Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

„Vânzătorii de povești”

„Comoara cu povești”, la Grădinița Nr. 55

Joi, 14 februarie 2013, preșcolarii Grădiniței nr. 55 (structură a Grădiniței nr. 50 din Oradea, aflată sub coordonarea doamnei director prof. Popu Angela) au avut parte de un spectacol inedit.

Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au pus în scenă un spectacol interactiv cu titlul „Vânzătorii de povești”, o adaptare liberă după basmul „Fata babei și fata moșului”, de Ion Creangă.
Spectacolul a fost cu atât mai inedit cu cât preșcolarii nu au fost doar spectatori pasivi, ci au fost direct implicați în derularea evenimentelor din poveste. Astfel, ei s-au bucurat de șansa de a se transforma în mici actori și au intrat în pielea personajelor din basm, spectacolul devenind astfel mult mai distractiv și educativ.
Actorii cei „adevărați” au folosit o multitudine de costume, accesorii și o recuzită diversificată pentru a le putea prezenta celor mici personajele basmului și întâmplările prin care trec protagoniștii, precum și pentru a evidenția anumite trăsături de caracter ale acestora. De asemenea, momentele narative au fost împletite cu scene descriptive sau dialoguri  între personaje, interpretate de actori, sau cu secvențe muzicale, ceea ce a determinat ca atmosfera sa fie una relaxantă și plină de veselie.
Copiii au savurat spectacolul de la început până la sfârșit și datorită faptului ca unii dintre ei, pe rând, au devenit actori în minunata poveste. Astfel, ei i-au întruchipat pe copiii Sfintei Duminici sau chiar au luat rolul cățelușei bolnave, a părului plin de omizi sau a cuptorului aflat în paragină. Alții au devenit ajutoarele fetei moșului, cea harnică, frumoasă și cuminte și împreună cu aceasta au făcut fapte bune, ajutându-i cu blândețe și hărnicie, pe cei pe care i-au întâlnit în cale.
Actorii Companiei Teatrale „Comoara cu povești” din Oradea au menținut buna dispoziție pe tot parcursul spectacolului. Au pus întrebări copiilor, le-au cerut ajutorul în unele momente ale piesei, sub pretextul că au uitat povestea și i-au antrenat activ, menținând un permanent contact cu ei și comunicând cu publicul în mod continuu.
Copiii au fot extrem de încântați de acest spectacol, iar datorită faptului că a fost un eveniment interactiv, plin de voioșie și completat cu recuzita adecvată, copiii au reținut cu ușurință desfășurarea acțiunii, au recunoscut personajele și caracteristicile fiecăruia.
Cadrele didactice (Florescu Cornelia, Vidican Mihaela, Simai Mihaela, Fărăgău Irina, Filip Manuela, Găvruța Dana, Ghiuro Natalia și Filip Larisa) care i-au însoțit pe copii în această aventură, le-au mulțumit actorilor pentru această reprezentație și le-au lansat invitația de a reveni în unitate și cu alte spectacole. (Filip Manuela)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 23:10:33 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...