Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov

Miercuri, la Clubul AS al Doamnelor

Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov

„Uniunea Femeilor a înființat Clubul AS al Doamnelor pentru a oferi comunității, posibilitatea de a face cunoscute tainele care au contribuit la aprofundarea cunoștințelor profesionale, la descoperirea pasiunilor și talentelor personale în diferite domenii ale științei, culturii, picturii, sportului și artei decorative”, a declarat doamna inginer Miorița Săteanu – președintele U.F.B.

La întâlnirea de astăzi (miercuri, 20 februarie 2013 – n.n.), de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, am invitat-o pe doamna lector univ. dr. Ramona Novicov, critic de artă, să ne prezinte expunerea „Comorile arhitecturale ale orașului Oradea”.
„Este o temă incitantă pentru că Oradea, și orice oraș, de fapt, orice lucru și orice om pe lumea asta este o comoară. Ascunsă. O interfață, de fapt, între un interior prețios și un exterior vizibil, afirmă criticul de artă, în deschiderea manifestării. Dar, orașul acesta ca și mulți dintre oameni, ca și oamenii prețioși, nu-și dezvăluie fața ascunsă. Nu o dezvăluie pentru că există un fel de mister al lucrurilor care ne cere nouă efortul să-l descoperim. Deci, tot ce este prea vizibil, tot ce este prea ușor de cucerit, tot ce este prea la îndemână nu stârnește în noi acea voce interioară, acea vocație, acea dorință de a pătrunde puțin dincolo de suprafață. Oradea este un oraș viu, un oraș cu o istorie extraordinară și care așteaptă de la fiecare dintre noi să-l descoperim. Parcă tot timpul mă trage de mânecă, mă cheamă și-mi spune: Hai să-ți mai arăt ceva. Intră și pe ușa aia, intră și în curtea aia. Hai să vezi și casa aceea de sus. Uită-te și la detaliul acela. Și întotdeauna simt o complicitate a orașului care în clipa în care ne simte disponibilitatea abia așteaptă să ni se ofere. Acest oraș e ca orice cetate milenară, girează în jurul unui nucleu, un nucleu al unei cetăți conservate extrem de bine, dintre cele mai bine conservate din Europa. Și o cetate întotdeauna marchează un loc pentru că ea este un spațiu privilegiat. A fi cetățean înseamnă a fi protejat de o cetate, de tot ce înseamnă cetate, a respecta regulile unei cetăți...
Când ai o acasă, când ai un oraș care știi că te protejează și căreia îi aparții și care îți aparține, această ofensivă, această ieșire în alte spații se face cu o anumită frumusețe, cu o anumită demnitate și o anumită ținută. Oradea este orașul care ne dă o ținută intelectuală, o ținută civică și cu cât îl cunoaștem mai bine și cu cât suntem mai conștienți de ceea ce ascunde și ceea ce arată ea, cu atât ținuta noastră europeană, să zic așa, este mai puternică”
În sumendenia de monumente arhitecturale prezentate în PowerPoint de doamna Ramona Novicov, am descoperit tot atâtea comori neasemuite. Din păcate, cele mai multe nu sunt încă puse în valoare, lăsându-se prea mult așteptate. Și astfel ele se deteriorează văzând cu ochii. Doamna Novicov lansează orădenilor, gospodarilor urbei, chemarea de a-și întoarce fața către aceste comori cât nu e prea târziu, pentru a le salva și a le pune în lumina pe care o merită aceste bijuterii arhitecturale pe care ni le-au lăsat strămoșii, ca daruri de mare preț. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comori arhitecturale ale orașului Oradea, prezentate de lector univ. dr. Ramona Novicov.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 07:57:12 Ora standard a Europei de Est