Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

„Vânzătorii de povești”

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

Joi, 14 februarie 2013, preșcolarii Grădiniței nr. 55 (structură a Grădiniței nr. 50 din Oradea, aflată sub coordonarea doamnei director prof. Popu Angela) au avut parte de un spectacol inedit.

Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au pus în scenă un spectacol interactiv cu titlul „Vânzătorii de povești”, o adaptare liberă după basmul „Fata babei și fata moșului”, de Ion Creangă.
Spectacolul a fost cu atât mai inedit cu cât preșcolarii nu au fost doar spectatori pasivi, ci au fost direct implicați în derularea evenimentelor din poveste. Astfel, ei s-au bucurat de șansa de a se transforma în mici actori și au intrat în pielea personajelor din basm, spectacolul devenind astfel mult mai distractiv și educativ.
Actorii cei „adevărați” au folosit o multitudine de costume, accesorii și o recuzită diversificată pentru a le putea prezenta celor mici personajele basmului și întâmplările prin care trec protagoniștii, precum și pentru a evidenția anumite trăsături de caracter ale acestora. De asemenea, momentele narative au fost împletite cu scene descriptive sau dialoguri  între personaje, interpretate de actori, sau cu secvențe muzicale, ceea ce a determinat ca atmosfera sa fie una relaxantă și plină de veselie.
Copiii au savurat spectacolul de la început până la sfârșit și datorită faptului ca unii dintre ei, pe rând, au devenit actori în minunata poveste. Astfel, ei i-au întruchipat pe copiii Sfintei Duminici sau chiar au luat rolul cățelușei bolnave, a părului plin de omizi sau a cuptorului aflat în paragină. Alții au devenit ajutoarele fetei moșului, cea harnică, frumoasă și cuminte și împreună cu aceasta au făcut fapte bune, ajutându-i cu blândețe și hărnicie, pe cei pe care i-au întâlnit în cale.
Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au menținut buna dispoziție pe tot parcursul spectacolului. Au pus întrebări copiilor, le-au cerut ajutorul în unele momente ale piesei, sub pretextul că au uitat povestea și i-au antrenat activ, menținând un permanent contact cu ei și comunicând cu publicul în mod continuu.
Copiii au fot extrem de încântați de acest spectacol, iar datorită faptului că a fost un eveniment interactiv, plin de voioșie și completat cu recuzita adecvată, copiii au reținut cu ușurință desfășurarea acțiunii, au recunoscut personajele și caracteristicile fiecăruia.
Cadrele didactice (Florescu Cornelia, Vidican Mihaela, Simai Mihaela, Fărăgău Irina, Filip Manuela, Găvruța Dana, Ghiuro Natalia și Filip Larisa) care i-au însoțit pe copii în această aventură, le-au mulțumit actorilor pentru această reprezentație și le-au lansat invitația de a reveni în unitate și cu alte spectacole. (Filip Manuela)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:35 Ora de vară a Europei de Est