Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat

A fost lansat, în premieră națională,

Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat

Din inițiativa Eco Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, joi, 14 februarie 2013, a fost lansat, în premieră națională, Parteneriatul pentru sănătatea mediului.

„Colectarea deșeurilor provenite din uleiuri vegetale și grăsimi comestibile uzate, în vederea reciclării, reprezintă un element de noutate în comunitățile locale. Până în prezent, aceste deșeuri au fost colectate doar prin intermediul lanțurilor de restaurante și hoteluri.
Vă invităm ca împreună să participăm la informarea colectivităților școlare asupra acestei probleme și prin intermediul lor să sensibilizăm comunitatea locală, pentru a diminua impactul acestei surse de poluare asupra mediului”, a spus în deschiderea manifestării doamna profesor Stelieana Cârciumaru – coordonator Eco Școala.
În această acțiune ecologică de colectare a uleiului vegetal uzat, Eco Școala „Avram Iancu” a pornit la drum în parteneriat cu Societatea Comercială „Respiră Verde”, lansând această chemare și școlilor partenere: „Oltea Doamna”, „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir”, Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Grădinițelor Nr. 44, 55, 27, tuturor unităților de învățământ din municipiul Oradea și județul Bihor.
Felicitând Eco Școala „Avram Iancu” pentru inițiativă, managerul general al S.C. „Respiră Verde”, dl Daniel Ciuciui, și-a prezentat societatea comercială care și-a început activitatea în 2011 în municipiul Oradea, iar în timp de doi ani au reușit să fie prezenți în mai bine de 42 de orașe din țară, colectând de la aproximativ 400 de locații (restaurante, hoteluri, catering, lanțuri de magazine, cum ar fi: Artima, Carrefour, Ramada, Hotel Continental... și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, zona Vest.
„Urmează să ne extindem mai mult în zona Moldovei, în Timișoara, Târgu Mureș, în Cluj-Napoca, vom deschide în Iași și București”.
1 litru de ulei uzat poluează aproximativ de la 10.000 la un milion de litri de apă
Prin intermediul unor prezentări în PowerPoint și al unui reportaj ProTV s-a dorit să se afle cât de poluant este uleiul vegetal uzat aruncat în chiuvetă sau în alte locuri.
Despre activitatea de pionierat inițiată în Oradea, despre proveniența uleiurilor alimentare uzate și impactul lor asupra societății noastre și a mediului înconjurător, despre direcțiile de reciclare (folosirea uleiurilor la producerea biodiselului, a motorinei normale, la fabricarea săpunului bio și a produselor farmaceutice – în crema Nivea) și despre beneficiile prezentului program, despre toate acestea a vorbit managerul de vânzări, dl Ionuț Popșea.  
La reuniune au participat: consilierul local Gal Călin, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dna inspector școlar Mioara Þigan și doamna inspector școlar de specialitate Felicia Ianța, profesori și directori ai unor unități de învățământ orădene (Lic. T. „Lucian Blaga”, Șc. Gimnazială „D. Cantemir”, Grădinița Nr. 44 – dir. adj. prof. Mariana Vereș, Grădinița Nr. 55), elevi și părinți.
Ce vor câștiga școlile prin derularea acestui parteneriat?
Răspunsul aveam să-l aflăm tot de la managerul de vânzări, dl Ionuț Popșea.
„S.C. „Respiră Verde” va pune la dispoziția școlilor care vor intra în Parteneriatul pentru sănătatea mediului, recipiente speciale pentru colectarea uleiului alimentar uzat. Compania noastră va plăti școlilor pentru fiecare litru de ulei colectat suma de 50 de bani (0,50 lei). Pe lângă aceste sume, la un număr mai mare de opt școli înscrise în proiect, primele trei locuri vor fi premiate; cei de pe locul III vor primi accesorii de birotică, cei de pe locul II – o cafetieră inox pentru sala profesorală, iar locul I – o multifuncțională Canon Pixma”.
S.C. Respiră Verde SRL poate fi contactată la sediul său din strada Nicolae Șova Nr. 4 Oradea, tel. 0740/310.730, 0741/848.908; e-mail contract@respiraverde.eu; www.respiraverde.eu
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:38 Ora standard a Europei de Est