Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În luna iubirii, cu Dan Vereș

De la lume adunate

În luna iubirii, cu Dan Vereș

Ne citesc și ne scriu cetățeni de toate vârstele, din varii motive. Unii își văd și își admiră copiii și nepoții pe ovidan.ro și în revista OviDan și ajunși la vârsta înțelepciunii îi sfătuiesc să continue să muncească, să citească și să scrie, îndemnându-i să facă fapte bune.

Că prea s-au înmulțit cele rele, difuzate pe toate canalele de televiziune și în ziarele de scandal.
Se vede treaba că reacția și atitudinea lăudabilă a dlui colonel Rădulescu de a scrie la întoarcerea din Þara Sfântă a dat unora imbold și temă de casă. Și alții scriu tot din pasiune și convingeri morale, de ani mulți, dar și-au păstrat nestematele sufletului în lada cu zestre, bine „zăvorâte”, neaflate și neștiute nici de propria familie. Nimeni nu se declară poet sau filosof, Cupidon sau Zeus, dar îi place să încredințeze hârtiei ceea ce sensibilitatea și explozia lăuntrică îi îndeamnă în anumite momente ale zilei, nopții și ale vieții.
Domnul Dan Vereș e unul din oamenii minunați pe care i-am cunoscut, după apariția neașteptată și încântătoare a colonelului și caracterului de 18 carate, care este dl I. Rădulescu. Dl Vereș m-a invitat la o partidă de șah, unde se simte „acasă”, datorită pasiunii pentru jocul (sportul) minții. Nu am apucam să ieșim în față cu pionii pentru că i-am descoperit caietul de suflet, Jurnalul încercărilor sale  în versuri. Și dacă tot e luna iubirii, indiferent cum se cheamă în alte limbi și la alte popoare, dacă prelăm de la alții nu facem bine, zic unii, pentru că le uităm sau le neglijăm pe-ale noastre, să dăm însă Cezarului ce-i al Cezarului. Poate că pe Dragobetele nostru nu-l (re)descopeream mulți ani dacă nu se ivea, nu se arăta și nu exploda, la scară națională, Sf. Valentin, ca să ne referim doar la luna iubirii.
„Eu te iubesc așa cum ești
Făptură diafană din povești
Să mă iubești așa cum sunt
Plămădită, frământată de pământ”,
scrie domnul Vereș în poezia („Făptură diafană”), care deschide caietul său de suflet.
„Spune-mi, iubito, de ce nu vii?
Viața mea tristă să o mângâi
S-alini durerea inimii mele
Să privim cerul acoperit de stele” (în poezia „Spune”).
„Și te iubesc atât de mult, Maria,
Un nume sfânt ce numai bucuria
O aduce-n sufletul meu Poezia,
Suavă, sublimă, eternă, veșnicia”.
Sunt versuri (din poezia „Maria”), izvorâte din preaplinul sufletului său în momente de reverie, de adâncă simțire și trăiri intense pentru cineva drag.
Nu disprețuiți sensibilitatea cuiva, ea este propria sa identitate, spunea cineva.
„Dacă sufletul meu ar fi o floare,
Þi l-aș dărui cu genunchii plecați
Dacă sufletul meu ar fi o pasăre
Þi l-aș dărui într-o colivie de argint.
Dacă sufletul meu ar fi zefir
Þi l-aș dărui închis într-o clepsidră
Dacă sufletul meu ar fi un curcubeu
Þi l-aș dărui într-o noapte înstelată
Dacă sufletul meu ar fi un clopot
Þi l-aș dărui îngenuncheat în fața Sfântului altar” (în poezia „Dacă”).
Așadar, dl Vereș e un șahist versat care oricând poate da mat unui suflet feminin la fel de sensibil precum e „regele” pe care îl descoperim în versurile sale, rege care de obicei nu se mișcă pe tablă, ci așteaptă să fie înconjurat, protejat și admirat de toți ceilalți.
„Atunci”
Atunci când simt că viața se prelinge
Ca nisipul printre degetele întredeschise
Atunci când parcă timpul fuge prin celule
Lovind cu vâslele secundelor
Atunci când soarele răsare
În ciripitul vesel al păsărilor
Atunci când soarele apune
Mângâind tainic norii pufoși
Atunci când somnul se strecoară
Agale în fiecare fibră a corpului meu
Atunci îmi dau seama cât de mult TE IUBESC!”
Domnule Vereș, trebuie să recunosc prima victorie ați obținut-o nu pe tabla de șah, ci în caietul Dvs de suflet.
Felicitări! Ovidiu DAN  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:04:05 Ora standard a Europei de Est