Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mai multe lucruri despre „Vestitorii primăverii”

Există peste 70 de specii și varietăți de ghiocei

Mai multe lucruri despre „Vestitorii primăverii”

Deși nu suntem nici la mijlocul lunii februarie, primăvara își anunță prezența prin vestitorii săi, ghioceii.

Ei apar deja tot mai des prin sălile de clasă, semn că se apropie anotimpul reînvierii naturii.
Primăvara a „sosit” și în clasa a II-a B  de la Eco Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea. Zilele acestea doamna prof. Ana Luncan a primit deja în dar aceste frumoase și gingașe flori de primăvară. Cu acest prilej, noi ne-am documentat pe Internet și vă facem cunoscute, prin intermediul site-ului  www.ovidan.ro 10 informații despre floarea ce vestește primăvara.
„1. Există peste 70 de specii și varietăți de ghiocei însă toate au culoarea albă.
2. În urmă cu 3.000 de ani, în poemul epic „Odiseea”, al lui Homer, Hermes îi dă lui Ulise o iarbă denumită moly - Galanthus nivalis, adică ghiocel. Ghiocelul l-a facut pe Ulise imun la otrăvurile pentru uitare ale vrăjitoarei Circe.
3. Conform unei legende creștine, după alungarea lui Adam și a Evei din rai, un înger a transformat fulgii de zăpadă în flori de ghiocei pe care le-a dăruit acestora drept simbol al speranței și al posibilității izbăvirii de păcat.
4. În țara noastră există o rezervație unică de ghiocei dobrogeni - Galathus plicatus care se află în nordul Dobrogei, mai precis în Podișul Babadag, Cerna și Măcin. Galathus plicatus este o specie protejată atât la nivel național, cât și european.
5. Uneori ghioceii nu așteaptă să se topească zăpada astfel că răsar începând cu luna februarie.
6. Deși ghioceii au un aspect fragil, în realitate, rezistă destul de bine la ger și se dezvoltă cel mai bine atunci când temperatura de afară este sub 5 grade Celsius.
7. În limbajul florilor, ghiocelul este simbolul speranței, inocenței, smereniei și consolării ori alinării. Totodată, floarea de ghiocel reprezintă simbolul prieteniei adevărate.
8. Dacă pentru majoritatea persoanelor ghiocelul este simbol al inocenței și al purității, în anumite culturi populare planta este percepută drept ca fiind nefastă și aducătoare de ghinion.
9. Românii dăruiesc buchetele de ghiocei în luna martie celor dragi ca simbol al prieteniei și al aprecierii.
10. Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Substanța este produsă și de alte plante ca narcisa și crinul păianjen roșu (Lycoris radiata) și se utilizează în tratarea bolii Alzheimer”.
Noi vă urăm o primăvară binecuvântată!
(Monica și elevii clasei a IV-a C)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:53 Ora de vară a Europei de Est