Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Membrii Biroului executiv al C.J.E. Bihor s-au întâlnit cu reprezentanții consiliilor școlare ale elevilor

Vineri, la C.N. „Mihai Eminescu”

Membrii Biroului executiv al C.J.E. Bihor s-au întâlnit cu reprezentanții consiliilor școlare ale elevilor

Convocați de către inspectorul școlar cu munca educativă, doamna profesor Mioara Þigan și de președintele C.J.E. Bihor, Mark-Christopher Lukacs, reprezentanții consiliilor școlare ale elevilor au venit într-un număr impresionant vineri (15 februarie 2013) la întâlnirea cu membrii Biroului executiv al C.J.E. Bihor (Consiliul Județean al Elevilor Bihor).

Evenimentul a fost găzduit de sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.
Au fost prezenți la reuniune reprezentanți din 42 de unități de învățământ din Oradea și județul Bihor: 27 de unități de învățământ din Oradea și 15 din județ: din Marghita (2), Ștei (2), Beiuș (2), Salonta (1), Valea lui Mihai (1), Popești, Suplacu de Barcău, Lăzăreni, Sânmartin, Tinca, Batăr și Husasău de Tinca.
 Reuniunea consilierilor elevi a fost onorată de participarea dnei inspector  școlar Mioara Þigan, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a dlui profesor Ioan Cadar, profesor coordonator al C.J.E. Bihor.
„Doresc semnale din teritoriu, de la voi, cu ceea ce faceți”
În deschiderea întâlnirii, doamna inspector școlar Mioara Þigan s-a arătat încântată de numărul mare de participanți, și deschisă colaborării. „O să-ncepem să ne cunoaștem mai bine; doresc semnale din teritoriu, de la voi, cu ceea ce faceți; doresc să spuneți problemele voastre, doleanțele, ceea ce credeți că noi ca instituție mai înaltă v-am putea ajuta. Probabil mulți dintre voi nu vă știți drepturile, ca și membri sau ca și președinți. Știți că foarte mult contează pentru aplicarea burselor mai ales în afara țării aceste activități pe care voi le întreprindeți. Am să vă dau și e-mail-ul meu, să-mi scrieți dificultăți în procesarea anumitor activități... Dar aș dori să fiți cât mai activi”, a ținut să sublinieze, doamna inspector școlar.
Președintele Lukacs Mark și ceilalți trei membri ai biroului (Gergely Ștefania – prim-vicepreședinte al C.J.E, Oana Meșter și Robert Vinter – vicepreședinți ai C.J.E.) au informat consilierii elevi despre Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, desfășurată recent (între 7 și 10 februarie) la Galați.
„Este viitorul nostru, dar în primul rând este viitorul vostru...”
Mark a ținut să-l citeze pe ministrul Educației Naționale, dl prof. univ. dr. Remus Pricopie. 
„Dl ministru și-a exprimat bucuria și speranța în ceea ce facem noi deoarece în discursurile elevilor de la deschiderea evenimentului, au fost folosite aceleași cuvinte-cheie pe care și dumnealui pune mare accent: normalitate, performanță, cetățeni, creativitate, învățare continuă, continuitate. În încheiere, dl ministru și-a arătat deschiderea pentru o colaborare cu noi: „Este viitorul nostru, dar în primul rând este viitorul vostru. Puneți mâna, dați un sprijin la consolidarea acestui viitor”.
Propuneri de proiecte
Președintele Mark și cei opt membri ai Biroului executiv (Ștefania Gergely, Oana Meșter și Robert Vinter; Diana Murg – director depart. Artă și cultură, Camelia Ieremiaș – secretar, Andrei Duma – director depart. Conc. școlare și extrașcolare, Patrich Lorincz – director depart. MIFC și Alexandra Daragiu - Avocatul elevului) au ținut să le prezinte consilierilor elevi proiecte pentru programul de activități pe acest an școlar. 1.Primul proiect se referă la acțiunea de luni (18 februarie) – Târg de facultăți în parteneriat cu E.E.F.
2.Librar pentru o zi – concurs de eseuri
3.Teatru pentru liceeni – ed. a II-a, eveniment de caritate organizat împreună cu SănătateaTa.ro
4.Lectura e cool-tura! Citește și fă-i să citească! – program de promovare a lecturii
5.Caravana CJE în cadrul unui proiect finanțat de către TIA
6.Școala mea are talent – ed. a II-a, în parteneriat cu C.J.E. Mureș.
Pe ordinea de zi a reuniunii au mai figurat:
*Analiza priorităților organizației în acest an
*Discuții privind ocuparea postului vacant de director departament Sport și programe de tineret
*Prezentarea parteneriatelor și a doi parteneri ai C.J.E. Bihor: dra Daciana Deac de la YouthBank și Lehel Pasztor de la Highschool in America; domniile lor au promis să sponsorizeze (cu bani și materiale) proiectele C.J.E. Bihor.
Mark și echipa sa ne-au arătat că doresc să înfăptuiască multe lucruri bune, dar așteaptă ca și ceilalți consilieri elevi să se implice, să desfășoare activități și să comunice foarte bine cu C.J.E.
Următoarea întâlnire a fost fixată pentru data de 14 martie, la ora 14.00.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Membrii Biroului executiv al C.J.E. Bihor s-au întâlnit cu reprezentanții consiliilor școlare ale elevilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:18 Ora de vară a Europei de Est