Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vocea delegaților bihoreni

7-10 februarie, la Galați,

Vocea delegaților bihoreni

Doresc să vă înștiințez despre un eveniment foarte important pentru elevii bihoreni, dar nu numai...

Delegația bihoreană (formată din: președintele C.J.E. Bihor Mark-Christopher Lukacs, prim-vicepreședintele Gergely Ștefania, vicepreședintele Oana Meșter, vicepreședintele Robert Vinter și seniorul C.N.E. Novac Andrei, precum și profesorul coordonator Cadar Ioan) a fost prezentă la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor ținută la Galați, în intervalul 7-10 februarie 2013. Acest proiect înglobează speranța tinerilor, emoția nou-veniților și aprecierea celor care pe parcursul ultimului an au muncit pentru construirea Consiliului Național al Elevilor, demn de toată lauda! Delegația bihoreană, precum și toți ceilalți reprezentanți ai elevilor din România au participat la o mulțime de workshop-uri și cursuri de formare, culminând cu alegerea noului Birou Executiv al Consiliului Național al Elevilor. Președinte C.N.E. a fost aleasă Iulia Miron de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, cu 16 voturi din 45. Evenimentul s-a bucurat de prezența ministrului Educației Naționale, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a ministrului pentru Societatea Informațională, Dan Nica, a secretarului de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Cosmin Cristian, și a numeroase oficialități locale.
Președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor:
 „Doresc să felicit echipa organizatoare de la Galați, formată din niște persoane deosebite, care au demonstrat profesionalism desăvârșit. Cu toate că oboseala a fost mereu prezentă, în ciuda programului încărcat și a stresului provocat de neîncetata dorință de a face față provocărilor, s-au închegat prietenii. Și întâlnirea cu domnul ministru Remus Pricopie a fost o experiență plăcută. Domnia sa a subliniat faptul că din punct de vedere organizațional, C.N.E. este cea mai mare organizație din țară, înglobând circa 3,3 milioane de persoane. Dl ministru și-a exprimat bucuria și speranța în ceea ce facem noi deoarece în discursurile elevilor de la deschiderea evenimentului, au fost folosite aceleași cuvinte-cheie pe care și dumnealui pune mare accent: normalitate, performanță, cetățeni, creativitate, învățare continuă, continuitate. În încheiere, dl ministru și-a arătat deschiderea pentru o colaborare cu noi: „Este viitorul nostru, dar în primul rând este viitorul vostru. Puneți mâna, dați un sprijin la consolidarea acestui viitor”.
Am pornit spre casă cu un sentiment de împlinire că acest an va fi unul cu adevărat fructuos pentru C.N.E. Doresc să felicit delegația noastră, în special pe Oana și Robert care au demonstrat că sunt cu adevărat profesioniști și buni reprezentanți, chiar dacă au fost pentru prima dată la un asemenea eveniment. Am fost felicitați și de alți colegi din țară pentru unitatea și atașamentul de care am dat dovadă în cadrul echipei, demonstrând încă o dată că „Bihoru’ trăiește!” (motto-ul C.J.E. Bihor). Consider că am reușit cu adevărat să fim vocea colegilor noștri!” (Mark - Christopher Lukacs)
Prim-vicepreședintele CJE Bihor:
„Inteligența, lupta pentru drepturi, continuitatea și dorința de afirmare sunt cuvintele ce sintetizează cel mai bine experiența Adunării Generale din acest an. În cei 2 ani de zile de când sunt membru în C.N.E., am participat la multe conferințe și întâlniri, ca reprezentant al județului Bihor și țin să afirm că, pe timp ce trece, tot mai mulți elevi sunt interesați de drepturile și responsabilitățile lor, sunt doritori de cunoaștere și aprofundare ceea ce mă face mândră de ei și de ROMÂNIA! Ne formăm încet, încet ca oameni responsabili, eficienți, corecți și iubitori de adevăr, iar prin prisma Adunării Generale, realizăm că ROMÂNIA trebuie să-și aprecieze doritorii de schimbare pozitivă, doritori care nu sunt decât ELEVII ÞĂRII NOASTRE! (Gergely Ștefania)
Vicepreședintele C.J.E. Bihor:
„Impresionant. Acesta este cuvântul cel mai potrivit prin care pot descrie Adunarea Generală de la Galați. Mă refer aici atât la organizarea evenimentului, cât și la munca depusă de către elevi, profesori, precum și de alți parteneri. Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez la atelier alături de alți colegi din țară, împărtășindu-ne experiențele personale și astfel punând la punct strategia organizației din acest an. În cadrul acestei adunări au fost puse la dispoziție un număr de 5 ateliere de lucru, fiecare tratând o temă importantă pentru buna dezvoltare a C.N.E. Toate delegațiile au avut câte un reprezentant în fiecare atelier, astfel că după finalizarea lucrărilor, fiecare C.J.E. s-a întors acasă cu toate informațiile importante care s-au discutat. Atelierele au fost următoarele: 1.Cadrul de reglementare al activității C.N.E. 2.Organizare internă 3.Structuri suport ale CNE 4.Politici educaționale și 5.Comunicare și relații externe, unde m-am înscris și eu. Am ales acest atelier datorită afinităților mele față de tot ceea ce înseamnă mass-media, jurnalism și diseminare de informații. În cadrul acestui atelier s-a discutat despre importanța promovării activității C.N.E. în mediul online, cât și despre modalitățile de a ne atrage partenerii media. Au fost 3 zile trăite la turație maximă!” (Oana Meșter)
Vicepreședintele C.J.E. Bihor:
„Având în vedere că pentru mine a fost prima deplasare în calitate de reprezentant al elevilor bihoreni, a fost una memorabilă. Atât datorită dezvoltării mele pe plan profesional cât și pentru că am avut ocazia să cunosc oameni de calitate, cu obiective similare mie, cu care am legat prietenii, sper eu, de durată. Consider că experiența acumulată în cele 3 zile mă va ajuta să fiu mai bun ca până acum, să devin un adevărat liant dintre elevii bihoreni și restul colegilor din țară”. (Robert Vinter)
Senior CNE:
„Am fost deosebit de onorat să particip la această Adunare Generală. Sunt extrem de mulțumit de felul în care aceasta a decurs. Mă arăt de asemenea mândru de modul în care regiunea Nord-Vest, regiune al cărei președinte am fost și eu în mandatul precedent, a fost reprezentată. Consiliul Elevilor este organizația în care mă regăsesc și, totodată, este forul în care am activat ani de zile. Pot afirma că am crescut și m-am dezvoltat intelectual în cadrul acesteia și trăiesc cu speranța că noul Birou Executiv ales va continua munca pe care am început-o noi, Birou Executiv de anul trecut. Tot ce pot să fac e să îmi prezint disponibilitatea în cazul în care aceștia vor avea nevoie de îndrumarea unui senior”. (Andrei Novac)
Profesorul coordonator al Consiliului Județean al Elevilor Bihor:
„Eu cred în școala românească și în elevii pe care îi formează. Consiliul Național al Elevilor este o dovadă!” (prof. Ioan Cadar)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:07:49 Ora standard a Europei de Est