Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Luni, s-a deschis, la Oradea

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a găzduit, astăzi (luni, 4 februarie 2008), festivitatea de deschidere a celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, astfel că, timp de șase zile, Oradea va deveni „capitala chimiei”, cum plastic se exprima Mihai Dacin, moderatorul manifestării.

„Felicitări pentru trecut și succes pe viitor!”
În debutul evenimentului, prof. Liliana Sanda Antonescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar și dr. ing. Mihai-Dan Groza, primarul interimar al Oradiei, au adresat oaspeților un salut de bun  venit în municipiul de pe Crișul Repede, urându-le succes în confruntarea din zilele următoare.
Preot Ioan Codorean, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare a PS Sale episcop Sofronie Drincec.
Din partea Comisiei centrale a olimpiadei naționale de chimie au fost invitați la microfon prof. Daniela Bogdan, inspector general M.E.C.T., vicepreședintele comisiei, precum și prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei, un profesor deosebit de popular, îndrăgit deopotrivă de profesori și olimpicii naționali care l-au cunoscut la edițiile anterioare. Domnia sa a vorbit despre 2008, drept „anul de promovarea a chimiei”. Dacă la ediția din 2007, dl profesor le-a prezentat în cadrul festivității de deschidere recorduri în chimie, de această dată le-a pregătit „o poveste cu caricaturi în chimie, în care chimiștii apar ca niște monștri, iar în jur numai fum și explozii ..., dar și puțină inginerie cristalină”.
Flori, cântece și dansuri, expoziție, cărți și autografe...
Festivitățile au continuat cu prezentarea celor 50 de membri ai Comisiei centrale, un prilej de a le oferi o floare (dar nu numai lor) și un moment artistic realizat de formații și soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (Ansamblul folcloric „Florile Bihorului”, instruit de maestrul coregraf Florica Negrău, acompaniat de orchestra de muzică populară, soliști vocali de muzică ușoară: Măriuca Popa, Anamaria Mihăieș și Florena Șandro, precum și formația „Illusion”, în două reprize), precum și alți artiști orădeni, de la Liceul Teoretic „Ady Endre”(cu dansuri populare maghiare și vals vienez), Liceul de Artă (cu muzică de cameră, Marta Avram la pian, Olah Boglarka și Sonia Vulturar, la vioară, Bogdan Cocora, la violoncel, Darius Duca, la contrabas), precum și îndrăgita trupă campioană hip hop M&Q.
În holul casei au fost organizate două expoziții, una cuprinzând cărți și culegeri de specialitate, ocazie cu care președintele, respectiv vicepreședintele Comisiei centrale, prof. dr. Marius Andruh și prof. Daniela Bogdan, au dat autografe celor care le-au cumpărat cărțile expuse (noi i-am surprins pe distinșii profesori acordând autografe dlui prof. Gheorghe Iova, de la C.N. „Arany Janos” din Salonta și dlui  prof. Viorel Enache, de la Școala cu clasele I-VIII "Constantin Șerban", din Aleșd).
Cealaltă expoziție a fost organizată de prof. Iosif Popa, o expoziție comemorativă, intitulată „Un Einstein al Bihorului”, cuprinzând imagini inedite despre ing. chimist dr. Ernest Varadi (Weiss).
Programul Olimpiadei naționale de chimie
*Marți, 5 februarie, între orele 9.30 și 12.30, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” se va desfășura proba teoretică;
*Miercuri, 6 februarie, între orele 9.30 și 12.30, proba practică, programată a se desfășura în șase școli: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (pentru candidații clasei a VIII-a), la colegiile naționale „E. Gojdu” (candidații clasei a IX-a) și „M. Eminescu” (candidații clasei a X-a), la Colegiul Tehnic „Transilvania”  și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (candidații clasei a XI-a) și la Liceul Teoretic „Ady Endre” (candidații clasei a XII-a);
Afișarea rezultatelor probei teoretice.
*Joi, 7 februarie, între orele 9.00 și 14.00,  proba de baraj, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”; expoziție de material didactic pentru laboratorul de chimie, precum și expoziția comemorativă „Un Einstein al Bihorului” – Ernest Varodi (prezentată de prof. Iosif Popa);
Afișarea rezultatelor probei practice;
Depunere contestațiilor, la cele două probe, la C.N. „E. Gojdu” (între orele 18.00 și 20.00).
*Vineri, 8 februarie: Rezolvarea contestațiilor; excursie la Peștera Urșilor, și vizită la „European Drinks” (între orele 8.00 și 17.00); seară distractivă pentru elevii olimpici, la „No Problem” (orele 18.00 - 24.00); seară festivă pentru profesori și comisia centrală la hotel „Continental”.
*Sâmbătă, 9 februarie, ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, festivitatea de premiere și de încheiere a Olimpiadei naționale de chimie.
400 de olimpici naționali
La ediția de la Oradea, vor concura circa 400 de olimpici naționali.
După festivitatea de deschidere, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, aveam să facem cunoștință cu cei dintâi olimpici naționali, reprezentanții județelor Teleorman și Dâmbovița, între care, mezina (din clasa a VIII-a), Mădălina Iliescu, din orașul Titu (Dâmbovița), deținătoare a premiului întâi pe țară la concursul național de chimie „Chimexpert” (desfășurat anul trecut la Satu Mare).
 Lotul bihorenilor este alcătuit din următorii 21 de elevi: Ana Florentina Gui și Alina Todoca (de la Școala cu clasele I-VIII ”Constantin Șerban” din Aleșd), Sebastian Horațiu Ghiurcuța (de la Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea), Florina Heredea, Diana Popovici, Răzvan Ioan Panea, Alina Pârv, Patric Teodorescu, Dan Mercea, Ioana Moga, Diana Butiri, Lavinia Trică, Ioana Iancu, Copos Anca și Ioan Ovidiu Neaga (toți 12 de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea), Claudiu Oprea (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), Bianca Þenț și Florin Avram (Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea), Bogdan Gîrdan (Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea), Pap Lorand Janos (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita), și Cristina Maria Podilă (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea).
 Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:39 Ora de vară a Europei de Est