentru toți elevii din școlile din județul Bihor, pentru studenți, o să discutăm și la universitate, să facem un parteneriat, plus pot urma cursuri inclusiv profesorii.
-În ce constau aceste cursuri?
-Cursurile constau în elemente din pachetul Office. Poate să devină specialist fie pe tot pachetul Office sau pe elemente din pachetul Office, adică: specialist în Word. Toate cursurile sunt în limba engleză, sunt online; specialist în Excel, pentru că sunt oameni care nu le stăpânesc pe toate; cei de la M. s-au gândit doar pentru anumite produse de-ale lor. Sunt și produse la nivel mai înalt, ca de exemplu mediile de programare C# și programare pentru servere, pentru specialiști.
-Cum se vor realiza aceste cursuri?
-Cei care doresc se vor înscrie, îi vom înscrie noi la M. pe platformă și o dată pe săptămână primesc material pe care trebuie să-l parcurgă. Ce este interesant e că materialul are atașat și un programaș care îi verifică dacă au citit. Nouă ne va spune cât a stat pe fiecare material și cât a parcurs; materialul are și teme pe care trebuie să le rezolve. Iar data viitoare când ne întâlnim discutăm pe marginea temei respective, pe care a avut-o de parcurs, lămurim  elementele care nu au fost clare și dau unul dintre examene. Un examen ca să obțină certificare pentru Word, specialist în Word, înseamnă să dea mai multe examene. Și la fiecare întâlnire de genul acesta dăm un examen. Examenul este online.
-Câte întâlniri veți avea cu respectivii cursanți și la ce interval?
-Examenele vor fi în funcție de materia pe care și-au ales-o. Dacă e o materie mai multă, să zicem: Word, Excel, PowerPoint, atunci putem de comun acord cu cursanții ca întâlnirile să fie mai multe, să se lămurească toate aspectele. Ca să aibă succes la examen. Să tot fie în jur de vreo 10.
P.S. Acesta este primul episod. (Ov. D.)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:12:50 Ora standard a Europei de Est