Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ieri, Caravana ofertelor educaționale din străinătate a sosit la Oradea

Evenimente marca IEC

Ieri, Caravana ofertelor educaționale din străinătate a sosit la Oradea

Consiliul Județean al Elevilor Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au organizează luni, 18 februarie 2013, la sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea un eveniment marca IEC – Târgul universităților și liceelor din Europa, EEF (European Education Fair).

 Membrii Caravanei au ajuns, ieri, la Oradea; astăzi (marți, 19 februarie 2013) vor fi prezenți la Baia Mare (la ora 13, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”), mâine, la Târgu Mureș (la Colegiul Național „Unirea”, joi, la ora 11.00, se vor afla la Cluj-Napoca (la Hotel Napoca) – unde vor participa la cea de-a IV-a ediție a Târgului de oferte educaționale; vineri și sâmbătă, vor participa  la două evenimente organizate la București (la Hotel Hilton): vineri – la Ziua Educației Daneze (de la ora 13.00), iar sâmbătă, la Târgul European de Educație (tot la Hotel Hilton, dar de la ora 11.00), după cum am aflat de la Magdalena, manager proiecte educaționale în străinătate, în cadrul IEC (International Education Center).  
Mark-Christopher Lukacs (președintele C.J.E. Bihor) și echipa sa (din cadrul Biroului executiv, în frunte cu cei doi vicepreședinți, Oana Meșter și Robert Vinter) au organizat exemplar evenimentul. În deschiderea manifestării, președintele C.J.E. Bihor a invit-o pe doamna inspector școlar Mioara Þigan să ia cuvântul.
Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor a salutat și a urat un Bun venit membrilor caravanei, dar și asistenței care a umplut sala de festivități a colegiului.
Viitorul vostru stă în puterea de a vă clădi ceea ce doriți să faceți
Mă bucur că sunt invitată alături de membrii caravanei burselor școlare și doresc să vă felicit pentru că sunteți într-un număr atât de mare la o ofertă care cred că vă deschide un viitor foarte bun... Această ofertă cred că este foarte interesantă și ar dori să vă deschidă perspective foarte mari și largi, spre ceea ce înseamnă o școală cu un nou viitor, bun, pe care sunt convinsă să vi-l doriți.
Þin să vă urez succes în tot ceea ce faceți. Cred că sunteți convinși că viitorul vostru stă în puterea de a vă clădi ceea ce doriți să faceți”, a conchis doamna inspector școlar cu munca educativă, profesor Mioara Þigan.
Membrii caravanei, Magdalena, Eduard și Romeo (echipa IEC) au prins în oferta lor pentru orădeni programele marca IEC, precum și două oferte speciale pentru Danemarca și Olanda. „Danish Day este un eveniment dedicat promovării Danemarcei ca destinație de  studiu, iar Holland Day, un eveniment dedicat promovării Olandei ca destinație de studiu și a valorilor sistemului de educația olandez”, după cum avea să precizeze Magdalena. Oferta daneză a fost prezentată de dna Lene Knudsen, manager marketing, iar despre destinația olandeză ne-a vorbit chiar Magdalena.
Cinci lucruri interesante despre Danemarca
Consultând materialul promoțional oferit de IEC, doresc să vă supun atenției cele cinci lucruri interesante despre Danemarca.
1.Danemarca  este țara cu cei mai fericiți oameni pe metru pătrat din lume.
2.Danemarca se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de șomaj din Europa.
3.Danezii beneficiază de un sistem social bine pus la punct (educație și servicii medicale complet gratuite).
4.Danemarca este țara care are cel mai mare nivel de investiții în sectorul de educație publică din lume.
5.În Danemarca toată lumea merge pe bicicletă (până și miniștrii).
Cinci lucruri interesante despre Olanda
1.Cu toate că este o țară de dimensiuni reduse, Olanda se află pe locul 14 în topul economiilor mondiale.
2.Din punct de vedere cultural, olandezii au multe lucruri în comun cu britanicii, germanii și suedezii.
3.În Olanda, egalitarismul omniprezent a condus la nașterea uneia dintre cele mai prospere țări europene.
4.Alături de Suedia, Olanda excelează în lumea afacerilor prin vestitele companii multinaționale precum: Shell, Unilever, Philips, Volvo, Electrolux, Scania etc.
5.Destinație interesantă pentru turism, Olanda găzduiește unele dintre cele mai frumoase muzee din lume, câmpuri nesfârșite de lalele, mici orașe medievale sau mori de vânt vechi de sute de ani.
IEC – International Education Center
Să vă spunem câte ceva și despre protagoniștii caravanei, membrii IEC.
IEC este o organizație nonguvernamentală, non-profit, activă în domeniul educațional din anul 2001, ce are ca misiune promovarea mobilității academice pentru elevi, studenți și absolvenți.
Misiunea IEC este aceea de a media legătura dintre elevii și studenții români și instituțiile educaționale din străinătate, fie că este vorba despre universități, licee publice, școli și licee de elită, programe educaționale de vacanță sau programe de învățare a unei limbi străine.
Valorile IEC sunt profesionalismul, flexibilitatea și atenția individualizată acordată fiecărui caz în parte.
În România există birouri IEC în Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca.
Pentru mai multe detalii, accesați: iec.ro sau eef.ro
Tot din echipa IEC care a fost prezentă ieri la Oradea fac parte doi dintre cei care sunt în stare să convingă auditoriul să încerce ofertele internaționale: Zoran Novacovici, din Timișoara, care studiază de 1,8 ani în Danemarca (țara unde plouă mult și bate vântul, mai tot timpul) la Facultatea de vânzări internaționale și marketing, iar cel de-a doilea (interlocutor) este Cristina Sîntămărian, din Cluj-Napoca, absolventă de UBB (științe politice), care studiază de 3 ani în Danemarca, dar ultimul său semestru de licență în afaceri internaționale îl petrece în Scoția.
Testare gratuită la limba engleză
În partea a doua a întâlnirii, într-o sală de clasă, a avut loc testarea gratuită a celor care au dorit să-și verifice nivelul la care se află în cunoașterea limbii engleze. Testarea a durat o oră și a avut drept scop „autoevaluarea candidaților, scorul obținut putând prezice performanța lor la Cambridge, TOEFL sau IELTS”, după cum au susținut organizatorii. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ieri, Caravana ofertelor educaționale din străinătate a sosit la Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:49:26 Ora standard a Europei de Est