Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Luni, s-a deschis, la Oradea

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a găzduit, astăzi (luni, 4 februarie 2008), festivitatea de deschidere a celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, astfel că, timp de șase zile, Oradea va deveni „capitala chimiei”, cum plastic se exprima Mihai Dacin, moderatorul manifestării.

„Felicitări pentru trecut și succes pe viitor!”
În debutul evenimentului, prof. Liliana Sanda Antonescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar și dr. ing. Mihai-Dan Groza, primarul interimar al Oradiei, au adresat oaspeților un salut de bun  venit în municipiul de pe Crișul Repede, urându-le succes în confruntarea din zilele următoare.
Preot Ioan Codorean, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare a PS Sale episcop Sofronie Drincec.
Din partea Comisiei centrale a olimpiadei naționale de chimie au fost invitați la microfon prof. Daniela Bogdan, inspector general M.E.C.T., vicepreședintele comisiei, precum și prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei, un profesor deosebit de popular, îndrăgit deopotrivă de profesori și olimpicii naționali care l-au cunoscut la edițiile anterioare. Domnia sa a vorbit despre 2008, drept „anul de promovarea a chimiei”. Dacă la ediția din 2007, dl profesor le-a prezentat în cadrul festivității de deschidere recorduri în chimie, de această dată le-a pregătit „o poveste cu caricaturi în chimie, în care chimiștii apar ca niște monștri, iar în jur numai fum și explozii ..., dar și puțină inginerie cristalină”.
Flori, cântece și dansuri, expoziție, cărți și autografe...
Festivitățile au continuat cu prezentarea celor 50 de membri ai Comisiei centrale, un prilej de a le oferi o floare (dar nu numai lor) și un moment artistic realizat de formații și soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (Ansamblul folcloric „Florile Bihorului”, instruit de maestrul coregraf Florica Negrău, acompaniat de orchestra de muzică populară, soliști vocali de muzică ușoară: Măriuca Popa, Anamaria Mihăieș și Florena Șandro, precum și formația „Illusion”, în două reprize), precum și alți artiști orădeni, de la Liceul Teoretic „Ady Endre”(cu dansuri populare maghiare și vals vienez), Liceul de Artă (cu muzică de cameră, Marta Avram la pian, Olah Boglarka și Sonia Vulturar, la vioară, Bogdan Cocora, la violoncel, Darius Duca, la contrabas), precum și îndrăgita trupă campioană hip hop M&Q.
În holul casei au fost organizate două expoziții, una cuprinzând cărți și culegeri de specialitate, ocazie cu care președintele, respectiv vicepreședintele Comisiei centrale, prof. dr. Marius Andruh și prof. Daniela Bogdan, au dat autografe celor care le-au cumpărat cărțile expuse (noi i-am surprins pe distinșii profesori acordând autografe dlui prof. Gheorghe Iova, de la C.N. „Arany Janos” din Salonta și dlui  prof. Viorel Enache, de la Școala cu clasele I-VIII "Constantin Șerban", din Aleșd).
Cealaltă expoziție a fost organizată de prof. Iosif Popa, o expoziție comemorativă, intitulată „Un Einstein al Bihorului”, cuprinzând imagini inedite despre ing. chimist dr. Ernest Varadi (Weiss).
Programul Olimpiadei naționale de chimie
*Marți, 5 februarie, între orele 9.30 și 12.30, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” se va desfășura proba teoretică;
*Miercuri, 6 februarie, între orele 9.30 și 12.30, proba practică, programată a se desfășura în șase școli: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (pentru candidații clasei a VIII-a), la colegiile naționale „E. Gojdu” (candidații clasei a IX-a) și „M. Eminescu” (candidații clasei a X-a), la Colegiul Tehnic „Transilvania”  și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (candidații clasei a XI-a) și la Liceul Teoretic „Ady Endre” (candidații clasei a XII-a);
Afișarea rezultatelor probei teoretice.
*Joi, 7 februarie, între orele 9.00 și 14.00,  proba de baraj, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”; expoziție de material didactic pentru laboratorul de chimie, precum și expoziția comemorativă „Un Einstein al Bihorului” – Ernest Varodi (prezentată de prof. Iosif Popa);
Afișarea rezultatelor probei practice;
Depunere contestațiilor, la cele două probe, la C.N. „E. Gojdu” (între orele 18.00 și 20.00).
*Vineri, 8 februarie: Rezolvarea contestațiilor; excursie la Peștera Urșilor, și vizită la „European Drinks” (între orele 8.00 și 17.00); seară distractivă pentru elevii olimpici, la „No Problem” (orele 18.00 - 24.00); seară festivă pentru profesori și comisia centrală la hotel „Continental”.
*Sâmbătă, 9 februarie, ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, festivitatea de premiere și de încheiere a Olimpiadei naționale de chimie.
400 de olimpici naționali
La ediția de la Oradea, vor concura circa 400 de olimpici naționali.
După festivitatea de deschidere, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, aveam să facem cunoștință cu cei dintâi olimpici naționali, reprezentanții județelor Teleorman și Dâmbovița, între care, mezina (din clasa a VIII-a), Mădălina Iliescu, din orașul Titu (Dâmbovița), deținătoare a premiului întâi pe țară la concursul național de chimie „Chimexpert” (desfășurat anul trecut la Satu Mare).
 Lotul bihorenilor este alcătuit din următorii 21 de elevi: Ana Florentina Gui și Alina Todoca (de la Școala cu clasele I-VIII ”Constantin Șerban” din Aleșd), Sebastian Horațiu Ghiurcuța (de la Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea), Florina Heredea, Diana Popovici, Răzvan Ioan Panea, Alina Pârv, Patric Teodorescu, Dan Mercea, Ioana Moga, Diana Butiri, Lavinia Trică, Ioana Iancu, Copos Anca și Ioan Ovidiu Neaga (toți 12 de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea), Claudiu Oprea (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), Bianca Þenț și Florin Avram (Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea), Bogdan Gîrdan (Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea), Pap Lorand Janos (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita), și Cristina Maria Podilă (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea).
 Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:51:27 Ora standard a Europei de Est