Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În luna iubirii, cu Dan Vereș

De la lume adunate

În luna iubirii, cu Dan Vereș

Ne citesc și ne scriu cetățeni de toate vârstele, din varii motive. Unii își văd și își admiră copiii și nepoții pe ovidan.ro și în revista OviDan și ajunși la vârsta înțelepciunii îi sfătuiesc să continue să muncească, să citească și să scrie, îndemnându-i să facă fapte bune.

Că prea s-au înmulțit cele rele, difuzate pe toate canalele de televiziune și în ziarele de scandal.
Se vede treaba că reacția și atitudinea lăudabilă a dlui colonel Rădulescu de a scrie la întoarcerea din Þara Sfântă a dat unora imbold și temă de casă. Și alții scriu tot din pasiune și convingeri morale, de ani mulți, dar și-au păstrat nestematele sufletului în lada cu zestre, bine „zăvorâte”, neaflate și neștiute nici de propria familie. Nimeni nu se declară poet sau filosof, Cupidon sau Zeus, dar îi place să încredințeze hârtiei ceea ce sensibilitatea și explozia lăuntrică îi îndeamnă în anumite momente ale zilei, nopții și ale vieții.
Domnul Dan Vereș e unul din oamenii minunați pe care i-am cunoscut, după apariția neașteptată și încântătoare a colonelului și caracterului de 18 carate, care este dl I. Rădulescu. Dl Vereș m-a invitat la o partidă de șah, unde se simte „acasă”, datorită pasiunii pentru jocul (sportul) minții. Nu am apucam să ieșim în față cu pionii pentru că i-am descoperit caietul de suflet, Jurnalul încercărilor sale  în versuri. Și dacă tot e luna iubirii, indiferent cum se cheamă în alte limbi și la alte popoare, dacă prelăm de la alții nu facem bine, zic unii, pentru că le uităm sau le neglijăm pe-ale noastre, să dăm însă Cezarului ce-i al Cezarului. Poate că pe Dragobetele nostru nu-l (re)descopeream mulți ani dacă nu se ivea, nu se arăta și nu exploda, la scară națională, Sf. Valentin, ca să ne referim doar la luna iubirii.
„Eu te iubesc așa cum ești
Făptură diafană din povești
Să mă iubești așa cum sunt
Plămădită, frământată de pământ”,
scrie domnul Vereș în poezia („Făptură diafană”), care deschide caietul său de suflet.
„Spune-mi, iubito, de ce nu vii?
Viața mea tristă să o mângâi
S-alini durerea inimii mele
Să privim cerul acoperit de stele” (în poezia „Spune”).
„Și te iubesc atât de mult, Maria,
Un nume sfânt ce numai bucuria
O aduce-n sufletul meu Poezia,
Suavă, sublimă, eternă, veșnicia”.
Sunt versuri (din poezia „Maria”), izvorâte din preaplinul sufletului său în momente de reverie, de adâncă simțire și trăiri intense pentru cineva drag.
Nu disprețuiți sensibilitatea cuiva, ea este propria sa identitate, spunea cineva.
„Dacă sufletul meu ar fi o floare,
Þi l-aș dărui cu genunchii plecați
Dacă sufletul meu ar fi o pasăre
Þi l-aș dărui într-o colivie de argint.
Dacă sufletul meu ar fi zefir
Þi l-aș dărui închis într-o clepsidră
Dacă sufletul meu ar fi un curcubeu
Þi l-aș dărui într-o noapte înstelată
Dacă sufletul meu ar fi un clopot
Þi l-aș dărui îngenuncheat în fața Sfântului altar” (în poezia „Dacă”).
Așadar, dl Vereș e un șahist versat care oricând poate da mat unui suflet feminin la fel de sensibil precum e „regele” pe care îl descoperim în versurile sale, rege care de obicei nu se mișcă pe tablă, ci așteaptă să fie înconjurat, protejat și admirat de toți ceilalți.
„Atunci”
Atunci când simt că viața se prelinge
Ca nisipul printre degetele întredeschise
Atunci când parcă timpul fuge prin celule
Lovind cu vâslele secundelor
Atunci când soarele răsare
În ciripitul vesel al păsărilor
Atunci când soarele apune
Mângâind tainic norii pufoși
Atunci când somnul se strecoară
Agale în fiecare fibră a corpului meu
Atunci îmi dau seama cât de mult TE IUBESC!”
Domnule Vereș, trebuie să recunosc prima victorie ați obținut-o nu pe tabla de șah, ci în caietul Dvs de suflet.
Felicitări! Ovidiu DAN  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:52 Ora de vară a Europei de Est