Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prăjiturele de sărbătoare, pregătite împreună cu partenerii de la Grădinița „Trei Ursuleți”

Joi, la Grădinița Nr. 44, în cadrul parteneriatului „Grădinițe înfrățite”

Prăjiturele de sărbătoare, pregătite împreună cu partenerii de la Grădinița „Trei Ursuleți”

Ieri, fiind sărbătoare în inimi, Ziua iubirii (14 februarie 2013), copiii din grupa mică A de la Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare” din Oradea și-au manifestat iubirea față de aproapele, față de partenerii de proiect în mod cât se poate de „dulce”, chiar la propriu, pregătind prăjiturele împreună cu prietenii lor din grupa mijlocie A de la Grădinița particulară „Trei Ursuleți”.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul parteneriatului „Grădinițe înfrățite”.
Șansa ne-a surâs ca timp de două zile, miercuri și joi, să fim alături de minunatul colectiv de educatoare de la Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare”, structura Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea. Prilej de a descoperi infuzia de capital, de tinerețe care armonizează perfect cu experiența, competența, înțelepciunea și profesionalismul educatoarelor care au construit și întreținut numele și renumele acestei unități de învățământ, în frunte cu doamna director adjunct Mariana Vereș, un model de dascăl, care ajuns la vârsta înțelepciunii, manifestă multă flexibilitate și deschidere față de nou, apreciază, sprijină și încurajează colegii tineri, promovându-le proiectele și implicit imaginea.
AnaMaria, Alexandra și Anca fiind doar trei dintre tinerele educatoare pline de idei și dornice de a escalada Everestul profesiei de dascăl.
„Plecăm cu toții joi, la 10/ Cu alți copii timp vom petrece/ Cu copilași cuminți, vioi/ Cu cei în parteneriat cu noi/ Ca să facem o gustare/ Joi, în zi de sărbătoare”; acesta a fost mesajul transmis prin versuri de Alexandra Gaja – coordonatorul activității de joi, alături de colega sa de grupă, Cornea Anca. Alexandra și Anca, în calitate de gazde au primit vizita partenerilor de la „Trei Ursuleți”, însoțiți de Ramona Ghiuro și Florina Ghețe.
„Să ne aduceți și nouă o rază de soare!”
„Aflând că vom avea o activitate la Grădinița „Rază de soare”, părinții copiilor noștri ne-au spus dimineață: „Să ne aduceți și nouă o rază de soare!” ține să ne informeze educatoarea Ramona Ghiuro de la Grădinița „Trei Ursuleți” (director, prof. Curta Timea).
Activitatea practic-gospodărească a fost cât se poate de delicioasă, și la propriu și la figurat. Și cum ar fi putut fi altfel de vreme ce mânuțele lor au frământat și modelat aluatul ca pe o plastilină, luând contact cu bombonicile pe care trebuiau să le folosească pe post de „condimente” auxiliare. Ochii văd, inima cere. Din iubire, din instincte de conservare și din bucuria de a gusta prăjiturelele și bombonelele, mânuțele ajungeau mereu în guriță fără vrere; cineva, o forță divină, îi îndemna să guste mereu din aluatul care le trăgea cu ochiul! Împărțiți în trei grupe combinate, în deplină armonie, cei mici și mijlocii, care se confundau perfect, au avut o sarcină grea: aceea de a rezista ispitei, de a se abține și a pune pe farfurioare prăjiturelele scoase din forme, care la final tot pe limba lor s-au topit, împreună cu o cană cu suc. Activitatea practică propriu-zisă a fost admirabil pregătită și anunțată de „Gogoașa delicioasă”, pasată de la unul la altul, un joc și un prilej de prezentare și cunoaștere interpersonală, de versurile și cântecele pe care le-au prezentat și unii și alții, iar Trenulețul muzical și jocul de rol cu măști (cățel, pisică și broscuță) au fost tot atâtea ocazii de socializare, de relaționare.
„Încurajăm și ne bucurăm de astfel de parteneriate”
„Încurajăm și ne bucurăm de astfel de parteneriate, avea să se exprime la final doamna director adjunct Mariana Vereș. Întreținem în permanență această relație educațională colegială. Anii trecuți am avut parteneriat cu Grădinița Creștină „Emanuel”. Suntem deschiși și încântați să avem activități, schimburi de experință cu alte grădinițe. Important este copilul, să-l vezi cum muncește și râde cu plăcere, cu toată ființa sa. Pretutindeni omul harnic și prietenos sfințește locul, iar cooperarea nu poate decât să ajute actul instructiv-educativ, să-i dea o nouă dimensiune și eficiență”, conchide doamna director.
La frumoasa și reușita activitate gospodărească, doamna director a invitat să participe și alte cadre tinere din unitate (Felicia Zerghe și Adela Furtos) pentru a câștiga experiență în derularea de parteneriate, dar nu numai. Prezentă la activitate, și doamna Floare Bodea, profesor cu experiență, avea să felicite protagoniștii parteneriatului pentru rodul muncii lor, atmosfera de lucru, materialele, procedeele, tehnicile și mijloacele bogate și variate folosite pe parcursul întregii activități și nu în ultimul rând pentru relațiile armonioase dintre parteneri, care au fost până la urmă cireașa de pe tort în Ziua iubirii.
La finalul activității, Alexandra i-a condus pe „ursuleți” prin cetatea Soarelui, spre a cunoaște și a simți și căldura celorlalte raze de soare! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prăjiturele de sărbătoare, pregătite împreună cu partenerii de la Grădinița „Trei Ursuleți”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:14 Ora de vară a Europei de Est