Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Flavius Bunoiu și-a prezentat bilanțul la „sfârșit de mandat”

Ce sfori se trag la Casa de Cultură?

Flavius Bunoiu și-a prezentat bilanțul la „sfârșit de mandat”

După patru ani în fruntea Casei de Cultură a Municipiului Oradea, Flavius Bunoiu, directorul instituției, a prezentat joi, 7 februarie 2013, bilanțul la „sfârșit de mandat”.

Gurile rele vorbesc despre desființarea instituției!
„În ceea ce privește subvențiile de la Consiliul Local, pentru că aceasta a fost cerința în 2009, atunci când am fost eu numit, să se reducă cheltuielile. S-au redus cheltuielile. Subvențiile de la Consiliul Local, o să observați că în 2008 au fost de 1.274.000 de lei, iar în 2012 au ajuns la 797.300; au fost și mai mici în 2011, dar acum vorbim de 2012. Practic, o scădere de 37 %. În același timp, veniturile proprii înregistrate de Casa de Cultură au crescut cu 64 la sută, de la 210.785 de lei la 346.197. Am făcut și o situație interesantă, pentru că mi se pare lămuritor felul în care a activat în acești ani Casa de Cultură. Practic, dacă în 2008, înainte de a veni eu, procentul de cofinanțare al Casei de Cultură era de 16.54 %, în 2012 a ajuns la 43 la sută. Practic noi am asigurat din venituri proprii cam 43 la sută din cheltuieli.
Cheltuielile de care vorbeam: bunuri și servicii, întreținerea sălii, salariile personalului, programele culturale și toate celelalte au scăzut cu 19 la sută față de anul 2008”.
De la limbajul cifrelor, dl director a trecut la prezentarea imaginii instituției la preluare. „A fost, practic, o ruină, care s-a renovat în 2010. Am mai trecut și printr-un audit, în 2009, ca să vedem care sunt problemele care trebuie să le rezolvăm, practic erau probleme peste tot. Au fost două reduceri succesive de posturi și de angajați, din aproximativ 20 de posturi, am rămas cu 4... Între timp, casa a devenit un spațiu destul de primitor”.
În continuare, dl director s-a referit la multitudinea de evenimente care au fost organizate și găzduite, pe scena casei urcând artiști, formații și personalități reprezentative (de la Victor Rebenciuc la Florin Piersic și Horațiu Mălăele), la intensa activitate online. „E singura instituție bugetară de cultură din țara aceasta care a fost remarcată și nominalizată la premii pentru campanii online. Anul trecut am ajuns până în finală...”.
Vorbind despre cel mai mare eveniment al instituției, „Toamna orădeană”, derulat cu mult succes, dl director ar fi bucuros să știe că evenimentul va continua.
Nu e foarte ușor să fii șef!
Neîmplinirile vin din domeniul managementului, după cum singur avea să recunoască.
„Din punct de vedere al managementului, cred că am făcut și eu destul de multe greșeli, datorită vârstei și datorită faptului că am învățat managementul acesta din mers. Nu e foarte ușor să fii șef și, bineînțeles, să lucrezi cu oamenii. Acesta este cel mai greu lucru, pe care cine vine în urma mea trebuie să-l înțeleagă și să-l aplice cât mai bine...
Dacă scrieți, scrieți că le mulțumesc și partenerilor care de-a lungul timpului și-au dat mâna ca să ajute evenimentele acestea. Sunt lucruri pe care probabil că n-o să le știe nimeni, cât a muncit un partener sau altul sau cât a fost dispus să lase de la el chiar dacă nu avea îndreptățirea să facă lucrul acela, dar sunt foarte mulți oameni în orașul acesta; vorbim de hoteluri, restaurante, toți cei care au lucrat la poliție, la jandarmerie, poliția locală, când au fost evenimente și concerte, au fost întotdeauna alături de noi”.
„Cel mai greu lucru a fost să concediez oameni”
La întrebările jurnaliștilor, dl director a fost foarte rezervat și zgârcit, nedorind să facă declarații „incendiare” cum ar fi dorit unii.
Pentru a doua oară a recunoscut că e greu să lucrezi cu oamenii. „Am avut probleme cu personalul pentru că am avut scântei cu ei la început. Cel mai greu lucru a fost să concediez oameni. Acolo cred că a fost... Nu greșeala că i-am concediat, ci greșeala cum am pus problema cu personalul la început. Pentru că ei erau mai în vârstă, eu mai tânăr, eu veneam din afară, ei de-acolo. N-a fost foarte simplu”, a încercat să ne lămurească Flavius Bunoiu. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:19 Ora de vară a Europei de Est