Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trei ASI ai succesului personal

Editorial:

Trei ASI ai succesului personal

În editorialul de săptămâna trecută promiteam că astăzi vom vorbi despre cum putem folosi internetul ca spațiu de antrenament pentru succesul din viața reală. Mă țin de cuvânt.

În primul rând, despre cei trei ASI:
Atenția, Simpatia, Increderea (ASI) sunt trei markeri importanți în evaluarea succesului personal.
Părerile celor din jur, fie că sunt colegi, șefi, clienți, rude sau prieteni, sunt importante pentru noi, atunci când ne evaluam nivelul de succes.
Unul dintre secretele plătite cu bani grei pe piața trainingului este faptul că există doua modele de utilizare a modului în care ceilalți ne apreciază:
1. modelul pasiv - observ părerile celorlalti și evaluez nivelul de succes pe care l-am obținut
2. modelul activ - observ părerile celorlalți, evaluez modul în care pot să influentez creșterea numărului de reacții pozitive și acționez.
Banal? Desigur. Secretul succesului stă în lucrurile simple, în detaliile cu care ne-am obișnuit atât de mult încât nici nu le mai dăm importanță. Dar, pe la unul dintre posturile de televiziune am urmărit o emisiune care punea în competiție un adult și un copil de clasa a V-a. Întrebări banale, de cultură generală, probleme simple, de logică gimnazială. Joacă de copil pentru copil. Însă ce pietre de încercare pentru adult. Așa că se pune întrebarea: Cât de bine stăpânim lucrurile simple? Dacă v-ar tenta să faceți un test, citiți în continuare.
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, RadioLynx.ro este, dincolo de un site al unui post de radio, un spațiu de networking social și dezvoltare personală.
Ați rămâne surprinși să aflați cât de multe nume cunoscute si cat de multi oameni de succes se ascund în spatele nick-name-urilor de pe chat. Ce caută pe chat? Joaca, jocul SUCCESULUI, un joc de societate din ce în ce mai căutat.
Regulile jocului sunt simple. Intri pe
site, vezi dacă emisiunea difuzată e dintr-un domeniu care te interesează, accesezi chat-ul și iți exersezi abilitățile de a: atrage Atenția, trezi Simpatia, inspira Increderea.
Pe scurt, verificați cât de bine reușiți:
- să vă integrați ușor într-un grup nou
- să focalizați atenția celorlalți
- să puneți ordine în comunicare
- să faceți oamenii să se simtă bine în compania voastră.
Vi se pare simplu? Nu e. Vă invit să încercați. Și dacă n-am avut dreptate, treceți pe
aici și comentați.
Și în speranța că ne vom întâlni pe chat, va urez SUCCES până săptămâna viitoare, când mă pregătesc să vă povestesc despre al patrulea AS al succesului personal: AScultă (și nu mă refer doar la RadioLynx.ro).
Alexandru Ciochia
Director General

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:17:18 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...