Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, la „Gheorghe Șincai”

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, 7 februarie 2013, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost gazda Conferinței de deschidere oficială a proiectului internațional „Săptămâna căsătoriei”, proiect care la nivel național are o echipă numeroasă, iar la nivelul municipiului Oradea, are membri devotați.

În deschiderea plenului a vorbit dna prof. Ligia Mirișan, în calitate de gazdă, apoi în calitate de coordonator al grupului de lucru de la Oradea, a luat cuvântul președintele Uniunii Femeilor din Bihor, dna ing. Miorița Săteanu (avându-i ca membri direcți pe dl psih. Alin Crețu și dl Tiberiu Catona).
„Dragostea vine tiptil și pleacă în galop”
Doamna inginer a comparat datele statistice din 2011 și 2012, după care a făcut cunoscute programul săptămânii și temele conferinței.
Promovând căsătoria tradițională, doamna președinte a arătat că „drumul spre căsătorie ar trebui să fie presărat cu flori, dragoste, bună înțelegere și respect, știut fiind faptul că dragostea vine tiptil și pleacă în galop”.
„Nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”
Dl psiholog Alin Crețu a făcut publică desfășurarea activităților: conferințe, spectacole, seminarii, precum și o acțiune stradală specială de sensibilizare a opiniei publice. Domnia sa a ținut să sublinieze faptul că „nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”, iar ca să ne lămurim cum stau lucrurile cu cele trei tipuri de „granițe” în familie ni le-a explicat pe rând (rigide – când mama sau/și tata sunt șefi la serviciu uitând de acest lucru acasă, fluide – când fiecare face ce dorește neinteresându-se unul de altul și de normalitate – când fiecare știe care îi este locul).
Dna psiholog Crina Crețu ne-a prezentat „Căsătoria - un stil de viață”  din perspectivă psihologică, afirmând că ar fi o opțiune și decizie proprie, însă se bazează pe încredere, siguranță, acceptare necondiționată, pe implicare, respect, altruism și dăruire.
Tot despre căsătorie a vorbit și dna prof. Monica Cuibuș (punând întrebarea dacă aceasta merită), iar eleva Carina Marin de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a privit căsătoria... prin  ochii adolescenților, adresându-se adulților căsătoriți cu îndemnul de a fi sinceri, de a fi ei înșiși pentru a arăta tinerilor ce înseamnă căsătoria, ce înseamnă iubirea.
Din „Jurnalul unor tineri căsătoriți”
Am avut apoi ocazia să aflăm multe lucruri interesante din „Jurnalul unor tineri căsătoriți” prezentat de dna psiholog Calotă Crina de la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta.
În continuare, doamna avocat Antița Balaci, de la Baroul avocaților, a prezentat cauzele care duc la distrugerea căsătoriilor, între care și motive temeinice, precum: necomunicarea, infidelitatea, violența psihică sau fizică, dar și gelozia. Pentru a oferi și un remediu în căsnicie, doamna avocat s-a oprit la limbajul iubirii și la cele cinci forme de manifestare ale acestuia în familie: timpul, cadourile, serviciile, mângâierile (relațiile între soți) și laudele (cuvintele de încurajare). Pentru ca durata unui cuplu să reziste cincizeci de ani și mai mult, am fost sfătuiți să citim „Secretele căsătoriei fericite”. În cadrul discuțiilor care au urmat, dna Carmen Tocuț a ținut să afle părerea unui avocat în ceea ce privește medierea ca o posibilitate de împăcare între două persoane. 
De la dna Raț Voichița (secretar al  U.F.B.) am aflat cât de folositor, plăcut și util este să poți culege roadele unui pom, câtă satisfacție ai atunci când tu ai sădit acel pom și ajungi să-i culegi roadele.
Dra Ramona Bungău (coafor stilist) ne-a adus în atenție un vechi dicton „Cunoaște-te pe tine însuți”, determinându-ne să privim în oglinda noastră pe plan spiritual în care îi vom putea vedea pe cei din jurul nostru oglindindu-se.
„Și cum orice discuție despre căsătorie implică obligatoriu și flori, dar și poezie, dna Miorița Săteanu a oferit câte o lalea virtuală tuturor participanților, iar poeta Ileana Bodi (membru al U.F.B.) ne-a încântat cu versuri compuse anume pentru acest eveniment: „Nu lăsați răceala să se cuibărească între voi doi” și Mi-e dor și iar mi-e dor”, aducând un elogiu căsătoriei.
La final, dna Daciana Nica (reprezentantul A.J.O.F.M.) a mulțumit dnei Miorița Săteanu pentru dăruirea cu care se implică în derularea proiectelor și pentru sfaturile pe care le oferă tinerilor cu care comunică și socializează. (Maria Ungur)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:50:25 Ora standard a Europei de Est